Κοσμος

ΥΠΕΞ: 16 Έλληνες πολίτες πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα

Η μετάβασή τους στην Ελλάδα θα προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: 16 Έλληνες πολίτες πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο - Η μετάβασή τους στην Ελλάδα θα προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα
Πολίτες που πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο © STRINGER/ EPA

Γάζα: 16 Έλληνες πολίτες πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο - Η μετάβασή τους στην Ελλάδα θα προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα

Κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών, συνολικά δεκαέξι άτομα, Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, διήλθαν σήμερα από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα. Οι δώδεκα εξ αυτών πέρασαν στην Αίγυπτο σήμερα το μεσημέρι, ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκε ο ασφαλής απεγκλωβισμός επιπλέον τεσσάρων.

Οι Έλληνες πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Άνοιξε πάλι σήμερα το πέρασμα της Ράφα

Νέα ομάδα ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα έφυγε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε χθες, Τετάρτη (1.11), για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Ο Ουάιλ Αμπού Μόχσεν, εκπρόσωπος της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι δύο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά «100 ταξιδιώτες ξένων υπηκοοτήτων» διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο σήμερα το πρωί.

Αιγύπτιος αξιωματούχος στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ότι «400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες», σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Ο επικεφαλής της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης Χίσαμ Άντουαν δήλωσε επίσης ότι 400 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να διασχίσουν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα, όπως και περίπου 100 τραυματίες.

Χθες (1.11), 76 Παλαιστίνιοι σε ασθενοφόρα και πάνω από 300 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Συνεχίζεται η απομάκρυνση χιλιάδων αλλοδαπών από τη Γάζα

Νωρίτερα σήμερα σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι «η Αίγυπτος προετοιμάζεται να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα» και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 7.000, πάνω από 60 υπηκοοτήτων».

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών, από τους 76 Παλαιστίνιους που απομακρύνθηκαν χθες με ασθενοφόρα, οι 46 ήταν τραυματίες και οι 30 συνοδοί. Ο Χαϊράτ διευκρίνισε επίσης ότι 361 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν χθες από τη συνοριακή διάβαση της Ράφα, κι όχι 335 όπως αναφερόταν προηγουμένως.

Μεταξύ των ξένων βρίσκονται γύρω στους 30 Αυστριακούς, 4 Ιταλοί, 5 Γάλλοι όπως και Γερμανοί υπήκοοι, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι και Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει αριθμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ