Κοσμος

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι βρήκε τούνελ της Χαμάς και νεκρή όμηρο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το νοσοκομείο βρίσκεται στα χέρια των Ισραηλινών το τελευταίο 24ωρο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όπλα που ισχυρίζεται ότι βρήκε ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα
Όπλα που ισχυρίζεται ότι βρήκε ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα © Twitter/idfonline

Υπόγεια σήραγγα και οπλισμός της Χαμάς εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Στα χέρια του ισραηλινού στρατού βρίσκεται από χθες το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σήμερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την είσοδο μιας σήραγγας της Χαμάς στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τις IDF δείχνουν τη σήραγγα ανάμεσα σε κτίρια στο χώρο του νοσοκομείου.

Δηλώνουν επίσης ότι σε κοντινή απόσταση τα στρατεύματα εντόπισαν ένα φορτηγό της Χαμάς με όπλα, μέσα σε αυτό, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποίησε η ομάδας στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο στρατός δίνει επίσης στη δημοσιότητα μια εικόνα που δείχνει όπλα που ανακαλύφθηκαν από τα στρατεύματα μέσα στο νοσοκομείο Αλ Γκουντς της πόλης της Γάζας.

Ένα άλλο σύνολο εικόνων που δημοσιεύθηκε από τους IDF δείχνει το εσωτερικό μιας σήραγγας της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο Ραντίσι.

Τέλος, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα που δείχνει τρεις σάκους που βρέθηκαν κρυμμένοι γύρω από ένα εργαστήριο μαγνητικής τομογραφίας, καθένας από τους οποίους περιείχε ένα τουφέκι εφόδου, χειροβομβίδες και στολές της Χαμάς, καθώς και μια ντουλάπα που περιείχε έναν αριθμό τουφεκιών εφόδου χωρίς γεμιστήρες πυρομαχικών. 

Σημειώνεται ότι όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν λόγω έλλειψης καυσίμων, όπως ανακοίνωσαν οι κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών του παλαιστινιακού θύλακα, η Paltel και η Jawwal.

Ισραηλινός στρατός: Βρέθηκε νεκρή όμηρος της Χαμάς

O ισραηλινός στρατός (IDF), μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι κοντά στο νοσοκομείο εντοπίστηκε η σορός μιας 65χρονης ομήρου της Χαμάς.

Πρόκειται για την 65χρονη Γεχουντίτ Βάις, η οποία ήταν μεταξύ των περίπου 240 απαχθέντων κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Συνταξιούχος, μητέρα πέντε παιδιών, η Γεχουντίτ Βάις είχε απαχθεί από το κιμπούτς Μπεερί, όπου φρόντιζε νήπια. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και υποβαλλόταν σε ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel. Ο σύζυγός της Σμούλικ Βάις σκοτώθηκε κατά την επίθεση της Χαμάς.

«Οι IDF εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως «εθνικός στόχος είναι ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους».

Τα αίτια θανάτου της είναι άγνωστα. Το θύμα ταυτοποιήθηκε από ιατροδικαστή και έχει ενημερωθεί η οικογένεια της εκλιπούσης.

«Πλάνα με ομήρους βρέθηκαν στο Αλ Σίφα»

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι «εικόνες σχετικές με ομήρους», οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, εντοπίστηκαν σε υπολογιστές που κατασχέθηκαν κατά την επέμβαση του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα.

Οι εικόνες βρέθηκαν σε υλικό «που ανήκει στη Χαμάς», είπε ο αξιωματικός σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας συνεχίζεται σήμερα, όπου βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς, προσωπικό και άμαχοι.

«Οι στρατιώτες ερευνούν κάθε όροφο, το ένα κτίριο μετά το άλλο, την ώρα που εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού βρίσκονται ακόμη στο συγκρότημα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας παρουσιάζεται από το Ισραήλ ως ένα στρατηγικό και στρατιωτικό κέντρο της Χαμάς, κάτι που διαψεύδει η ισλαμιστική οργάνωση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Αφότου εισέβαλε στο νοσοκομείο χθες, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι στρατιώτες του παραμένουν αναπτυγμένοι σε αυτό το νοσοκομείο, όπου βρίσκονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένοι.

Ο ισραηλινός στρατός μιλάει για μια «στοχευμένη» και «σύνθετη» επιχείρηση, η οποία διεξάγεται «σταδιακά».

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

«Κατέστρεψαν το ακτινολογικό τμήμα και βομβάρδισαν τις μονάδες σοβαρών εγκαυμάτων και αιμοκάθαρσης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άσραφ αλ Κίντρε.

«Βρίσκονται στο συγκρότημα και ανακρίνουν γιατρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους. Δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε πόσιμο νερό ούτε τρόφιμα (…). Χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και τραυματίες διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν», συμπλήρωσε.

«Οι ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν εν μέρει τη νότια είσοδο» του συγκροτήματος, «κοντά στη μαιευτική κλινική», που έχει ήδη υποστεί ζημιές από ρίψεις οβίδων αρμάτων μάχης τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Έκλεισε και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεώθηκε σήμερα να αναστείλει τη λειτουργία του, όπως δήλωσε ο διοικητής του στο δίκτυο Al Jazeera.

Ο Άτεφ αλ Καχλούτ ενημέρωσε το Al Jazeera πως το νοσοκομείο – το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 με χρηματοδότηση από την Ινδονησία και βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον προηγούμενο μήνα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Στις 5 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε υπόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος είχε στηθεί επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς. Παρουσίασαν επίσης δορυφορικές εικόνες που φέρονται να δείχνουν εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών σε μικρή απόσταση από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στη Δυτική Όχθη

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ, ανέλαβε την ευθύνη σήμερα για την επίθεση που διαπράχθηκε από τρεις δράστες σε ένα σημείο ελέγχου που χωρίζει την Ιερουσαλήμ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε.

Η επίθεση αυτή διαπράχθηκε «για να εκδικηθούμε το αίμα των μαρτύρων της Γάζας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν «Ταξιαρχίες Κασάμ- Δυτική Όχθη», στην 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από την επίθεση με αυτόματο όπλο σήμερα το πρωί στη Δυτική Όχθη.

Ο Αβραάμ Φετενά, ηλικίας 20 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες στην επίθεση κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, η οποία διευκρίνισε πως τρεις Παλαιστίνιοι δράστες έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.