Κοσμος

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ»

Η ένταξή της θα κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γενς Στόλτενμπεργκ: «Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ»
Σουηδία: Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μίλησε ο Στόλτενμπεργκ © EPA/OLIVIER HOSLET

Σουηδία: Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ μίλησε ο Στόλτενμπεργκ - Η ένταξή της θα κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας 

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υπογραφή του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παραπομπή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και πρόσθεσε: «Τώρα υπολογίζω στην ταχεία επικύρωσή του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση».
Τόνισε επίσης ότι «η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και ότι «η ένταξή της στη Συμμαχία θα κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό».

Η Σουηδία χαιρέτισε την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ 

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την Δευτέρα (23/10) την υποβολή από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, νομοσχεδίου για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα απομένει στο [τουρκικό] κοινοβούλιο να ασχοληθεί με το ζήτημα», δήλωσε ο Κρίστερσον στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραπέμφθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο μετά την υπογραφή του από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα (23/10), σύμφωνα με την Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού η Στοκχόλμη εγκατέλειψε τη μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Φινλανδία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία, έγινε μέλος τον Απρίλιο.

Στόλτενμπεργκ: Ας έχουμε σύντομα την ψήφο του τουρκικού κοινοβουλίου

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Τουρκίας και επισήμανε ότι προσδοκά «σύντομα την ψήφο του τουρκικού κοινοβουλίου» ώστε να καλωσορίσει «πολύ σύντομα» τη Σουηδία στη Συμμαχία.

Πάντως, προς το παρόν, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση της απόφασης εκ μέρους του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η Τουρκία είχε δεσμευτεί για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ιούλιο

Στις αρχές Οκτωβρίου η Τουρκία είχε δεσμευτεί προς το NATO να επικυρώσει την είσοδο της Σουηδίας στον διεθνή οργανισμό, όπως προέβλεπε συμφωνία που κλείστηκε στη σύνοδο της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Στη σύνοδο του Βίλνιους, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα επικύρωσης της εισδοχής της Σουηδίας στο κοινοβούλιο της χώρας του. Όμως δεν έγινε τίποτα τέτοιο αφότου οι Τούρκοι κοινοβουλευτικοί ξανάρχισαν τις εργασίες τους, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ επιβεβαίωσε πως η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τήρηση της συμφωνίας που κλείστηκε στο Βίλνιους για την οριστικοποίηση της εισδοχής της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία», είπε ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στον Τύπο.

«Αναμένω τώρα η τουρκική κυβέρνηση να καταθέσει το πρωτόκολλο εισδοχής στο κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για να εγγυηθεί την ταχεία επικύρωσή του», πρόσθεσε.

Διαβεβαιώνει η Σουηδία ότι δεν θα υποστηρίξει «τρομοκρατικές» οργανώσεις

Η Στοκχόλμη διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι δεν θα υποστηρίξει «τρομοκρατικές» οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού PKK, του συριακού YPG ή της Gülenist Terror Group (FETÖ), μετά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος διμερής μηχανισμός ασφαλείας μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.

Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει επίσης έναν Ειδικό Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία του μπλοκ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία παίζει το χαρτί της Σουηδίας για να εξασφαλίσει πράσινο φως από τις ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν εναντιώνεται σε αυτή, όμως την εμποδίζει το αμερικανικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη του NATO, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει εξάλλου να προβάλλει επιχειρήματα που συνδέονται με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης της εισδοχής της Σουηδίας.

Ωστόσο, η Σουηδία επέτρεψε επανειλημμένα σε υποστηρικτές του PKK να διοργανώνουν συγκεντρώσεις κατά της Τουρκίας και να διαδίδουν φιλοκουρδική προπαγάνδα. Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι είναι υπερβολικά ανεκτική έναντι κουρδικών κινημάτων παρόντων στη Σουηδία, τα οποία η Τουρκία πολεμά εν ονόματι του αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ