Κοσμος

Σκωτία: Χιλιάδες έργα τέχνης έχουν εξαφανισθεί από μουσεία και γκαλερί τα τελευταία χρόνια

Μεταξύ αυτών, ένα κρανίο δελφινιού, διάφορα φυτά και σπόροι, μέχρι και ένα γλυπτό του Auguste Rodin

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκωτία: Χιλιάδες έργα τέχνης έχουν εξαφανισθεί από μουσεία
Μουσείο Hunterian, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης © Unsplash / Johnny Briggs

Χιλιάδες έργα τέχνης και αντικείμενα από συλλογές γκαλερί και μουσείων της Σκωτίας, έχουν χαθεί. Τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα κακής τήρησης αρχείων

Χιλιάδες έργα τέχνης φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί από μουσεία και γκαλερί της Σκωτίας. Το BBC Scotland News ζήτησε από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά ιδρύματα, αρχεία με αντικείμενα που έχουν χαθεί, κλαπεί και εξαφανιστεί.

Οι απαντήσεις δείχνουν ότι ένα ευρύ φάσμα εκθεμάτων, από αρχαία λείψανα μέχρι ακριβά έργα τέχνης, δεν έχουν καταγραφεί.

Πολλοί από τους διευθυντές μουσείων και γκαλερί της Σκωτίας, με τους οποίους επικοινώνησε το BBC, υποστήριξαν ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα που λείπουν είναι θύματα κακής τήρησης αρχείων και όχι εγκληματικών προσπαθειών.

Κρανία δελφινιών, μπουκάλια με δηλητήριο και ένα γλυπτό του Auguste Rodin

Μεταξύ των εκθεμάτων που έχουν εξαφανιστεί είναι και κάποια αρκετά περίεργα.

Από το Μουσείο Ζωολογίας Hunterian στη Γλασκώβη εκλάπη ένα κρανίο δελφινιού κάποια στιγμή μεταξύ 2010 και 2021.

Ένα μεγάλο μπουκάλι με την ένδειξη «δηλητήριο» λείπει από τη γκαλερί Rozelle House στο Άυρ. Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας αναφέρει ότι στολή πιλότου, γυαλιά και τζάκετ πτήσης κλάπηκαν τον Νοέμβριο του 1986 - μια ληστεία που ίσως επηρεάστηκε από το γεγονός ότι η πρώτη ταινία «Top Gun» είχε κυκλοφορήσει λίγες εβδομάδες πριν.

Το 2022 οι υπεύθυνοι του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου στο Εδιμβούργο κατήγγειλαν πέντε περιπτώσεις απόπειρας κλοπής φυτών και σπόρων. Το προσωπικό κατάφερε να αποτρέψει την αφαίρεση σπάνιων ειδών.

Πιθανώς το πιο πολύτιμο αντικείμενο που λείπει αυτή τη στιγμή από τα μουσεία και τις γκαλερί της Σκωτίας είναι ένα γλυπτό αξίας τριών εκατομμυρίων αγγλικών λιρών του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Auguste Rodin.

Κάποια από τα εκθέματα επιστράφηκαν

Πάντως υπήρξαν και περιπτώσεις επιστροφής εκθεμάτων που εκλάπησαν. Ο οργανισμός Μουσείων Glasgow Life Museums ανακοίνωσε ότι πρόσφατα επιστράφηκε ένας πίνακας που έλειπε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το έργο «Children Wading», ζωγραφισμένο από τον Ρόμπερτ Γκέμελ Χάτσισον το 1918, κλάπηκε από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας στο Κάστρο Haggs το 1989, αλλά βρέθηκε αφού τέθηκε προς πώληση σε δημοπρασία από έναν ανυποψίαστο πωλητή.

Πολλοί οργανισμοί αναφέρουν ότι η κακή τήρηση ιστορικών αρχείων και το έργο - μαμούθ της ψηφιοποίησης αυτών των αρχείων δείχνουν ότι τα περισσότερα αντικείμενα που λείπουν, δεν έχουν κλαπεί, απλά δεν ήταν καταγεγραμμένα σωστά.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ