Κοσμος

Javier Milei: Ο νέος αναρχοκαπιταλιστής πρόεδρος της Αργεντινής με το αλυσοπρίονο είναι εδώ

«Make Argentina Great Again» και «Η κοινωνία είναι καλύτερη χωρίς κυβέρνηση», είναι τα βασικά του συνθήματα

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Javier Milei: Ο νέος αναρχοκαπιταλιστής πρόεδρός της Αργεντινή με το αλυσοπρίονο είναι εδώ
Ο Javier Milei εμφανιζόταν πολύ συχνά με αλυσοπρίονο στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις © Getyy Images / Tomas Cuesta

Javier Milei: Ο νέος αναρχοκαπιταλιστής πρόεδρός της Αργεντινή είναι εδώ και κρατάει αλυσοπρίονο - Make Argentina Great Again είναι το βασικό του σύνθημα

Ο Javier Milei είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους συμπολίτες του ως μια τηλεοπτική προσωπικότητα με χτένισμα Wolverine προσβάλλοντας όσους τον κατακρίνουν. Όταν μπήκε στην προεδρική κούρσα της Αργεντινής πέρυσι, θεωρήθηκε από πολλούς ως «αστείο».

Javier Milei, self-described "anarcho-capitalist," wins Argentina's presidential election

Στις 19 Νοεμβρίου, κέρδισε τις εκλογές στην χώρα του με το κόμμα Libertad Avanza ενάντια στον κεντρο-αριστερό Sergio Massa και τώρα πρέπει να βγάλει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της.

Ο Milei, αναρχοκαπιταλιστής οικονομολόγος, ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι θα κινηθεί γρήγορα μεταρρυθμίζοντας την κυβέρνηση και την οικονομία. «Η κατάσταση της Αργεντινής είναι κρίσιμη», είπε, σύμφωνα με την New York Times. «Οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας είναι δραστικές. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις».

Οι αγορές φαίνονται να συμφωνούν με την εκλογή του, με τις μετοχές και τα ομόλογα της Αργεντινής να αυξάνονται στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ακόμη και χωρίς να είναι ξεκάθαρο για το τι μπορεί να πετύχει, οι αγορές τον βλέπουν ως καλύτερο υποψήφιο από τους σοσιαλιστές προκατόχους του.

Αντέχει η οικονομία της Αργεντινής στις ριζοσπαστικές ιδέες του Milei;

Αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές, όπως οι υπερβολικές δαπάνες, τα προστατευτικά μέτρα για το εμπόριο, το ασφυκτικό διεθνές χρέος και η εκτύπωσης περισσότερων πέσος, έχουν οδηγήσει την Αργεντινή των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων σε οικονομική κρίση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx4hbupkmp1l)

Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 140 τοις εκατό, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να μετατρέψουν τα πέσο τους σε δολάρια ή σε κρυπτονομίσματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ οι φτωχοί της χώρας κάνουν ουρές για συσσίτιο.

Ως απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα, ο Milei πρότεινε τη μετατροπή της 22ης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε εργαστήριο ριζοσπαστικών οικονομικών ιδεών που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν δοκιμαστεί αλλού.

Ο 53χρονος Milei θέλει να μειώσει τις δαπάνες και τους φόρους, να ιδιωτικοποιήσει κρατικές εταιρείες, να καταργήσει 10 από τα 18 ομοσπονδιακά υπουργεία, να εισάγει στα δημόσια σχολεία ένα σύστημα κουπονιών, να αλλάξει  το δημόσιο σύστημα υγείας, να κλείσει την εθνική τράπεζα της Αργεντινής και να αντικαταστήσει το πέσο με το δολάριο.

Αποκαλεί τον εαυτό του αναρχοκαπιταλιστή και οπαδό της ελεύθερης αγοράς και πιστεύει ότι «η κοινωνία λειτουργεί πολύ καλύτερα χωρίς το κράτος».

Javier Milei: Ο νέος αναρχοκαπιταλιστής πρόεδρός της Αργεντινή με το αλυσοπρίονο είναι εδώ
Ο Milei είναι ενάντια στις φεμινιστικές πολιτικές και τις αμβλώσεις © ΕΡΑ / Juan Ignacio Roncoroni

Ο Milei ξεκίνησε ήδη τις υποχωρήσεις

Το πρωί της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου, ο Milei άρχισε ήδη να αναθεωρεί ορισμένες από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, είπε ότι ο νόμος της Αργεντινής τον περιορίζει από την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Όταν ρωτήθηκε αν θα υιοθετήσει το δολάριο, απάντησε ότι «το νόμισμα που θα υιοθετήσουμε θα είναι το νόμισμα που θα επιλέξουν οι Αργεντινοί».

Ο Milei αναμένεται να προχωρήσει σε πολιτικές συμφωνίες για να υλοποιήσει τα σχέδιά του, καθώς το δύο ετών πολιτικό του κόμμα ελέγχει μόλις το 10% των εδρών στη Γερουσία της Αργεντινής και το 15% στην Κάτω Βουλή του Κογκρέσου.

Ενώ πολλά βασικά πρόσωπα στην εκστρατεία του Milei στερούνται εμπειρίας, κατάφερε να το παρουσιάσει ως πλεονέκτημα και πολλοί ψηφοφόροι το δέχτηκαν.

Αίνιγμα η αδερφή του, Karina Milei

Ένα άτομο που θα έχει επιρροή στη νέα κυβέρνηση είναι η αδερφή του Milei, η Karina Milei, η οποία διηύθυνε την εκστρατεία του και την οποία έχει περιγράψει ως τον σημαντικότερο σύμβουλό του.

Η Karina Milei ήταν ένα αίνιγμα στην Αργεντινή, πάντα παρούσα στο πλευρό του αδερφού της, αλλά σχεδόν ποτέ δεν μιλούσε δημόσια. Δεν είναι γνωστά πολλά για το παρελθόν της, πέρα ​​από ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής ότι σπούδασε δημόσιες σχέσεις, διατηρούσε μια επιχείρηση cupcake και ήταν συνιδιοκτήτρια ενός καταστήματος ελαστικών.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συνεργάτες του Milei

Υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι ο Mariano Cúneo Libarona, ένας δικηγόρος που έγινε τηλεοπτικός σχολιαστής, υπερασπιζόμενος διασημότητες, όπως της υπόθεσης ναρκωτικών το 1996, όταν εκπροσωπούσε τον μάνατζερ του Μαραντόνα.

Η νέα του υπουργός Εξωτερικών, Diana Mondino, οικονομολόγος, είπε στους δημοσιογράφους ότι ένας από τους κύριους στόχους εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ήταν να τερματίσει τους περισσότερους κανονισμούς για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές προϊόντων. Είπε επίσης ότι η Αργεντινή πιθανότατα δεν θα ενταχθεί στο κλαμπ των BRICS, όπως είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιο θα ήταν το πλεονέκτημα για την Αργεντινή», είπε στους δημοσιογράφους μετά την νίκη της Κυριακής. «Αν μπορείτε να μου εξηγήσετε τι είναι τα BRICS, θα επωφεληθώ και θα μάθω».

Η αντιπρόεδρος του Milei, η Victoria Villarruel, έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας της διευθύνοντας μια οργάνωση που αναγνωρίζει θύματα επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από αριστερούς αντάρτες, τις οποίες ο στρατός της Αργεντινής χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για μια αιματηρή δικτατορία από το 1976 έως το 1983.

Η Villarruel, η οποία προέρχεται από μια στρατιωτική οικογένεια, έχει από καιρό ισχυριστεί ότι οι θηριωδίες της δικτατορίας έχουν υπερεκτιμηθεί, υποστηρίζοντας ότι 8.500 άνθρωποι εξαφανίστηκαν παρά τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία που δείχνουν ότι ακόμη και ο στρατός παραδέχτηκε ότι ο αριθμός ήταν 22.000.

Ο Milei και η Villarruel εξελέγησαν μαζί στην Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της Αργεντινής το 2021, οι δύο πρώτες έδρες για το κόμμα τους Liberty Advances. Ο Milei πέρασε λίγο χρόνο στο Κογκρέσο από τότε, προτείνοντας το πρώτο του νομοσχέδιο μόλις νωρίτερα αυτό το μήνα, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να φέρει πίσω περίπου 25 Αργεντινούς που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Make Argentina Great Again

Ο Milei είναι ενάντια στις φεμινιστικές πολιτικές και τις αμβλώσεις, τις οποίες νομιμοποίησε η Αργεντινή τα τελευταία χρόνια και έχει προτείνει δημοψήφισμα για την κατάργηση του νόμου. Απορρίπτει επίσης την ιδέα ότι οι άνθρωποι επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το ΑΡ. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, κατήγγειλε τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είναι Αργεντινός, ως «ανόητο» για την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αποκάλεσε τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «τον εκπρόσωπο της κακοήθειας στη Γη».

Στο ίδιο μήκος κύματος με το σύνθημα του Trump, «Make America Great Again», ο Milei είπε ότι θα επιστρέψει τη χώρα σε μια νέα περίοδο μεγαλείου. «Η Αργεντινή πρόκειται να διεκδικήσει ξανά τη θέση της στον κόσμο που δεν έπρεπε ποτέ να χάσει», είπε ο Milei στην νικητήρια ομιλία της Κυριακής. Οι οπαδοί του έχουν αποδεχτεί τη σύγκριση και συχνά φορούν καπέλα με τη φράση «Make Argentina Great Again».

Ο Milei δηλώνει ειδικός στο ταντρικό σεξ

Γιος επιχειρηματία με την μητέρα του να ασχολείται με τα οικιακά, ο Milei δεν του αρέσει να μιλάει πολύ για τα παιδικά του χρόνια και είπε ότι η εφηβεία του σημαδεύτηκε από μια τεταμένη σχέση με τον πατέρα του.

Ως νεαρός, ο Milei έπαιζε σε ένα tribute συγκρότημα των Rolling Stones και ήταν τερματοφύλακας στα τσικό της ποδοσφαιρικής ομάδας Chacarita. Αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το ποδόσφαιρο κατά την περίοδο του υπερπληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να σπουδάσει οικονομικά.

Αυτές τις μέρες, το μόνο μέλος της οικογένειας με το οποίο έχει στενή σχέση είναι η αδερφή του Karina. Την αποκαλεί «το αφεντικό» και την έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως την αρχιτέκτονα της άνοδό του στην εξουσία.

Κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο Milei δεν μίλησε μόνο για τα οικονομικά και την πολιτική. Μίλησε για την προσωπική του ζωή και κάποτε παρουσιάστηκε ως ειδικός στο ταντρικό σεξ, αποκαλύπτοντας ότι είχε συμμετάσχει επανειλημμένα σε ομαδικό σεξ, παρέχοντας μάλιστα και συμβουλές.

Για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του, ο Milei δεν είχε κάποια σοβαρή σχέση και δεν είναι γνωστό αν έχει φίλους. Αφού δήλωνε για μήνες ότι δεν είχε χρόνο για ραντεβού, ξεκίνησε μια σχέση τον Ιούλιο με την ηθοποιό και καλλιτέχνη Fátima Flórez.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx47uj7n9w7d)

Ο Milei είχε μια βαθιά σχέση με το σκύλο του τον Conan, ένα αγγλικό mastiff, το οποίο πέθανε. Τώρα έχει τουλάχιστον άλλα τέσσερα τα οποία φέρεται να έχουν κλωνοποιηθεί χρησιμοποιώντας το DNA του Conan και όλα έχουν ονόματα διάσημων οικονομολόγων. Παρά το εκκεντρικό του χτένισμα, τα μαλλιά του είναι αληθινά και δεν φοράει περούκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ