Κοσμος

«Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια» και προχωρά η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων

Μετά τη μεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δυνάμεις κοντά σε λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ομήρων
Θα γίνει ανταλλαγή μεταξύ ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων © EPA / ATEF SAFADI

Γάζα: Προχωρά η απελευθέρωση των ομήρων - Τι υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ

Προχωρά η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, καθώς επιλύθηκε το πρόβλημα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, όπως ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Απόψε το βράδυ» αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί, πρόσθεσε. Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Αρχές αναμένουν τη μεταφορά ομήρων σε νοσοκομείο μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς
Κρίσιμες ώρες στη Γάζα © Nir Keidar/Anadolu / Getty Images

Γιατί καθυστέρησε η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Η οργάνωση ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Λεωφορείο με άτομα που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς
Με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού η μεταφορά των ομήρων της Χαμάς © EPA

Τι απαντά το Ισραήλ

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία. Ωστόσο, ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις από το Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ