Κοσμος

Πώς η Κύπρος έγινε «καταφύγιο» μετά την επίθεση της Χαμάς

Νιώθουμε ασφαλείς εδώ, δηλώνουν οι Ισραηλινοί που πέρασαν απέναντι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πως η Κύπρος έγινε «καταφύγιο» μετά την επίθεση της Χαμάς - Ασφαλείς δηλώνουν οι Ισραηλινοί που πέρασαν απέναντι
Από την έκρηξη της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες Ισραηλιτών φθάνουν στην Κύπρο © ΕΡΑ / ABIR SULTAN

Πως η Κύπρος έγινε «καταφύγιο» μετά την επίθεση της Χαμάς - Ασφαλείς δηλώνουν οι Ισραηλινοί που πέρασαν απέναντι

Πριν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς, το τετραώροφο κτίριο που στεγάζει το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην καρδιά της Λάρνακας στην Κύπρο ήταν μια όαση γαλήνης.

Αλλά αυτές τις μέρες, το κτίριο βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. Οι διάδρομοι και οι χώροι αναψυχής έχουν γεμίζει με εκτοπισμένους Ισραηλινούς, μερικούς νέους, άλλους ηλικιωμένους, αλλά όλοι με την ίδια επιθυμία να αναζητήσουν παρηγοριά σε ένα νησί που απέχει μόλις 40 λεπτά πτήσης.

Σύμφωνα με την Guardian, περίπου 1.000 Ισραηλινοί φθάνουν κάθε μέρα. «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει τώρα στην Κύπρο σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας από εκείνη την τρομερή μέρα», είπε ο Άρι Ζέεφ Ράσκιν, ο αρχιραβίνος του νησιού.

«Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες, παιδιά με τραύματα, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ήχο των ρουκετών που πέφτουν κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, κρεβάτι, φαγητό, προσωρινή διαμονή».

Νεαροί εθελοντές κατευθύνονται μέσω Κύπρου στο μέτωπο του πολέμου

Τον μήνα που πέρασε από την έκρηξη της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες φθάνουν στην Κύπρο, υπό τον φόβο αντιποίνων στον απόηχο της αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Όμως ο Ράσκιν, ο οποίος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο νησί όταν το κλίμα ήταν αναμφισβήτητα πιο φιλοπαλαιστινιακό, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί που έρχονται στη Κύπρο δεν πηγαίνουν όλοι στο ίδιο μέρος. Έφεδροι με έδρα το εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νετανιάχου έχουν επίσης διέλθει μέσω της Κύπρου καθώς κατευθύνονται προς το μέτωπο του πολέμου.

«Εμφανίσθηκαν νεαροί εθελοντές, από χώρες όπως η Αργεντινή», είπε ο ραβίνος. «Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για αυτά που έχω δει, πράξεις απίστευτης γενναιοδωρίας από τον κυπριακό λαό, πράξεις που δεν έχω δει όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια μαζί».

«Χρειαζόμασταν να ξεφύγουμε από όλο τον θόρυβο, τους πύραυλους, τις μάχες, έτσι εγώ και οι φίλοι μου πετάξαμε για να περάσουμε πέντε μέρες στην Αγία Νάπα», είπε ο 23χρονος Ισραήλ Περτς. «Νιώθουμε ασφαλείς εδώ».

Δεν είναι μόνο Ισραηλινοί που βρίσκουν «καταφύγιο» στην Κύπρο

Εν μέσω φόβων για την εξάπλωση της σύγκρουσης, οι δυτικές πρεσβείες στη Λευκωσία, βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, αναμένοντας το νησί να γίνει και πάλι κόμβος εκκένωσης και κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 2006, το πιο ανατολικό κράτος - μέλος της ΕΕ λειτούργησε ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο, ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη χώρα νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 35 χώρες έχουν μεταφερθεί στο νησί από τις 7 Οκτωβρίου.

Κρίσιμος ο ρόλος της Κύπρου τα επόμενα χρόνια

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς ενώ υποστήριξαν δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Οι ανθρωπιστικές αποστολές θα μπορούσαν να αποσταλούν από τη Λεμεσό, το κύριο λιμάνι της χώρας, στη Γάζα, μόλις 255 μίλια μακριά, μόλις υπάρξει παύση των μαχών και το επιτρέψει η κατάσταση στο έδαφος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwvbxy45xqe1)

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο, όταν η περιοχή φλέγεται», δήλωσε ο καθηγητής Hubert Faustmann, ο οποίος διδάσκει ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Αλλά, το παιχνίδι μπορεί να αλλάξει εάν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγουν στην Κύπρο, δεν γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά κολλήσουν εδώ. Ο πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί».

«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του German Marshall fund US, με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Τετάρτη. «Εάν η ΕΕ θέλει να γίνει πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ στην ανατολική Μεσόγειο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ