- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χαρακόπουλος για Αγία Σοφία: Η ανοχή γίνεται συνενοχή στην καταστροφή της
Μετά το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με την κατάρρευση θραυσμάτων από τον τρούλο
Χαρακόπουλος: Όσα είπε για την κατάρρευση θραυσμάτων από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας - «Η ανοχή γίνεται συνενοχή στην καταστροφή της»
Με αφορμή το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο φαίνεται ότι από τον τρούλο του ναού της Αγίας Σοφίας πέφτουν θραύσματα, θέτοντας, μάλιστα, σε κίνδυνο τους επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο ο γγ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε: «Μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την κατάρρευση θραυσμάτων του τρούλου της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής. Η ανοχή στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της θρησκείας από την τουρκική ηγεσία, γίνεται συνενοχή στην καταστροφή ενός μοναδικού μνημείου πολιτισμού 1.500 ετών.
»Χρέος όλων μας είναι να ενώσουμε τη φωνή μας με την κραυγή αγωνίας των πλέον αρμοδίων φορέων στην ίδια την Τουρκία που προειδοποιούν για την κατάρρευση της Αγίας Σοφίας, λόγω των αρνητικών συνθηκών που δημιουργεί η αθρόα προσέλευση επισκεπτών, μετά τη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. Η ολιγωρία αντίδρασης διεθνών οργανισμών αλλά και κυβερνήσεων, λόγω αδιαφορίας ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, μπορεί να αποβεί μοιραία για το αρχιτεκτονικό αυτό θαύμα του Βυζαντίου».
«Αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό»
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, προειδοποίησε πως «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό και στον ναό δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες άνω των 25 ατόμων».
Παράλληλα, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι θλιβερές αυτές εξελίξεις σχετικά με την Αγία Σοφία επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την ορθότητα της απόφασής μας να οργανώσουμε την εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης, για την ανάγκη ακύρωσης της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει τον ναό - σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας σε τζαμί. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας μας ενημερώσαμε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την Κοινωνία των Πολιτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, ελπίζοντας ότι η συντονισμένη πίεση θα έχει επιτυχή κατάληξη και η τουρκική ηγεσία θα αναθεωρήσει την καταστροφική απόφασή της».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατασυκοφάντησε τους Μακρόν, αποθέωσε τον Πούτιν, τώρα κατηγορεί τη χήρα του Τσάρλι Κερκ για τη δολοφονία του. Έχει παραφρονήσει ή απλώς θησαυρίζει και γελάει με όσους την πιστεύουν;
Πότε αναμένεται να πάρει εξιτήριο
Οι πολεμικές επιχειρήσεις αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για τα ναυτικά πληρώματα
Η προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία
«Δεν ξεκινάμε από την υπόθεση ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη, αλλά για σκόπιμη ενέργεια»
Η σύγκρουση με φορτηγό
Αγωνία για τους περισσότερους από 3.000 αγνοούμενους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι πρώτες φωτογραφίες με το νεογέννητο παιδί του
Η συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν
Συναγερμός στις αρχές
Το χρονικό της υπόθεσης
Οι Σοσιαλδημοκράτες φαβορί για μια ακόμα φορά στη Σουηδία
Δηλώνει αθώος και αντιμετωπίζει ακόμη και θανατική ποινή
Νεκρός και ο σκύλος τους - Τα γράμματα που βρέθηκα γύρω από τα πτώματά τους
Επιπλοκές στην υγεία της 53χρονης μετά τη μεταμόσχευση πνευμόνων στην οποία υποβλήθηκε
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπαίνει στο στόχαστρο του Κιέβου η πολιτική αεροπορία
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πλήγματα εκατέρωθεν
Μετά την απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Λειψία
Έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε επίθεση - Η Μόσχα εντείνει τα πλήγματα στο δίκτυο που αποτελεί ραχοκοκαλιά της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.