Κοσμος

Νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ανακάμπτει στο πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός του Brexit

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών - Απρόσμενη επιστροφή στην πολιτική μετά το δημοψήφισμα του Brexit.
Ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον © EPA/Vickie Flores

Βρετανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών - Απρόσμενη επιστροφή στην πολιτική μετά το δημοψήφισμα του Brexit.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργού Εξωτερικών, σε μια θεαματική όσο και απρόσμενη επιστροφή στην πολιτική εκείνου που είχε προκαλέσει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Βρετανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών - Απρόσμενη επιστροφή στην πολιτική μετά το δημοψήφισμα του Brexit.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit © EPA/Facundo Arrizabalaga

Ο 57χρονος Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μετά τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος επελέγη από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να διαδεχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών τη Σουέλα Μπράβερμαν, που αποπέμφθηκε αφού διατύπωσε έντονες επικρίσεις για την αστυνομία.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.

Ο Κάμερον ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, κατά το οποίο η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απρόσμενη επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της βρετανικής πολιτικής πραγματοποιείται αφού πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και εμπλεκόμενος με τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία κατέρρευσε αργότερα.

Η κατάρρευση της Greensill πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν το στάτους τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο Κάμερον είχε επικοινωνήσει κατ΄επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την εταιρία.

Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε σήμερα πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Βρετανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών - Απρόσμενη επιστροφή στην πολιτική μετά το δημοψήφισμα του Brexit.
Η πολύ δεξιά Σουέλα Μπράβερμαν είχε χαρακτηρίσει «εισβολή» τις αφίξεις προσφύγων και είχε προειδοποιήσει για ένα μεταναστευτικό «κυκλώνα» © EPA/Olivier Hoslet

Καρατόμησε τη Σουέλα Μπράβερμαν ο Ρίσι Σούνακ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπαυσε σήμερα την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, δήλωσε κυβερνητική πηγή και ανέφεραν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, αφού η υπουργός επέκρινε τη διαχείριση μιας φιλοπαλαιστινιακής πορείας από την αστυνομία και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη χρονιά.

Ο Σούνακ, ο οποίος δεχόταν πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και μέλη του δικού του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, για να απολύσει την Μπράβερμαν, κινήθηκε εναντίον της υπουργού Εσωτερικών ζητώντας της «να αποχωρήσει από την κυβέρνηση», κάτι που εκείνη αποδέχθηκε, δήλωσε η κυβερνητική πηγή.

Ο επικεφαλής των πολιτικών συντακτών της ταμπλόιντ Sun δήλωσε πως την Μπράβερμαν θα αντικαταστήσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

UK Latest: Sunak Fires Home Secretary Suella Braverman

Την περασμένη εβδομάδα η Μπράβερμαν αψήφησε τον Σούνακ δημοσιεύοντας ένα άρθρο στο οποίο κατηγορούσε την αστυνομία ότι υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων - ένα επιχείρημα για το οποίο το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα υποστήριξε ότι προκάλεσε εντάσεις στη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που έγινε το Σάββατο.

Το άρθρο αυτό δεν είχε πάρει πράσινο φως από την Ντάουνινγκ Στριτ, αντίθετα από τους συνήθεις κανόνες, ενώ αυτά που έγραφε η Μπράβερμαν, θεωρήθηκε πως πλήττουν την επιχειρησιακή ανεξαρτησία της αστυνομίας.

Το Σάββατο, περισσότερα από 140 άτομα συνελήφθησαν αφού ακροδεξιοί αντιδιαδηλωτές συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να τους κρατήσουν μακριά από τους περίπου 300.000 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

Η πολύ δεξιά 43χρονη Μπράβερμαν είχε προκαλέσει τους τελευταίους μήνες και άλλες πολεμικές: είχε χαρακτηρίσει «εισβολή» τις αφίξεις προσφύγων και είχε προειδοποιήσει για ένα μεταναστευτικό «κυκλώνα», ενώ πιο πρόσφατα είχε δηλώσει πως οι άστεγοι έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο ζωής.

Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ αναμένεται ότι θα προβεί σε ευρύτερο αριθμό αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιό του, φέρνοντας σ' αυτό συμμάχους του και απομακρύνοντας μερικούς υπουργούς για τους οποίους το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ λέει πως δεν έχουν τόσο καλές επιδόσεις στα υπουργεία τους όσο θα ήθελε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα ο #RishiSunak ενισχύει την κυβερνητική ομάδα του για να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Ο ανασχηματισμός αναμενόταν εδώ και εβδομάδες καθώς ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο επιδιώκει να κάνει μια νέα αρχή και να προετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται την ερχόμενη χρονιά και το αργότερο το 2025.

Το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια, υπολείπεται κατά πολύ των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.