Κοσμος

Ουκρανία: Χάνεται το ενδιαφέρον για τον πόλεμο εν μέσω της μαινόμενης σύγκρουσης στη Γάζα

Κερδισμένος ο Πούτιν από την έλλειψη προσοχής του δυτικού Τύπου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Χάνεται το ενδιαφέρον για τον πόλεμο εν μέσω της μαινόμενης σύγκρουσης στη Γάζα
Η πτώση στην κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία από τον Τύπο, δεδομένης της νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν προκαλεί έκπληξη © ΕΡΑ / KATERYNA KLOCHKO

Ουκρανία: Χάνεται το ενδιαφέρον για τον πόλεμο εν μέσω της μαινόμενης σύγκρουσης στη Γάζα. Κερδισμένος ο Πούτιν από την έλλειψη προσοχής του δυτικού Τύπου

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναγκάσει σε μεγάλο βαθμό τον διετή πόλεμο στην Ουκρανία, όσον αφορά στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, να λαμβάνει πολύ λιγότερη προσοχή, από ό,τι πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το CNN, η κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία μειώθηκε δραματικά μετά τη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τις ημέρες πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, οι μάχες στην Ουκρανία καταλάμβαναν το 8% περίπου της τηλεοπτικής κάλυψης του CNN. Μετά τις επιθέσεις, το CNN - το δίκτυο ειδήσεων που παρείχε τη μεγαλύτερη κάλυψη στην Ουκρανία - έπεσε κάτω από το 1%.

Καθώς η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής απασχολεί την Ουάσιγκτον, υπήρξε μια αύξηση στις αναφορές για την Ουκρανία στα ειδησεογραφικά δίκτυα, αλλά το επίκεντρο της κάλυψης αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και όχι την πραγματική κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου.

Δεν ενδιαφέρετε ο κόσμος για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Παρόμοια τάση υπάρχει και στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει η ComScore, μία αμερικάνικη εταιρεία μέτρησης και ανάλυσης των ΜΜΕ, τα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική πτώση στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Η πτώση στην κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία από τον Τύπο, δεδομένης της νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν προκαλεί έκπληξη. Οι φρικτές πράξεις βίας που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ έχουν συγκλονίσει τον κόσμο, τραβώντας την προσοχή εκείνων που συνήθως δίνουν ελάχιστη σημασία σε παγκόσμιες γεγονότα. Τα αμερικανικά πρακτορεία ασχολούνται επίσης με πολλές άλλες σημαντικές ιστορίες τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Κογκρέσο, των νομικών ζητημάτων του Ντόναλντ Τραμπ και του μαζικού πυροβολισμού στο Μέιν.

Κερδισμένος ο Πούτιν συνεχίζει ανενόχλητος τον πόλεμο

Την ίδια στιγμή, η πτώση της προσοχής που δίνεται στην Ουκρανία δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ευλογία για τον Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης, μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο με πολύ λιγότερο έλεγχο.

Ο Paul Kolbe, ανώτερος συνεργάτης στο Belfer Center for Science and International Affairs στο Harvard Kennedy School, ο οποίος υπηρέτησε για 25 χρόνια στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, δήλωσε στο CNN ότι ο Πούτιν πρέπει να είναι «χαρούμενος» που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «εκτρέπει την προσοχή των ΗΠΑ» καθώς η Ρωσία «συνεχίζει να χτυπά ουκρανικές πόλεις και πολιτικούς στόχους».

«Ακόμη και όταν η κάλυψη του δυτικού Τύπου για τον πόλεμο στην Ουκρανία μειώνεται, η Ρωσία γεμίζει το κενό με τη δική της εκστρατεία ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Kolbe.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ