Κοσμος

Συνεχίζει το κύμα αντισημιτισμού στην Ευρώπη - Δύο νέα περιστατικά σε Βιέννη και Λονδίνο

Η αστυνομία της Αυστρίας συνέλαβε 16χρονο που σχεδίαζε επίθεση σε συναγωγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζει το κύμα αντισημιτισμού στην Ευρώπη - Δύο νέα περιστατικά σε Βιέννη και Λονδίνο Η αστυνομία της Αυστρίας συνέλαβε 16χρονο που σχεδίαζε επίθεση σε συναγωγή
Οι Εβραίοι της Ολλανδίας γιορτάζουν την Χανουκά εν μέσω κύματος αντισημιτισμού σε όλη την Ευρώπη © ΕΡΑ / REMKO DE WAAL

Συνεχίζει το κύμα αντισημιτισμού στην Ευρώπη - Δύο νέα περιστατικά σε Βιέννη και Λονδίνο. Η αστυνομία της Αυστρίας συνέλαβε 16χρονο που σχεδίαζε επίθεση σε συναγωγή

Ένας 16χρονος έφηβος συνελήφθη επειδή φέρεται ότι σχεδίαζε επίθεση σε συναγωγή στη Βιέννη, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Αυστρίας, σύμφωνα με το ΑΡ.

Ο έφηβος, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη, είχε ανακοινώσει σε διαδικτυακές συνομιλίες ότι σκόπευε να προμηθευτεί ένα όπλο για να επιτεθεί σε αδιευκρίνιστη συναγωγή στη Βιέννη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ. Είχε ήδη εξασφαλίσει τα οικονομικά μέσα για την επίθεση, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν το όνομα του 16χρονου. Είπαν ότι ζούσε κοντά στο Steyr στη βόρεια Αυστρία. Έγινε έρευνα στο σπίτι του και κατασχέθηκαν αρκετοί σκληροί δίσκοι με δεδομένα. Οι αρχές βρήκαν πολλές εικόνες και βίντεο με οδηγίες για την κατασκευή βομβών, όπλων και πυρομαχικών.

Η αστυνομία της Αυστρίας έχει ενισχύσει την ασφάλεια των συναγωγών και άλλων εβραϊκών και ισραηλινών ιδρυμάτων μετά την αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Δύο κορίτσια συνελήφθησαν στο Λονδίνο μετά από επίθεση σε γυναίκα εβραϊκής καταγωγής

Δύο κορίτσια συνελήφθησαν ως ύποπτα για ληστεία μετά την επίθεση σε μια Εβραία γυναίκα σε ένα «πιθανό έγκλημα μίσους» στο Haringey του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC.

Το θύμα, 20 ετών, προσεγγίστηκε από δύο κορίτσια στη λεωφόρο Rostrevor, τα οποία της επιτέθηκαν και της έκλεψαν την τσάντα το απόγευμα της 7 Δεκεμβρίου, ανέφερε η αστυνομία του Λονδίνου.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα κορίτσια ηλικίας 13 και 14 ετών το μεσημέρι του Σαββάτου της 9ης Δεκεμβρίου στην περιοχή του Haringey.

Η αστυνομία θεωρεί πιθανό ότι το θύμα είχε στοχοποιηθεί επειδή ήταν εβραϊκής καταγωγής. Η άτυχη γυναίκα ήταν γεμάτη μελανιές σε κατάσταση σοκ από την επίθεση, αλλά δεν χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη, ανέφεραν οι αρχές.

Τα πλάνα που καταγράφηκαν από κάμερα ασφαλείας κοντά στη σκηνή υποδηλώνουν ότι οι δύο δράστριες φορούσαν σχολική στολή και η αστυνομία συνεργάστηκε με τον διευθυντή του σχολείου της περιοχής για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους. Τα δύο κορίτσια που συνελήφθησαν παραμένουν υπό κράτηση.

«Το θύμα προέρχεται από την ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα. Θα ήταν προφανές από την εμφάνισή της ότι ήταν Εβραία και υπάρχει σημαντική ανησυχία ότι στοχοποιήθηκε για αυτόν τον λόγο», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Στο τρέχον κλίμα, όταν οι φόβοι και η αβεβαιότητα στην ευρύτερη εβραϊκή κοινότητα εντείνονται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και την επακόλουθη αύξηση του αντισημιτικού μίσους εδώ στο Λονδίνο, αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως κατανοητές. Ενώ διατηρούμε ανοιχτό μυαλό ως προς το κίνητρο πίσω από το περιστατικό και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε όλους τους δρόμους, το αντιμετωπίζουμε ως πιθανό έγκλημα μίσους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ