Κοσμος

Ρωσία: Η αστυνομία ξεκίνησε επιδρομές σε gay bars μετά την απαγόρευση του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος

«Εξτρεμιστική οργάνωση» χαρακτηρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Η αστυνομία ξεκίνησε επιδρομές σε gay bars μετά την απαγόρευση του  ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος
Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Ρωσία ήδη αντιμετωπίζει καταστολή τα τελευταία χρόνια © Unsplah / Raphael Renter

Ρωσία: Η αστυνομία ξεκίνησε επιδρομές σε gay bars μετά την απαγόρευση του  ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος - «Εξτρεμιστική οργάνωση» χαρακτηρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ως «εξτρεμιστές» χαρακτηρίστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές και ήδη έχουν ξεκινήσει επιδρομές της αστυνομίας σε gay bars.

Η ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε φόβο στην ρωσική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία ήδη αντιμετωπίζει καταστολή τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ως υπερασπιστή των παραδοσιακών ηθικών αξιών έναντι της φιλελεύθερης Δύσης.

Η αστυνομία στη Ρωσία πραγματοποίησε επιδρομές σε gay χώρους αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν δύο διαδικτυακά ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσίας να απαγορεύσει το «διεθνές ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα» και να το χαρακτηρίσει «εξτρεμιστική οργάνωση».

Σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη οι έφοδοι της αστυνομίας

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον τρία κέντρα διασκέδασης στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τα δύο ανεξάρτητα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Telegram, Ostorozhno Novosti και Sota.

Η αστυνομία δήλωσε ότι πραγματοποιούσε έφοδο ρουτίνας για ναρκωτικά, προσθέτουν τα πρακτορεία, με το Ostorozhno Novosti να αναφέρει επίσης ότι η αστυνομία φωτογράφισε τα διαβατήρια των παρευρισκομένων στο πάρτι.

Το πρακτορείο δημοσίευσε επίσης βίντεο με έναν αυτόπτη μάρτυρα που περιγράφει την σκηνή: «Ήμουν εκεί. Ειλικρινά φοβήθηκα όταν σταμάτησε η μουσική και είπαν ότι έγινε επιδρομή της αστυνομίας. Σκέφτηκα ότι αυτό ήταν, θα με φυλάκιζαν για 12 χρόνια. Κατά την έξοδο έβγαλαν φωτογραφία του διαβατηρίου μου. Έτσι καταλαβαίνετε, 300 από εμάς στεκόμασταν γυμνοί, μόνο με εσώρουχα, και περιμέναμε κάποιον να μας φέρει ρούχα, και κανείς δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε».

Οι επιδρομές έγιναν σε ιδιωτικά πάρτι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

Το ειδησεογραφικό κανάλι Sota, επικαλούμενο υπάλληλο του gay bar, Central Station στη Μόσχα, ανέφερε ότι οι επιδρομές έγιναν στο Secret Club και στο Mono Bar στη Μόσχα, καθώς και στο δημοφιλές pop-up Hunters Party στην Αγία Πετρούπολη.

Η γνωστή Ρωσίδα τρανς και LGBTQ ακτιβίστρια Milana Petrova, η οποία δεν ζει πλέον στη Ρωσία, δημοσίευσε σχετικά με τις επιδρομές στο κανάλι της στο Telegram, τονίζοντας ότι οι επιδρομές δεν αφορούσαν gay bar αλλά ιδιωτικά LGBTQ πάρτι.

«Χθες ΔΕΝ έγιναν επιδρομές εκεί. Υπήρξαν επιδρομές σε μεμονωμένα LGBT πάρτι για ενήλικες. Εκεί, φωτογραφήθηκαν τα διαβατήρια των ανθρώπων χωρίς τη θέλησή τους, προφανώς για περαιτέρω καταστολή», έγραψε η Petrova.

Ο διευθυντής του δημοφιλούς gay club, Mono, Alexey Khoroshy, διέψευσε τις αναφορές ότι στο κλαμπ του έγινε έφοδος. Ο Khoroshy δήλωσε ότι έγινε επιδρομή μόνο στο pop-up πάρτι στην Αγία Πετρούπολη.

«Χθες έγινε μία και μοναδική επιδρομή για ναρκωτικά στο Hunters Party. Έτσι, όλα είναι ήρεμα όπως πριν – δουλεύουμε κανονικά», είπε ο Khoroshy.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει τις επιδρομές και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έγινε καμία αναφορά σε επιδρομές ρουτίνας για ναρκωτικά ή άλλου είδους επιχειρήσεις της αστυνομίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY