Κοσμος

Η Χαμάς πλήττει την Ασκελόν - Ρουκέτες και από τον Λίβανο

Κλιμάκωση της σύρραξης στο Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χαμάς πλήττει την Ασκελόν - Ρουκέτες και από τον Λίβανο
Μπαράζ βομβαρδισμών και από τις δύο πλευρές στο Ισραήλ © EPA

Ισραήλ: Μπαράζ ρουκετών δέχεται η πόλη Ασκελόν μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου της Χαμάς - Χτυπήματα και από τον νότιο Λίβανο - Στην αντεπίθεση το Ισραήλ

Κλιμακώνεται η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ. Μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά της νότιας παράκτιας πόλης Ασκελόν εξαπολύει η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς το απόγευμα της Τρίτης (10/10).

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη αυτή. Σειρήνες ηχούν εκεί και σε γειτονικές περιοχές.

Νωρίτερα, η Χαμάς προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν, στη μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται κατά κύματα επί περισσότερες από δύο ώρες.

Μπαράζ ρουκετών και από τον νότιο Λίβανο

Αναφορές για ομοβροντία ρουκετών το απόγευμα από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απαντά με πυρά πυροβολικού σε ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο.

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα έναν κατευθυνόμενο πύραυλο με στόχο ένα ισραηλινό άρμα μάχης, τόνισαν δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο βομβάρδισε ένα φυλάκιο της Χεζμπολάχ σε απάντηση στον αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από λιβανικό έδαφος με στόχο ένα στρατιωτικό όχημα στην περιοχή Αβιβίμ.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς πλήττει την Ασκελόν - Ρουκέτες και από τον Λίβανο
©MOHAMMED SABER/ EPA

Το Ισραήλ βομβαρδίζει μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο

Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μία μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την «πλήρη πολιορκία του Ισραήλ», όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σε αυτό το στάδιο» ότι διενήργησε τις επιδρομές.

Η αιγυπτιακή ΜΚΟ Sinai for Human Rights διευκρίνισε πως το πλήγμα «προκάλεσε νέο κλείσιμο του σημείου διέλευσης». Καμία επιβεβαίωση δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP πως οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι του συνοριακού σημείου διέλευσης αποχώρησαν από τα κτίρια όπου εργάζονταν ενώ λεωφορεία που μετέφεραν παλαιστινιακές οικογένειες καθ' οδόν προς τη Γάζα γύρισαν πίσω, ξαναπαίρνοντας τον δρόμο για το Ελ-Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.

Ο σταθμός της Ράφα είχε ήδη κλείσει για λίγο χθες, Δευτέρα, το βράδυ έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Ανάγκη για ανθρωπιστικό διάδρομο

Από το Σάββατο, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η ισραηλινή στρατιωτική ανταπάντηση έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων.

Χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο 'Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να προωθηθούν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός στη Γάζα.

Περισσότεροι από 187.500 Παλαιστίνιοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επισήμως η Αίγυπτος δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση στη Ράφα όμως «υψηλόβαθμες πηγές στον αιγυπτιακό μηχανισμό ασφαλείας» δήλωσαν σε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών πως η χώρα θεωρεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της τη μαζική εγκατάσταση κατοίκων της Γάζας στο Σινά.

Πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησαν «ορισμένες πλευρές» που, για να «εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της [ισραηλινής] κατοχικής δύναμης» θέλουν να αναγκάσουν (τους κατοίκους της Γάζας) να επιλέξουν ανάμεσα στον θάνατο από τις ισραηλινές βόμβες ή την έξοδο από τη γη τους».

Η Χαμάς πλήττει την Ασκελόν - Ρουκέτες και από τον Λίβανο
©MOHAMMED SABER/ EPA

Οι ΗΠΑ «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη» την απειλή για εκτέλεση ομήρων

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος δεν είναι ακόμη βέβαιος για την παρουσία Αμερικανών μεταξύ των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πως «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» η απειλή των εκτελέσεων από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

«Πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη λόγω της βαρβαρότητας την οποία ήδη έδειξε η Χαμάς ότι είναι ικανή» να κάνει, δήλωσε ο Κίρμπι μιλώντας στο δίκτυο CNN.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση απείλησε χθες, Δευτέρα, να εκτελέσει ομήρους ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που πληθαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα» αν Αμερικανοί είναι στα χέρια της Χαμάς, διευκρίνισε ο Κίρμπι, μετά την εκτίμηση χθες του Τζο Μπάιντεν ότι αυτό είναι «πιθανό».

Ακόμη κι αν είχε αποδειχθεί η παρουσία Αμερικανών πολιτών, «δεν ξέρουμε πού βρίσκονται, δεν ξέρουμε υπό ποιές συνθήκες κρατούνται», δήλωσε.

«Είναι μια ζώνη ενεργού πολέμου, γεγονός που περιπλέκει τις επιλογές», προειδοποίησε. «Προσφέραμε στους Ισραηλινούς πρόσθετη βοήθεια στο θέμα των υπηρεσιών πληροφοριών και τεχνογνωσία στην ανάκτηση ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.