Κοσμος

Η κυβέρνηση της Δανίας τροποποιεί το νομοσχέδιο που απαγορεύει το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου

Μετά τις επικρίσεις για την πρώτη εκδοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας κρατά το Κοράνι σε δρόμο στη Δανία και σκίζει τις σελίδες του
Μετά τα πρόσφατα περιστατικά με κάψιμο του Κορανιού έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις© EPA / RAMON VAN FLYMEN

Δανιά: Αλλαγές μετά τις επικρίσεις στο νομοσχέδιο που απαγορεύει το κάψιμο του Κορανίου

Η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε σήμερα Παρασκευή (27.10) τροποποιημένο νομοσχέδιο που απαγορεύει το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στο έδαφός της, ύστερα από επικρίσεις στην πρώτη εκδοχή του.

«Το σχέδιο νόμου περιορίστηκε για να στοχοποιεί συγκεκριμένα την απρεπή μεταχείριση γραπτών με ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωση. Αρχικά, το νομοσχέδιο επρόκειτο να καλύπτει το κάψιμο όλων των αντικειμένων που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία. Το νομοσχέδιο αναμένεται τώρα να συζητηθεί σε συνεδρίαση στις 14 Νοεμβρίου από το Φόλκετινγκ, το δανέζικο Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί να νομοθετήσει πάνω στο θέμα αυτό μετά το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στο έδαφός της που προκάλεσαν οργή σε μουσουλμανικές χώρες και απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Στο Ιράκ, για παράδειγμα, εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, προσπάθησαν στα τέλη Ιουλίου να κάνουν πορεία προς την κατεύθυνση της δανέζικης πρεσβείας στη Βαγδάτη. Το πρώτο νομοσχέδιο είχε προκαλέσει επικρίσεις από ορισμένους, που το θεώρησαν επιστροφή στο αδίκημα της βλασφημίας, και από την άλλη από νομικούς, που φοβήθηκαν ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του.

«Με τις αλλαγές που προτείνουμε σήμερα, ο νόμος θα είναι πιο εύκολα κατανοητός, μεταξύ των άλλων και από την αστυνομία και τα δικαστήρια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χουμελγκάαρντ σε ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η τρομοκρατική απειλή στη χώρα έχει ενταθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ