Κοσμος

Απαγορεύει το TikTok το Νεπάλ για λόγους «κοινωνικής αρμονίας»

Οι Αρχές επικαλούνται τις αρνητικές συνέπειες της δημοφιλούς πλατφόρμας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεπάλ: Απαγορεύει το TikTok για λόγους «κοινωνικής αρμονίας»
Νεπάλ: Απαγορεύει το TikTok για λόγους «κοινωνικής αρμονίας» © Unsplash

TikTok: Το Νεπάλ καταργεί την εφαρμογή - Οι Αρχές επικαλούνται τις αρνητικές συνέπειες της δημοφιλούς πλατφόρμας

H κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το TikTok, προσθέτοντας ότι η κοινωνική αρμονία και η καλή θέληση διαταράσσονται από την «κατάχρηση»της δημοφιλούς εφαρμογής και ότι αυξάνεται η ζήτηση για τον έλεγχό της.

TikTok
TikTok (Φωτογραφία Αρχείου) © EPA/ HAYOUNG JEON

Η υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Νεπάλ Rekha Sharma δήλωσε ότι η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.

Η Sharma δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή το TikTok χρησιμοποιείται συστηματικά για την ανταλλαγή περιεχομένου που «διαταράσσει την κοινωνική αρμονία, τις οικογενειακές δομές και τις κοινωνικές σχέσεις».

«Οι συνάδελφοι εργάζονται για να το κλείσουν τεχνικά»,δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει τι προκάλεσε την απαγόρευση.

Το TikTok έχει ήδη απαγορευτεί είτε μερικώς είτε πλήρως από άλλες χώρες, με πολλές να επικαλούνται ανησυχίες για την ασφάλεια.

Πολλές υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος σχετίζονται με το TikTok στο Νέπάλ

Περισσότερες από 1.600 υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος που σχετίζονται με το TikTok έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νεπάλ, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών του Νεπάλ, Purushottam Khanal, δήλωσε ότι ζητήθηκε από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να κλείσουν την εφαρμογή. «Ορισμένοι έχουν ήδη κλείσει, ενώ άλλοι θα το κάνουν αργότερα σήμερα [Δευτέρα]», δήλωσε ο Khanal στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το TikTok δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τέτοιες απαγορεύσεις είναι "λανθασμένες" και ότι βασίζονται σε "εσφαλμένες αντιλήψεις".

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, τα βίντεο σχετικά με την απαγόρευση είχαν χιλιάδες προβολές στο TikTok.

Ο Gagan Thapa, ηγέτης του κόμματος Nepali Congress που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να «καταπνίξει την ελευθερία της έκφρασης».

«Η ρύθμιση είναι απαραίτητη για να αποθαρρυνθούν όσοι κάνουν κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο όνομα της ρύθμισης είναι εντελώς λάθος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Πηγή:Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ