Κοσμος

Πεδίο αντιπαράθεσης οι δηλώσεις Γκουτέρες - «Τέλος» η ισραηλινή βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς πυροδοτούν περαιτέρω αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε «σοκαρισμένος» μετά την αντίδραση του Ισραήλ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε «σοκαρισμένος» μετά την αντίδραση του Ισραήλ © Doaa Albaz-Anadolu / Getty Images

 Γκουτέρες - Ισραήλ: Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε «σοκαρισμένος» - Η αντίδραση του Ισραήλ - Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς πυροδοτούν την αντίδραση του Λίορ Χάιατ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη σφοδρή κριτική που του άσκησε χθες το Ισραήλ, απέρριψε σήμερα την κατηγορία ότι δικαιολόγησε τις επιθέσεις της Χαμάς, στη δήλωση που έκανε την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαι σοκαρισμένος από την παραποίηση της δήλωσής μου εκ μέρους ορισμένων (…) σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Είπα το αντίθετο», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΟΗΕ, χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ. «Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ιδίως από σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Σήμερα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι στη χθεσινή δήλωσή του (24.10) «καταδίκασε απερίφραστα» την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων».

Η πρώτη απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ λίγες ώρες αφότου ο Ισραηλινός πρεσβευτής τού ζήτησε να παραιτηθεί
Η πρώτη απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ λίγες ώρες αφότου ο Ισραηλινός πρεσβευτής τού ζήτησε να παραιτηθεί © JUSTIN LANE/ EPA

Τα αντίποινα του Ισραήλ για τις δηλώσεις Γκουτέρες

Το Ισραήλ πάντως δήλωσε σήμερα (25.10) ότι απαγορεύει στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τη χώρα μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκίλαντ Έρνταν δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα από τον Γκουτέρες

Μιλώντας για τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ερντάν επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο» το γεγονός ότι ο Γκουτέρες δεν έχει έρθει στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου δύο φορές από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου «αρνήθηκε να δεχτεί την κλήση του» είπε ο Ερντάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν δημιουργήσει «ψευδή εικόνα» της κατάστασηςστο πεδίο, αποδεχόμενοι ισχυρισμούς για τη Γάζα, παρόλο που «όλοι γνωρίζουν» ότι ελέγχεται από τη Χαμάς και τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς.

Οι δηλώσεις Γκουτέρες που προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ομιλία της Τρίτης (24/10) καταδίκασε τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κόεν ο οποίος απάντησε ρωτώντας τον κ. Γκουτέρες: «Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;».

'In what world do you live?' Israeli FM asks UN chief after Gaza criticism | AFP

Στη δήλωσή του προς το ΣΑ του ΟΗΕ ο Γκουτέρες έκανε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και εξέφρασε ανησυχία για τις «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας. Σχολίασε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαριστεί ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, αρχής γενομένης από την προστασία των αμάχων.

UN Chief Guterres says the supplies entering Gaza from Egypt are 'a drop of aid in an ocean of need'

Την παραίτηση του ζήτησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ

Χθες, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κόεν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του. Αντί του Κόεν, ο Γκουτέρες συναντήθηκε με εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε τη «σοκαριστική ομιλία» του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς.

«Η δήλωσή του ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τον φόνο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που γεννήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τέτοιες φρικτές απόψεις», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Και κατά του Ερντογάν στρέφεται η οργή του Ισραήλ

Kατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται το Ισραήλ μετά τις δηλώσεις του τούρκου Προέδρου για τη Χαμάς όπου υποστήριξε ότι δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά απελευθερωτικό κίνημα.

Σε ανακοίνωση του Λίορ Χάιατ, εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι: «Η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, παίρνει ομήρους πολίτες και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος και το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Χαμάς = ISIS».

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Χαμάς: Απελευθερωτικό κίνημα, όχι τρομοκρατική οργάνωση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (25.10) ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

«Έσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύθηκε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς», είπε, την ώρα που οι βουλευτές του κόμματός του φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ!», «Αλλάχ Ακμπάρ!».

«Δεν θα βρείτε κανένα κράτος ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», είπε αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα σε αντίποινα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς, δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους».

Στην οργίλη ομιλία του, ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στην Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Οσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».

Ο Ερντογάν ζήτησε την ίδρυση «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και την οργάνωση διάσκεψης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προτείνοντας την Τουρκία ως «εγγυητή» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας.

Η πύλη του περάσματος της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ πρέπει να συμφωνηθούν επειγόντως «ανταλλαγές κρατουμένων», είπε επίσης ο τούρκος πρόεδρος.

Δηλώνοντας θλιμμένος από την «ανικανότητα» των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας, ο Ερντογάν ζήτησε μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να γίνει περισσότερο «συμπεριληπτικό».

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Ισραήλ ΕΔΩ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ