Κοσμος

Μεγάλη έκπληξη στην Ολλανδία: Πρώτη η ακροδεξιά του Βίλντερς, σύμφωνα με τα exit polls

To κόμμα του Γκέρτ Βίλντερς παρουσιάζεται να αυξάνει τις έδρες του στις πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV)
O Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) © EPA/REMKO DE WAAL

Ολλανδία-βουλευτικές εκλογές: Τα exit poll δείχνουν νίκη της ακροδεξιάς του Βίλντερς

Τα exit poll δίνουν στον αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), Γκέερτ Βίλντερς, σαφές προβάδισμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ολλανδία, μετά την παραίτηση του Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με τα exit polls:

  • το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς έρχεται πρώτο με 35 έδρες (σε σύνολο 150)
  • η Αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinksPvdA), υπό την ηγεσία του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς, ακολουθεί με 26 έδρες
  • το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε, στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται πια η γεννημένη στην Τουρκία 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, έρχεται τρίτο με 23 έδρες
  • και το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του 49χρονου πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Πίτερ Ομτσιχτ παρουσιάζεται να συγκεντρώνει 20 έδρες.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία δεν έχει εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή για τα κόμματα αλλά ούτε και σύστημα με «μπόνους» εδρών.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2021, το PVV του Βίλντερς ήταν δεύτερο με 10,8% και 17 έδρες.

Κατά πάσα πιθανότητα, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει μια μάλλον μακρά περίοδος μετεκλογικών διαπραγματεύσεων και μένει να φανεί εάν θα οδηγηθεί τελικά η ακροδεξιά στην εξουσία της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2021 – 2022 είχε χρειαστεί να περάσουν περίπου εννέα μήνες (σχεδόν 300 ημέρες για την ακρίβεια) προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Μαρκ Ρούτε, με τις εκλογές να διεξάγονται τον Μάρτιο του 2021 και την κυβέρνηση να σχηματίζεται τελικώς στις αρχές του 2022.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ