Κοσμος

Γαλλία: Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό εγκαταλείπει το Χ - «Πυρά» κατά του Έλον Μασκ

«Το Χ έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο υπόνομο» αναφέρει

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό εγκαταλείπει το Χ - «Πυρά» κατά του Έλον Μασκ
Γαλλία: Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό εγκαταλείπει το Χ - «Πυρά» κατά του Έλον Μασκ © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γαλλία: Η δήμαρχος Παρισιού εγκαταλείπει το Χ - «Πυρά» κατά του Έλον Μασκ - «Το Χ έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο υπόνομο» αναφέρει

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε ότι διαγράφει τον λογαριασμό της στην πλατφόρμα του Έλον Μασκ Χ (πρώην Twitter), διότι έχει μετατραπεί σε «τεράστιο παγκόσμιο υπόνομο» και σε «εργαλείο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας».

«Πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω το Χ. Αντί να είναι το επαναστατικό εργαλείο που, στην αρχή, επέτρεπε σε περισσότερους την πρόσβαση στην ενημέρωση, το Χ έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε όπλο μαζικής καταστροφής των δημοκρατιών μας», γράφει η Αλ Ινταλγκό σε άρθρο της στην εφημερίδα Le Monde, η οποία άνοιξε λογαριασμό στο Twitter το 2009.

Ο λογαριασμός της Πόλης του Παρισιού παραμένει στο Χ, διευκρινίζει η δημοτική αρχή.

Οι λόγοι που ώθησαν τη δήμαρχου του Παρισιού να «φύγει» από το Χ

«Παραποίηση, παραπληροφόρηση, τροφοδότηση των παρορμήσεων του μίσους, οργανωμένη παρενόχληση, φανερός αντισημιτισμός και ρατσισμός, αγελαίες επιθέσεις κατά των επιστημόνων, των κλιματολόγων, των γυναικών, των οικολόγων, των προοδευτικών και όλων εκείνων των καλοπροαίρετων που επιθυμούν μία ήρεμη και νηφάλια πολιτική συζήτηση σε έναν όλο και πιο πολύπλοκο κόσμο: ο κατάλογος των παρεκτροπών είναι ατελείωτος», δηλώνει η σοσιαλίστρια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας καταγγέλλοντας επίσης τον αλγόριθμο για τον οποίο «το μόνο που μετρά είναι ο αριθμός των "likes"».

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Ιλον Μασκ τον Οκτώβριο 2022, πολλές προσωπικότητες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, αλλά δεν εκδηλώθηκε μαζική κίνηση αποχωρήσεων.

Πολλοί πολιτικοί έχουν ανακοινώσει ότι άνοιξαν λογαριασμούς σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, όπως ο ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν στο Bluesky, αλλά δεν εγκατέλειψαν την πλατφόρμα του Μασκ.

Ορισμένοι οργανισμοί αντίθετα εγκατέλειψαν το μέσο, όπως το δίκτυο του αμερικανικού δημόσιου ραδιοφώνου NPR ή πρόσφατα η γερμανική υπηρεσία Κατά των Διακρίσεων, καθώς και ερευνητές και ειδικοί του Κλίματος, η δραστηριότητα των οποίων στην πλατφόρμα του Μασκ μειώθηκε κατά πολύ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.

Τα «πυρά» της Αν Ινταλγκό προς τον Έλον Μασκ

«Η πλατφόρμα αυτή και ο ιδιοκτήτης της εμποδίζουν σκοπίμως τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την δραστική οικολογική και ενεργειακή μετάβαση που χρειαζόμαστε σε όφελος κλιματοσκεπτικιστικών συλλογιστικών που προωθούνται από τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων», γράφει η Αν Ινταλγκό που καταλήγει απευθυνόμενη προς τον πολιτικό κόσμο: «Το μέσο αυτό έχει εξελιχθεί σε έναν τεράστιο παγκόσμιο υπόνομο και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να πέφτουμε μέσα;».

Οι εταιρείες που έχουν σταματήσει τις διαφημίσεις στο Χ

Τουλάχιστον δώδεκα μεγάλες εταιρίες έχουν σταματήσει να διαφημίζονται στο X, λόγω τον αντισημιτικών σχολίων του Elon Musk. Η Fox Sports, η Ubisoft, η Axios, η TechCrunch και η Media 11:11 της Paris Hilton έχουν ήδη σταματήσει την συνεργασία του με το Χ, σύμφωνα με το CNN.

Την προηγούμενη Παρασκευή, εταιρίες όπως η Disney, η Paramount, η Comcast, η Lionsgate, η NBCUniversal και η Warner Bros. Discovery ακύρωσαν και αυτές τα συμβόλαιά τους, αν και δεν διευκρίνισαν τους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν τη διαφήμιση στο X. Η Apple επίσης φέρεται να αποσύρθηκε από το X την περασμένη εβδομάδα.

Τι είπε ο Elon Musk και προκάλεσε την φυγή των εταιριών

O Elon Musk στις 15 Νοεμβρίου δήλωσε στο X ότι η αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας ενός χρήστη του X Premium (προηγουμένως Twitter Blue) ήταν η «πραγματική αλήθεια». Ο χρήστης επιτέθηκε στην εβραϊκή κοινότητα μιλώντας για «μίσος κατά των λευκών» και υποστήριξη «ορδών μειονοτήτων» που συρρέουν στη χώρα, και ο Musk στην απάντησή του φάνηκε να συμφωνεί.

Elon Musk: Ποιοι αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Χ μετά τα αντισημιτικά του σχόλια

Elon Musk: Ποιοι αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Χ μετά τα αντισημιτικά του σχόλια

Μετά την αποχώρηση των εταιριών, η Media Matters, μια αμερικάνικη μη-κεροδσκοπική ερευνητική εταιρία που παρακολουθεί από κοντά τον χώρο των media, δημοσίευσε μια λίστα με τις αποχωρήσαντες εταιρίες που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να σταματήσουν την συνεργασία τους με την Χ.

Δείτε παρακάτω ποιες εταιρίες αποχώρησαν και τι ανακοίνωσαν:

IBM

Lions Gate Entertainment

Apple

Disney

Warner Brothers Discovery

Elon Musk: Ποιοι αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Χ μετά τα αντισημιτικά του σχόλια

Paramount Global

NBCUniversal

Comcast

Sony

Elon Musk: Ποιοι αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Χ μετά τα αντισημιτικά του σχόλια

Ubisoft

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ