Κοσμος

Νεαρή από την Αϊόβα απέσπασε χιλιάδες δολάρια υποστηρίζοντας ότι πάσχει από καρκίνο

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη της και γιατί την έστησε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Madison Russo υποστήριζε ότι πάσχει από καρκίνο
© Youtube

Αϊόβα: Απέσπασε χιλιάδες δολάρια λέγοντας ότι έχει καρκίνο - Ο λόγος πίσω από την απάτη, η αποκάλυψη και η καταδίκη

Η Μάντισον Ρουσό καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών με αναστολή, καθώς ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και έβαλε στην τσέπη περίπου 38.000 δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί μέσω του GoFundMe για να στηριχτεί ο αγώνας που υποτίθεται έδινε. Η απάτη που έστησε η γυναίκα από την Αϊόβα αποκαλύφθηκε και πλέον η Ρουσό καλείται να καταβάλει αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, η Μάντισον Ρούσο καταδικάστηκε σε ποινή 10 ετών με αναστολή, σύμφωνα με το Associated Press. Ο δικαστής Τζόν Τέλιν την διέταξε να καταβάλει 39.000 δολάρια σε αποζημίωση και 1.370 δολάρια πρόστιμο. Η ποινή της περιλαμβάνει επίσης 100 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη της γυναίκας που παρίστανε την καρκινοπαθή

Σύμφωνα με τον δικαστή, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρούσο κάποτε συμμετείχε σε ένα «εγκληματικό σχέδιο» και πως τα «σοβαρά εγκλήματα πρέπει να έχουν «σοβαρές συνέπειες». «Μέσω αυτού του σχεδίου, εξαπατήσατε τους φίλους σας, την οικογένειά σας, την κοινότητά σας, άλλα θύματα καρκίνου, φιλανθρωπικά ιδρύματα και αγνώστους που παρακινήθηκαν από την υποτιθέμενη τραγική ιστορία σας να κάνουν δωρεές για να βοηθήσουν στην υποστήριξή σας», δήλωσε ο δικαστής.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Ρούσο, 19χρονη τότε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου St. Ambrose, ισχυρίστηκε σε αναρτήσεις στα social media πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος. «Αισθάνομαι σαν να έχω κλονιστεί μέχρι την ψυχή μου και αυτή τη στιγμή όλα είναι κάπως αβέβαια» είχε δηλώσει τότε και συμπλήρωνε: «Θέλω απλώς να ξέρω το σχέδιό μου και αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποιο είναι αυτό».

Οι ισχυρισμοί της αποδείχθηκαν ένα μεγάλο ψέμα, όταν κάποιοι γιατροί εμφανίστηκαν και είπαν πως παρατήρησαν «πολλές ιατρικές ασυμφωνίες» στην ιστορία της. Η αστυνομία του Έλντριτζ ζήτησε στη συνέχεια τα ιατρικά αρχεία της Ρούσο και διαπίστωσε πως δεν είχε ποτέ διαγνωστεί με καρκίνο σε κανένα νοσοκομείο στην περιοχή Quad Cities. Μετά την έκδοση εντάλματος, η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα της Ρούσο στο Μπέτεντορφ της Αϊόβα, όπου «οι αστυνομικοί βρήκαν αντικείμενα με αποδεικτική αξία» αναφέρει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του KWQC, οι ερευνητές κατέσχεσαν τραπεζικά αρχεία, ιατρικές προμήθειες, έναν πόλο ενδοφλέβιας χορήγησης και μια αντλία σίτισης, μεταξύ άλλων αντικειμένων.

Ο λόγος που έστησε την απάτη

Η Μάντισον Ρούσο συνελήφθη στις 23 Ιανουαρίου και κατηγορήθηκε για κλοπή με εξαπάτηση. Τον Ιούνιο, δήλωσε ένοχη για κλοπή πρώτου βαθμού.

Κατά την εμφάνισή της στο δικαστήριο την Παρασκευή, η Μάντισον Ρούσο είπε ότι επινόησε την ψευδή διάγνωση σε μια προσπάθεια να συμφιλιωθεί με την οικογένειά της. «Πολλοί άνθρωποι έκαναν εικασίες σχετικά με το γιατί το έκανα αυτό και πώς κάποιος που φαινόταν ότι τα είχε όλα, προκάλεσε τελικά αυτό το χάος» είπε, σύμφωνα με το AP. «Δεν το έκανα για τα χρήματα ή την απληστία. Δεν το έκανα για την προσοχή. Το έκανα σε μια προσπάθεια να ξαναενώσω την οικογένειά μου».

Ζήτησε επίσης συγνώμη από τα θύματά της. «Αναγνωρίζω πλήρως ότι αυτό που έκανα ήταν λάθος. Και λυπάμαι απίστευτα» είπε και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσα να κάνω για να το πάρω πίσω, θα το έκανα. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ». Η εισαγγελέας της κομητείας Σκοτ, Κέλι Κάνινγκχαμ, πρότεινε να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή η Ρούσο δεν είχε προηγούμενο ποινικό ιστορικό, είχε καλούς βαθμούς στο κολέγιο, εργαζόταν και ήταν απίθανο να υποπέσει ξανά στο μέλλον, ανέφερε το AP.

Ανακοίνωση για την απάτη από το GoFundMe

Η Μάντισον Ρουσό κατέβαλε τα 39.000 δολάρια ως αποζημίωση και τα χρήματα κρατούνταν από το δικαστήριο. Το GoFundMe έχει ήδη επιστρέψει τα χρήματα στους δωρητές.

To GoFundMe σε δήλωσή του την εποχή της σύλληψής της, ανέφερε ότι έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής για την κατάχρηση της πλατφόρμας μας και συνεργάζεται με τις έρευνες των διωκτικών αρχών για όσους κατηγορούνται για αδικήματα. Όλοι οι δωρητές έχουν αποζημιωθεί και έχουμε αφαιρέσει αυτόν τον έρανο. τον δικαιούχο έχει επίσης απαγορευτεί η χρήση της πλατφόρμας για μελλοντικούς εράνους. Η Εγγύηση Δωρεάς του GoFundMe προσφέρει πλήρη επιστροφή χρημάτων στη σπάνια περίπτωση που κάτι δεν είναι σωστό- αυτή είναι η πρώτη και μοναδική εγγύηση προστασίας δωρητών στη βιομηχανία συγκέντρωσης χρημάτων».

Η Russo απέσπασε σχεδόν 38.000 δολάρια από περισσότερους από 400 δωρητές σε μια σελίδα GoFundMe που δημιούργησε δηλώνοντας ψευδώς ότι είχε οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, καρκίνο του παγκρέατος σταδίου ΙΙ και έναν όγκο τυλιγμένο γύρω από τη σπονδυλική της στήλη, ανέφερε τότε το αστυνομικό τμήμα του Eldridge. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ