Κοσμος

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στο βόρειο τμήμα της Γάζας

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση απαιτούν οι συγγενείς των ομήρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνοί από βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
Εξηγήσεις ζητούν οι συγγενείς ομήρων της Χαμάς για τις ολονύχτιες συγκρούσεις στη Γάζα © EPA / HANNIBAL HANSCHKE

Ισραήλ: Οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και η ανησυχία συγγενών των ομήρων που κρατά η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (28.10) ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του με τη χρήση πεζικού και τεθωρακισμένων στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνει την επίθεσή του στη Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, σημείωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στο πεδίο», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. «Οι δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο πεδίο και συνεχίζουν τον πόλεμο», δήλωσε ο υποναύαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί. Ο Χαγκάρι επισήμανε επίσης ότι «διευρύνουν την ανθρωπιστική προσπάθεια» σήμερα και ότι θα επιτρέψουν σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου φτάνουν μικρές ποσότητες βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη διάρκεια της νύχτας διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Χαμάς, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο Χαγκάρι, θα επιτρέψει «στις δυνάμεις στο πεδίο να πολεμήσουν κατά ενός πιο αδύναμου εχθρού».

Ανησυχία από τους συγγενείς των ομήρων - Ζητούν εξηγήσεις

Οι οικογένειες των ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν σήμερα την «ανησυχία» τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις μετά τις εντατικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. «Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί», έπειτα από «μια νύχτα τεράστιας αγωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων που απήγαγε η Χαμάς κατά την αιματηρή επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Φόρουμ αυτό εξέφρασε «την τεράστια οργή (του) που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους» που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές.

Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ανθρώπους, πήραν επίσης μαζί τους πτώματα, και τους οδήγησαν στην Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 229 ομήρους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, όπως και δύο Ισραηλινές 80χρονες αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός
Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός

Όταν το κριτήριο για την τέχνη είναι η στάση του καλλιτέχνη απέναντι στα προβλήματα της διεθνούς συγκυρίας, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για διαγωνισμό τραγουδιού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.