Κοσμος

Καταιγίδα Ciaran: Ένας νεκρός στην Γαλλία - Σε συναγερμό Βρετανία και Ολλανδία

Μείνετε στα σπίτια σας, προειδοποιούν οι αρχές

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

H καταιγίδα Ciaran πλήττει την βορειοδυτική Ευρώπη με ένα νεκρό στην Γαλλία

Η καταιγίδα Ciaran στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στην Γαλλία, ενώ 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Τμήματα της Βρετάνης και της Νορμανδίας έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ισχυρούς ανέμους, ενώ το υπόλοιπο της βορειοδυτικής Γαλλίας βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Στο νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χλμ/ώρα, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και η οδική κυκλοφορία απαγορεύθηκε μέχρι νεωτέρας, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο νομάρχης Αλέν Εσπινάς.

«Επαναλαμβάνω: μείνετε στο σπίτι», προειδοποιούν οι αρχές

Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε στο ραδιοσταθμό Franceinfo πως ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στο νομό Εν, βορειοανατολικά του Παρισιού, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο φορτηγό του.

«Αυτό δείχνει πως, ακόμη και σε περιφέρειες που δεν έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος στο δρόμο», δήλωσε ο Μπον.

Η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως εξαιτίας της καταιγίδας 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Στο έλεος του καιρού Αγγλία και Ουαλία

Στη νότια Αγγλία καθώς και στην Ουαλία, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, με τις βροχοπτώσεις να είναι ισχυρές και τους ανέμους να ξεπερνούν τα 126 χλμ την ώρα. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για διακοπές στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αναμένονται επίσης πλημύρες σε διάφορες περιοχές.

Στα νησιά Τζέρσεϊ και Γκέρνσεϊ έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να μην κυκλοφορούν έξω, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, 40 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Κατέρρευσε γέφυρα στην Βόρεια Ιρλανδία

Πλημμύρες έχει προκαλέσει η καταιγίδα Ciaran και στη Βόρεια Ιρλανδία. Το κέντρο της πόλης Νιούρι έχει πλημυρίσει και η γέφυρα στο βόρειο Λουθ κατέρρευσε. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι η στάθμη του ποταμού Μπαν στο Μπάνμπριτζ έχει ανέβει «επικίνδυνα» και συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Παράλληλα, τα τρένα στο Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται για διακοπή των δρομολογίων τους και οι αεροπορικές εταιρείες δεν αποκλείουν να ακυρωθούν πτήσεις ή να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ματαιώθηκαν πτήσεις στην Ολλανδία 

Η καταιγίδα Ciaran αναμένεται να επηρεάσει και την Ολλανδία. Η αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε δεκάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, καθώς η καταιγίδα θα πλήξει τη χώρα με ταχύτητες ανέμων έως και 110 χιλιομέτρων την ώρα.

«Αποφασίσαμε να ματαιώσουμε όλες τις πτήσεις της KLM προς και από το Σίπχολ από νωρίς το απόγευμα μέχρι το τέλος της ημέρας», ανακοίνωσε ο ολλανδικός κλάδος της Air France KLM.