Κοσμος

Στροφή της Γερμανίας στο μεταναστευτικό - Μειώνονται τα επιδόματα

Λιγοστεύουν οι τοποθεσίες φιλοξενίας σε όλη την χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλάζει κατεύθυνση η Γερμανία στο μεταναστευτικό - Μειώνονται τα επιδόματα και αυξάνονται οι έλεγχοι στα σύνορα
Ο Όλαφ Σολτς μιλά κατά τη διάρκεια συνάντησης με αρχηγούς γερμανικών ομοσπονδιακών κρατών στην Καγκελαρία του Βερολίνου © EPA / CLEMENS BILAN

Αλλάζει κατεύθυνση η Γερμανία στο μεταναστευτικό - Μειώνονται τα επιδόματα και αυξάνονται οι έλεγχοι στα σύνορα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για μια «ιστορική στιγμή», όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνησή και οι πρωθυπουργοί 16 πολιτειών συμφώνησαν στις 6 Νοεμβρίου σε μια σειρά μέτρων για την τροποποίηση της μεταναστευτικήςπολιτικής της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 έχουν υποβληθεί συνολικά στη Γερμανία 251.213 αιτήσεις ασύλου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μετά τη «χρονιά ρεκόρ» του 2016, όταν είχαν υποβληθεί στη Γερμανία 745.545 αιτήσεις ασύλου. Και το 2023 η βασική χώρα προέλευσης των αιτούντων άσυλο παραμένει πάντως η Συρία.

 Τα οφέλη για τους μετανάστες είναι πιο γενναιόδωρα στη Γερμανία από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle. Οι συντηρητικοί πολιτικοί το περιγράφουν ως «παράγοντα έλξης» που προσελκύει στη Γερμανία ανθρώπους από όλο τον κόσμο και έχουν προτείνει να πληρώνονται λιγότερα ή και καθόλου μετρητά στους νεοαφιχθέντες.

1 δισεκατομμύριο ευρώ θα είναι τα οφέλη της νέας μεταναστευτικής πολιτικής

Επί του παρόντος, χρειάζονται κατά μέσο όρο 6 έως 18 μήνες για να διεκπεραιωθεί μια αίτηση ασύλου. Μέχρι τώρα, οι αιτούντες λάμβαναν υψηλότερα επιδόματα αν είχαν παραμείνει στη χώρα για 18 μήνες και πάνω. Αυτό το όριο θα επεκταθεί πλέον στους 36 μήνες. Μέχρι τότε, θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής των 410 ευρώ το μήνα. Οφέλη όπως φαγητό και κρατική στέγαση αντισταθμίζονται.

Μετά την ανακοίνωση των αλλαγών, ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner (FDP) έγραψε στο X ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό «όχι μόνο θα ανακουφίσει το βάρος των πολιτειών και των δήμων», έγραψε αλλά «θα μειώσει επίσης την απήχηση του γερμανικού κράτους πρόνοιας».

Κάρτες πληρωμής αντί για μετρητά

Επί του παρόντος, οι ενήλικες που ζουν σε εγκαταστάσεις αρχικής υποδοχής λαμβάνουν φαγητό στο κατάλυμά τους και ένα επιπλέον μέγιστο ποσό 150 ευρώ το μήνα για προσωπικές ανάγκες, όπως τηλεφωνικές κάρτες ή ταξιδιωτικά εισιτήρια. Αυτό το ποσό είναι κατοχυρωμένο με νόμο και το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να μειωθεί αυθαίρετα.

Μια ειδική ομάδα εργασίας θα σχεδιάσει τώρα τρόπους μετάβασης σε κάρτες πληρωμής αντί για πληρωμές με μετρητά από τις αρχές του 2024.

Τέτοιες χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία. Αντί να δοθούν μετρητά, οι μετανάστες θα λάμβαναν μια κάρτα, στην οποία οι κοινωνικές αρχές θα μεταφέρουν τακτικά τα επιδόματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσουν για αγορές στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η ανάληψη μετρητών από την κάρτα.

Παραμένουν οι έλεγχοι στα σύνορα

Οι αυστηροί έλεγχοι που εισήχθησαν τον Οκτώβριο στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία θα διατηρηθούν «για μεγάλο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον καγκελάριο Σολτς.

Οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στη Γερμανία από άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποστέλλονται πίσω σε αυτές τις χώρες απευθείας, εάν είναι δυνατόν. Προβλέπεται λοιπόν η διενέργεια ελέγχων πριν φτάσουν στα γερμανικά σύνορα. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία.

Οι διαδικασίες ασύλου έχουν επιταχυνθεί

Οι διαδικασίες ασύλου πρέπει να επιταχυνθούν. Ο στόχος είναι να περιοριστεί η διάρκεια σε έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών στο δικαστήριο. Ειδικά οι χώρες της ΕΕ θα ήθελαν οι διαδικασίες ασύλου να πραγματοποιούνται εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στην Αφρική.

Αυτή η επιλογή πρέπει να εξεταστεί, αλλά υπάρχουν σημαντικές νομικές ανησυχίες και αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητά της. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βαυαρίας, Markus Söder, του κεντροδεξιού CSU, δήλωσε μετά τη συνάντηση μεταξύ της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης ότι ένιωθε ότι τα πράγματα κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση για να περιορίσουμε τη μετανάστευση στη Γερμανία», είπε.

Περισσότερα ομοσπονδιακά κεφάλαια

Μέχρι σήμερα, οι πολιτείες έπρεπε να επαναδιαπραγματεύονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάθε χρόνο για το ποιος πληρώνει το κόστος για τη φροντίδα των μεταναστών. Τώρα, θα υπάρχει εφάπαξ ποσό 7.500 ευρώ ανά μετανάστη ετησίως.

Μέχρι στιγμής το 2023, περίπου 220.000 μετανάστες έχουν υποβάλει αρχική αίτηση για άσυλο. Και από το 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες από τον πόλεμο, όλο και περισσότεροι εγγράφονται τώρα στις αρχές για να στεγαστούν από το κράτος.

Οι πόλεις και οι δήμοι ζητούν εδώ και καιρό υποστήριξη για καταλύματα και αύξηση των προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης.

«Δεν κερδίζουμε πολλά» από τους αυστηρότερους κανόνες απέλασης

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 250.000 άνθρωποι στη Γερμανία που έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου τους. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις αρχές. Ωστόσο, 200.000 από αυτούς δεν μπορούν να επαναπατριστούν, καθώς είτε δεν υπάρχει χώρα πρόθυμη να τους δεχτεί είτε η χώρα καταγωγής τους είναι εμπόλεμη ζώνη είτε οι ίδιοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις χώρες τους.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η κυβέρνηση συνέταξε νομοσχέδιο για την αύξηση του αριθμού των απελάσεων. Ωστόσο, ο υψηλός αριθμός μεταναστών στις περισσότερες πόλεις και δήμους οφείλεται επί του παρόντος σε νέες αφίξεις.

Δυσκολίες στο να βρεθούν καινούργιες τοποθεσίες φιλοξενίας σε όλη την Γερμανία

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, δήμαρχοι και περιφερειακά συμβούλια λένε ότι δεν ξέρουν πλέον πού να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που τους κατανέμονται σύμφωνα με μια σταθερή φόρμουλα κατανομής.

Τον Οκτώβριο, 600 από τους 11.000 δήμους της Γερμανίας συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήχθη από το Mediendienst Integration μαζί με ερευνητές μετανάστευσης από το Πανεπιστήμιο του Hildesheim. Σχεδόν το 60% από αυτούς περιέγραψε την κατάσταση ως «προκλητική, αλλά ακόμα εφικτή». Ωστόσο, το 40% αναφέρει ότι η χώρα είναι «υπερφορτωμένη» ή ακόμη ότι βρίσκεται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η έλλειψη καταλύματος είναι μόνο ένας παράγοντας. Υπάρχει επίσης έλλειψη διοικητικού προσωπικού και δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, μαθήματα γλώσσας και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τραυματισμένους πρόσφυγες.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ