Κοσμος

Τριάντα ένας δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εξαφάνιση ή ο θάνατος περισσότερων δημοσιογράφων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Τριάντα ένας δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς
Οκτώ τραυματίες και εννέα δημοσιογράφοι αγνοούνται ή κρατούνται όμηροι © Getty Images / Anadolu Agency

Στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς έχουν σκοτωθεί τριάντα ένας δημοσιογράφοι ενώ πολλοί αγνοούνται ή κρατούνται όμηροι

Τουλάχιστον 31 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Ανάμεσά στους νεκρούς δημοσιογράους περιλαμβάνονται 26 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος, όπως ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οκτώ τραυματίες και εννέα δημοσιογράφοι αγνοούνται ή κρατούνται όμηροι

Η CPJ, που καταγράφει τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα του Λιβάνου, καταμέτρησε επίσης οκτώ τραυματίες και εννέα δημοσιογράφους που αγνοούνται ή κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο απολογισμός είναι ο πιο φονικός για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση από την ίδρυση της CPJ το 1992.

Αυτά τα δεδομένα στηρίζονται «σε πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από πηγές της CPJ στην περιοχή και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τα ΜΜΕ», διευκρίνισε η CPJ την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, δημοσιεύοντας λίστα με τα ονόματα των δημοσιογράφων.

Οι έρευνες συνεχίζονται εν μέσω βομβαρδισμών

Η Επιτροπή διευκρίνισε επίσης πως έρευνες και επαληθεύσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εξαφάνιση ή ο θάνατος ακόμη περισσότερων δημοσιογράφων.

«Η CPJ υπογραμμίζει το σημαντικό έργο που φέρουν εις πέρας οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες σε καιρό κρίσης και επιμένει στο ότι δεν πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο από καμία πλευρά της σύγκρουσης», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στην εμπόλεμη ζώνη βρίσκονται μόνο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι

Η CPJ υπογραμμίζει επίσης «τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο» που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Λόγω του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ και της απουσίας πρόσβασης μέσω της Αιγύπτου, στο πεδίο βρίσκονται μόνο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, που παρέχουν εικόνες και πληροφορίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Εκτός από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις από τον ισραηλινό στρατό, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των δημοσιογράφων όπως και των αμάχων είναι δύσκολες επί του πεδίου. Η παροχή νερού είναι περιορισμένη και οι επικοινωνίες ίντερνετ διακόπηκαν για τρεις ημέρες προτού αποκατασταθούν το βράδυ της Δευτέρας.

Χωρίς να δίνει αριθμούς, η CPJ έκανε επίσης λόγο για συνεχιζόμενες επιθέσεις, συλλήψεις, απειλές, λογοκρισία και δολοφονίες συγγενών των δημοσιογράφων που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ