Κοσμος

28 πρόωρα βρέφη μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Πάσχουν από υποσιτισμό, άλλα από αφυδάτωση και κάποια από υποθερμία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28 πρόωρα βρέφη μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο
Το ιατρικό προσωπικό στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μετέφερε με προσοχή τα νεογνά σε κινητές θερμοκοιτίδες © ΕΡΑ / STR

28 πρόωρα βρέφη επειγόντως μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο - Τα νεογνά πάσχουν από υποσιτισμό,  αφυδάτωση και υποθερμία

Ομάδα 28 πρόωρων βρεφών από τη Γάζα μεταφέρθηκε την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο από νοσοκομείο εντός του βομβαρδισμένου παλαιστινιακού θύλακα, προκειμένου να τους παρασχεθεί φροντίδα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση καθώς και με όσα δήλωσε γιατρός παλαιστινιακού νοσοκομείου.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News, μετέδωσε ότι 29 πρόωρα μωρά έφθασαν στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα.

Το ιατρικό προσωπικό στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μετέφερε με προσοχή τα μικροσκοπικά μωρά από τα ασθενοφόρα και τα τοποθετούσαν σε κινητές θερμοκοιτίδες, τις οποίες στην συνέχεια μετακινούσαν προς άλλα ασθενοφόρα. Τα μωρά, από τα συνολικά 31 που μεταφέρθηκαν χθες από το πολιορκημένο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας σε μαιευτική κλινική στο νότιο τμήμα του θύλακα, φορούσαν μόνο πάνες και μικροσκοπικά σκουφάκια.

Σε κακή κατάσταση τα νεογνά - Συνεχίζουν να έχουν ανάγκη από φροντίδα

«Τα μωρά έφθασαν σε μένα από το νοσοκομείο αλ Σίφα. Ήταν σε τρομακτική κατάσταση όταν έφθασαν εδώ», δήλωσε ο δρ Μοχάμαντ Σαλάμα, επικεφαλής της μονάδας νεογνών στο νοσοκομείο Αλ Χελάλ Αλ Εμιρατί στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

«Κάποια πάσχουν από υποσιτισμό, άλλα από αφυδάτωση και κάποια από υποθερμία. Προσπαθήσαμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση της υγείας τους κατά τις προηγούμενες 24 ώρες», δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Reuters.

«Μόλις λάβαμε το τηλεφώνημα για να ετοιμάσουμε τα μωρά, τα ετοιμάσαμε για να μπορούν να ταξιδέψουν».

Ο Σαλάμα δήλωσε ότι κάποια από τα μωρά ήταν με τις μητέρες τους, ενώ άλλα που δεν είχαν συγγενείς μαζί τους συνοδεύονταν από μέλη του ιατρικού προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μητέρες τους έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, ενώ άλλοι συγγενείς υπέγραψαν έγγραφα συναίνεσης για τη μεταφορά τους, δήλωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι τρία πρόωρα μωρά από μια μεγαλύτερη ομάδα βρεφών που αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Αίγυπτο παρέμειναν σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα για να λάβουν περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

«Τα 28 μωρά έχουν φθάσει τώρα με ασφάλεια στην Αίγυπτο. Τρία μωρά παραμένουν στο Νοσοκομείο Εμιράτων και συνεχίζουν να λαμβάνουν φροντίδα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε email προς το Reuters. Ερωτηθείς για την κατάσταση των μωρών, δήλωσε: «Όλα τα μωρά παλεύουν με σοβαρές λοιμώξεις και συνεχίζουν να έχουν ανάγκη από φροντίδα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ