Κοσμος

Τοντ Μάλις: Δολοφόνησε τη γυναίκα του για να μη χάσει τη φάρμα του

Παρουσίασε το συμβάν ως «τραγικό ατύχημα»

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τοντ Μάλις: Δολοφόνησε τη γυναίκα του για να μη χάσει τη φάρμα του
© KCRG-TV

Υπόθεση Τοντ Μάλις: Η δολοφονία της γυναίκας του, που έγινε γνωστή ως «η δολοφονία με την τσουγκράνα»

Στις 10 Νοεμβρίου 2018, μια κλήση στην Άμεση Δράση από έναν αγρότη στο Έρβιλ της Αϊόβα ανέφερε ένα «φρικτό ατύχημα» στο αγρόκτημά του. Ο αγρότης είπε ότι πήγαινε στο νοσοκομείο τη σύζυγό του, η οποία αιμορραγούσε επειδή είχε πέσει πάνω σε μια τσουγκράνα καλαμποκιού. Ο αγρότης ήταν ο Τοντ Μάλις, 42 ετών, και η γυναίκα του η Έιμι Μάλις, 39 ετών. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατος της Έιμι.

Οι αγροτικές δουλειές είναι οι πιο επικίνδυνες, σύμφωνα με τα στατιστικά της Επιθεώρησης Εργασίας των ΗΠΑ. Ατυχήματα στα αγροκτήματα τραυματίζουν σοβαρά τους αγρότες και αρκετά συχνά προκαλούν τον θάνατο. Αυτό το περιστατικό φαινόταν να είναι ένα ακόμη τραγικό συμβάν σε φάρμα, μέχρι που ο ιατροδικαστής έκρινε ότι ο θάνατος ήταν ανθρωποκτονία. Η υπόθεση έγινε γνωστή ως «η δολοφονία με την τσουγκράνα».

Η Έιμι ήταν γεννημένη με μεγαλωμένη στην Αϊόβα και είχε διαλέξει να ακολουθήσει μια καριέρα στη νοσηλευτική. Γνώρισε τον Τοντ το 2003 σε ένα τοπικό γλέντι, παντρεύτηκαν το 2004 και απέκτησαν τρία αγόρια. Εργαζόταν ως νοσοκόμα, ενώ ο Τοντ διαχειριζόταν μια αγροτική επιχείρηση που τελικά θα αποτελούνταν από τρεις φάρμες. Ήταν τρυφερή μητέρα, της άρεσε το κυνήγι, το ψάρεμα, το κάμπινγκ, βοηθούσε στο αγρόκτημα της οικογένειας, είχε πολλούς φίλους και ήταν ενεργή στην κοινότητά της. Αλλά το 2013, η Έιμι έπληττε. Ο γάμος της δεν της πρόσφερε πια καμιά χαρά και άρχισε να έχει σχέση με έναν άντρα που γνώρισε στη δουλειά. Όταν ο Τοντ έμαθε για τη σχέση, η Έιμι παράτησε τη δουλειά της στο νοσοκομείο και έγινε μητέρα πλήρους απασχόλησης μένοντας στο σπίτι. Σύμφωνα με τον Τοντ, το είχε διαλέξει η Έιμι για να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση του γάμου τους και στην ανατροφή των παιδιών τους. Ωστόσο, οι στενοί φίλοι της έλεγαν ότι το έκανε μετά από επιμονή του Τοντ. Αυτή την περίοδο, το ζευγάρι επισκεπτόταν και σύμβουλο γάμου. Σύμφωνα με φίλες της Έιμι, ο Τοντ δεν ήταν απλώς ένας ζηλιάρης σύζυγος, είχε γίνει πολύ χειριστικός, ζητούσε από την Έιμι να του λέει συνεχώς πού πήγαινε. Της είχαν βγάλει το παρατσούκλι «POT» που σήμαινε «Αιχμάλωτη του Τοντ» («Prisoner Of Tod»). Η ελεγκτική συμπεριφορά του συνεχίστηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρά τη συμβουλευτική γάμου και τον χρόνο που περνούσε στο σπίτι με τον Τοντ και τα παιδιά, η Έιμι προφανώς έπληττε ακόμα στον γάμο της. Το καλοκαίρι του 2018, άρχισε να έχει σχέση με τον Τζέρι Φρέισερ, συνεργάτη στη φάρμα. Σύμφωνα με τον Τζέρι, η σχέση ήταν κυρίως σεξουαλική για εκείνον, αλλά πίστευε ότι η Έιμι είχε πιο δυνατά αισθήματα. Ο Τζέρι ήταν επίσης παντρεμένος και δεν σκόπευε να ζητήσει διαζύγιο από τη γυναίκα του. Ο Τοντ κοιτάζοντας τα αρχεία τηλεφώνου, παρατήρησε μεγάλο αριθμό μηνυμάτων που αντάλλασσαν η Έιμι και ο Τζέρι και ρώτησε σχετικά τον Τζέρι, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και εξήγησε ότι τα μηνύματα αφορούσαν τις δραστηριότητες των παιδιών και τη φάρμα. Ο Τοντ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στη γυναίκα του Τζέρι. Η σύζυγος του Τζέρι του είπε δεν είχε λόγο να ανησυχεί και θεώρησε τον Τοντ λίγο παρανοϊκό.

Όταν είχαν τελειώσει με τις καλλιέργειες τον Αύγουστο του 2018, η Έιμι είπε στον αδερφό της ότι σχεδίαζε να αφήσει τον Τοντ και να υποβάλει αίτηση διαζυγίου, προβλέποντας ότι ο Τοντ «θα φλιπάρει». Στις 10 Νοεμβρίου, καθώς η συγκομιδή του φθινοπώρου τελείωνε, η Έιμι βρέθηκε σωριασμένη σε ένα μικρό κόκκινο υπόστεγο στη φάρμα της οικογένειας. Από την πλάτη της έβγαινε μια τσουγκράνα καλαμποκιού σαν δίκρανο.

Η 10η Νοεμβρίου 2018 είχε ξεκινήσει όπως κάθε άλλη μέρα στο αγρόκτημα. Μετά το πρωινό, ο Τοντ και ο 13χρονος γιος του πήγαν στον στάβλο για να ετοιμάσουν την παράδοση γουρουνιών. Η Έιμι, η οποία ανάρρωνε από μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, πήγε μαζί τους, αλλά άρχισε να ζαλίζεται. Ο Τοντ την παρότρυνε να γυρίσει στο σπίτι και να ξεκουραστεί, αλλά εκείνη επέμενε να βοηθήσει. Τελικά, της πρότεινε μια πιο ελαφριά δουλειά: Να βγάλει από το υπόστεγο ένα παλιό κλουβί μεταφοράς κατοικίδιων για τα γατάκια που είχαν εγκατασταθεί στο γραφείο της φάρμας. Αργότερα εκείνο το πρωί, ο Τοντ ζήτησε από τον γιο του να τσεκάρει την Έιμι. Είχε βγει για να πιει νερό, παρατήρησε ότι το κλουβί κατοικίδιων δεν ήταν στο γραφείο και ανησύχησε.

Ο 13χρονος γιος του Τοντ και της Έιμι πήγε στο κόκκινο υπόστεγο και βρήκε τη μητέρα του με τα χέρια και τα γόνατά της πεσμένη μπρούμυτα με την τσουγκράνα καλαμποκιού να βγαίνει από την πλάτη της. Φώναξε για τον Τοντ που έτρεξε αμέσως και έλεγξε αν η Έιμι είχε σφυγμό και αν ανέπνεε, ενώ είπε στον γιο του να φέρει το αγροτικό φορτηγάκι. Ο Τοντ δεν έκανε ΚΑΡΠΑ στην Έιμι, ούτε κάλεσε βοήθεια. Όταν ο γιος του έφερε το φορτηγάκι, έβγαλε την τσουγκράνα από την πλάτη της Έιμι, ο γιος μπήκε στην μεριά του συνοδηγού, ο Τοντ έβαλε την Έιμι στην αγκαλιά του γιου και ξεκίνησαν για το νοσοκομείο. Ενώ οδηγούσε, ο Τοντ κάλεσε την Άμεση Δράση και είπε ότι η Έιμι έπεσε πάνω σε μια τσουγκράνα. Του δόθηκαν οδηγίες να παρκάρει και να κάνει ΚΑΡΠΑ, κάτι που έκανε. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός της Έιμι.

Todd Mullis Trial - 911 Call Excerpts - What do You Hear #ToddMullis

Στην αρχή, ο Τοντ απέδωσε τον θάνατο της Έιμι σε «φρικτό ατύχημα». Ήλπιζε ότι οι άνθρωποι θα τον λυπούνταν και δεν θα έκαναν άλλες ερωτήσεις. Αλλά η εξήγησή του -ότι η Έιμι έπεσε πάνω στην τσουγκράνα καλαμποκιού- φάνηκε γρήγορα ότι δεν ευσταθούσε. Ο ιατροδικαστής ζήτησε να δει την τσουγκράνα. Όταν ανακάλυψε ότι είχε τέσσερα «δόντια», αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει έξι τραύματα διάτρησης με μία πρόσκρουση. Έτσι, ζήτησε να γίνει νεκροψία, όπου διαπιστώθηκαν αμυντικά τραύματα στο αριστερό χέρι της Έιμι και τραύμα στο πηγούνι, το μάγουλο και το αυτί της. Το συμπέρασμα ήταν ότι η Έιμι καρφώθηκε με την τσουγκράνα τουλάχιστον δύο φορές και πιθανώς τρεις φορές. Η τσουγκράνα διείσδυσε στην πλάτη της αρκετά βαθιά ώστε να βγει από την μπροστινή της πλευρά και να τρυπήσει τον πνεύμονα και το συκώτι της. Ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε τον τρόπο θανάτου της Έιμι ανθρωποκτονία.

Παράλληλα, η αστυνομική έρευνα φανέρωσε ότι ο Τοντ, πριν τον θάνατο της Έιμι, έψαχνε στον λογαριασμό Google που χρησιμοποιούσε, «Πώς σκότωναν τους μοιχούς οι αρχαίοι πολιτισμοί», «Σκοτώνοντας άπιστες γυναίκες», «Τι να κάνετε με μεγάλες ανοιχτές πληγές στο στήθος». Ειδικός ερευνητής της αστυνομίας ανέκρινε τον Φρέισερ, με τον οποίο η Έιμι είχε τη σχέση, και τον απέκλεισε  από ύποπτο. Απέκλεισε επίσης τη γυναίκα του Φρέισερ. Στη συνέχεια, ανέκρινε τον Τοντ, ο οποίος περιέγραψε τον γάμο του με την Έιμι σπουδαίο και πολύ υγιή - παρότι το ζευγάρι κοιμόταν χωριστά τους τελευταίους πέντε μήνες. Όταν ο ερευνητής τον κατηγόρησε ότι σκότωσε την Έιμι, ο Τοντ είπε «Θέλεις να ομολογήσω κάτι που δεν έκανα». Ο Τοντ στη διάρκεια της ανάκρισης ήταν εντελώς ανέκφραστος, χωρίς ίχνος συναισθήματος.

Μετά την αστυνομική έρευνα και την ιατροδικαστική έκθεση, απαγγέλθηκε στον Τοντ Μάλις κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης. Στη δίκη, ο δικηγόρος του Τοντ υποστήριξε ότι ενώ δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η Έιμι είχε δολοφονηθεί από πρόθεση, υπήρχαν πολλοί λόγοι να αμφισβητηθεί αν ο πελάτης του ήταν το άτομο που τη σκότωσε.

Οι εισαγγελείς, όμως, υποστήριξαν ότι είχε ένα προφανές κίνητρο: όχι μόνο ήταν θυμωμένος που η γυναίκα του είχε σχέση και ήθελε μετά από 14 χρόνια να τερματίσει τον γάμο τους, αλλά φοβόταν επίσης ότι θα έχανε τη μισή του γη και ενδεχομένως εκατομμύρια δολάρια εάν εκείνη υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Το να είναι αγρότης σήμαινε τα πάντα για αυτόν, η φάρμα του ήταν η ζωή του και έπρεπε να βρει έναν τρόπο να τη διατηρήσει. Συνέτρεχαν και τα τρία προαπαιτούμενα μιας ανθρωποκτονίας, η λεγόμενη «κατηγορηματική τριάδα»: Είχε το κίνητρο, είχε το μέσο (τη τσουγκράνα), είχε την ευκαιρία.

Ο γάμος του ζευγαριού είχε προβλήματα τουλάχιστον από το 2013, όταν ο Τοντ ανακάλυψε ότι η Έιμι τον απατούσε. Οι φίλες της κατέθεσαν ότι έγινε παρανοϊκός, απαιτώντας να τον ενημερώνει για τις κινήσεις της όταν έφευγε από τη φάρμα. Ο αδερφός της Έιμι κατέθεσε ότι τον Αύγουστο του 2018 του είπε ότι σχεδίαζε να χωρίσει, ενώ μια φίλη της κατέθεσε ότι η Έιμι φοβόταν την αντίδρασή του, αν ζητούσε διαζύγιο. Πρόσφατα είχαν αγοράσει με τον Τοντ ένα κομάτι δασικής γης κι αν ποτέ εξαφανιζόταν, η αστυνομία θα έπρεπε να αναζητήσει το πτώμα της εκεί, της είχε πει η Έιμι. Ο 13χρονος γιος του ζευγαριού κατέθεσε ότι ο πατέρας του είχε φύγει από τον αχυρώνα μόνο για λίγη ώρα, πριν τον στείλει να τσεκάρει τη μητέρα του. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Τοντ ήθελε ο έφηβος γιος να ανακαλύψει το σώμα της μητέρας του, ώστε ο θάνατός της να μοιάζει με ατύχημα.

Ο Τοντ Μάλις κρίθηκε ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Ζήτησε αμέσως νέα δίκη, επικαλούμενος την αναποτελεσματική συνδρομή του δικηγόρου του, επειδή δεν παρουσίασε τη θεωρία του ατυχήματος. Η αίτησή του για νέα δίκη απορρίφθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2020 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης. Διατάχθηκε επίσης να πληρώσει 150.000 δολάρια ως αποζημίωση στους γονείς και τους τρεις ανήλικους γιους της Έιμι.

Todd Mullis sentenced to LIFE IN PRISON in the Corn Rake Murder Trial. Watch Court TV for updates.

Η υπόθεση καλύφθηκε από πολλές εφημερίδες, περιοδικά και κανάλια, ενώ υπήρξε το υλικό πολλών δημοσιογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών («Law & Crime», «Court TV», «48 Hours Mystery» κ.ά.)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ