- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Το «Femme à la montre» του Πικάσο δημοπρατήθηκε για 140 εκατ. δολάρια
Το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του δημιουργού
Πικάσο: Πίνακάς του δημοπρατήθηκε για 140 εκατ. δολάρια - Το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του δημιουργού
Πίνακας του αριστοτέχνη της ζωγραφικής Πάμπλο Πικάσο, ελαιογραφία σε καμβά υπό τον τίτλο Femme à la montre («Γυναίκα με ρολόι»), που είχε φιλοτεχνήσει τον Αύγουστο του 1932, πωλήθηκε χθες Τετάρτη σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι τιμήματος 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων, με άλλα λόγια για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του δημιουργού, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.
Η ελαιογραφία (130 x 97 εκατ.) θέμα είχε στην πραγματικότητα μια από τις μούσες κι ερωμένες του εμβληματικού ισπανού καλλιτέχνη, τη γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πως ξεπερνούσε τα 120 εκατ. δολάρια, σημείωσε ο Σόθμπις.
Ανήκε στη βαθύπλουτη νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε νωρίτερα φέτος στα 102 της χρόνια. Η συλλογή έργων τέχνης που είχε στην κατοχή της συμπεριλαμβάνει έργα υπογεγραμμένα κι από άλλα ιερά τέρατα (Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ...) κι εκποιείται σε δημοπρασία που μοιράστηκε σε δυο χωριστές ειδικές βραδιές, χθες Τετάρτη και απόψε, στην έδρα του Σόθμπις στη Νέα Υόρκη.
Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σαλόνι της εκλιπούσας στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν, διευκρίνισε ο οίκος, ο οποίος προβλέπει η αξία των πωλήσεων της συλλογής Λαντάου να ξεπεράσει συνολικά τα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο –και την εποχή για πίνακα ζωγραφικής γενικά– ήταν τα 179,4 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα Les femmes d'Alger — Version O («Γυναίκες του Αλγερίου — εκδοχή Ο»), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.
Τουλάχιστον έξι πίνακες του καλλιτέχνη έχουν αλλάξει χέρια για πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
Οι «Γυναίκες του Αλγερίου» πουλήθηκαν το 2015 έναντι του υψηλότερου τιμήματος που είχε δοθεί ποτέ για έργο τέχνης μέχρι τότε.
Το ρεκόρ εκείνο όμως συνέτριψε το ποσό των 450 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκε το 2017 για την ελαιογραφία Salvator Mundi, έργο αποδιδόμενο στον Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Απτόητη παρά τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλώβητη από την κρίση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, η διεθνής αγορά τέχνης συνεχίζει να χαίρει άκρας υγείας. Η φθινοπωρινή περίοδος δημοπρασιών που οργανώνονται από τους γνωστότερους οίκους της Νέας Υόρκης άρχισε προχθές Τρίτη και μόνο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκποιούνται, μεταξύ άλλων, κι άλλα έργα Πικάσο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Για «τρομοκρατική επίθεση από «ομάδα εξτρεμιστών» , μιλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας - Kαταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Καταστηματάρχες και κάτοικοι επικαλούνται φόβους για την ασφάλειά τους
To κόμμα δεν απαντά σε ερωτήματα για τη γνησιότητα τους
Συναγερμός μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών σε ανταλλαγή πυρών στη Χεβρώνα
Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοιχτός
Τι επιβεβαιώνουν οι Φιλιππίνες
Φόβοι για έκτροπα και λεηλασίες το Σάββατο - Αναβλήθηκε το ταξίδι Μακρόν στην Αφρική
Η 23χρονη αποδίδει τους θανάτους των παιδιών σε εμβολιασμό
Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει ενδεχόμενο φυλετικού ή θρησκευτικού κινήτρου
Η Δούκισσα του Σάσεξ τοποθετήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν υλικό παιδικής κακοποίησης
Στο πλαίσιο της συμφωνίας Τραμπ με Πούτιν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.