Κοσμος

Ο Πούτιν ξανά υποψήφιος το 2024 - Μέχρι πότε (έχει νομοθετήσει ότι) μπορεί να έχει την εξουσία

«Ψηφίστε οποιονδήποτε άλλον», είπε ο Αλεξέι Ναβάλνι από την φυλακή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024 - Καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα «Ψηφίστε οποιονδήποτε άλλον», είπε ο Αλεξέι Ναβάλνι από την φυλακή
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου © ΕΡΑ / SERGEI SAVOSTYANOV

Ο Πούτιν ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024 - «Ψηφίστε οποιονδήποτε άλλον», είπε ο Αλεξέι Ναβάλνι από την φυλακή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ημερών: από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi3mc1e4unt)

Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση μέσα στο Κρεμλίνο, αφού παρασημοφόρησε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της χώρας - το χρυσό αστέρι του ήρωα της Ρωσίας - στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει ότι «πολλοί άνθρωποι» πιέζουν τον πρόεδρο Πούτιν να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος με περισσότερο από το 90% των ψήφων».

Υποψήφιος... για πάντα

Ο Πούτιν έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας και στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φυλακίζοντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως τον Αλεξέι Ναβάλνι και τον Ίλια Γιασίν. Κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές των εκλογών λένε ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του 2020, ο Πούτιν δικαιούται να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς θητείες, επιτρέποντάς του ενδεχομένως να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.

Εάν παραμείνει μέχρι τότε, η θητεία του θα ξεπεράσει ακόμη και εκείνη του Στάλιν, ο οποίος κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση για 29 χρόνια, καθιστώντας τον Πούτιν τον μακροβιότερο «ένοικο» του Κρεμλίνου από την εποχή της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Οι προεδρικές εκλογές θα είναι οι πρώτες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ θα διεξαχθούν εκλογές και σε αυτά που η Ρωσία αποκαλεί νέα της εδάφη. Τμήματα δηλαδή της Ουκρανίας που ελέγχονται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αναλυτές είπαν ότι η απόφαση του Πούτιν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του μπροστά σε Ρώσους στρατιώτες δείχνει την επιθυμία του να συνδέσει τον πόλεμο με την εκλογική του καμπάνια.

«Οι εκλογές έχουν σκοπό να νομιμοποιήσουν την απόφασή να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ευρασίας Carnegie Russia, που εδρεύει στη Μόσχα. «Θέλει να αποδείξει ότι η πλειοψηφία των Ρώσων υποστηρίζει τον πόλεμο και ότι εξακολουθεί να ελέγχει τη χώρα παρά την αποτυχημένη εξέγερση του αρχηγού της Βάγκνερ, Εβγκένι Πριγκόζιν».

Ψηφίστε οποιονδήποτε άλλον, είπε ο Ναβάλνι                                       

Μιλώντας από τη φυλακή αυτή την εβδομάδα, ο Αλεξέι Ναβάλνι προέτρεψε τους Ρώσους να ψηφίσουν οποιονδήποτε εκτός από τον Πούτιν.

«Για τον Πούτιν, οι εκλογές του 2024 είναι ένα δημοψήφισμα για την έγκριση των ενεργειών του, για την έγκριση του πολέμου», είπε ο Ναβάλνι σε διαδικτυακή δήλωση που αναρτήθηκε από τους υποστηρικτές του. «Ας χαλάσουμε τα σχέδιά του έτσι ώστε κανείς στις 17 Μαρτίου να μην ενδιαφέρεται για το στημένο αποτέλεσμα. Το κατάλαβε όλη η Ρωσία: η βούληση της πλειοψηφίας είναι να φύγει ο Πούτιν».

Πηγές: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ