Κοσμος

«Δεν είναι πόλεμος, είναι μακελειό»: Συγκλονιστικές εικόνες στο κιμπούτς Κφαρ Αζά

Ποια η εικόνα από τη ρημαγμένη πόλη - Πτώματα στους δρόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρουν πτώμα από τη ρημαγμένη πόλη Κφαρ Αζα
Διεθνή ΜΜΕ μπήκαν στο ρημαγμένο Κφαρ Αζά και κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες © Amir Levy/Getty Images

Πόλεμος Ισραήλ - Κιμπούτς Κφαρ Αζά: Η εικόνα στους δρόμους και τα ρημαγμένα σπίτια - Πτώματα ανθρώπων κάθε ηλικίας

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που περιγράφουν τα διεθνή ΜΜΕ από το κιμπούτς Κφαρ Αζά του Ισραήλ. Πρόκειται για μία από τις χειρότερο πληγείσες περιοχές. Το αποτύπωμα της φονικής πορείας είναι ολοφάνερο και φρικιαστικό στην περιοχή. Πτώμα κατοίκων, αλλά και μαχητών της Χαμάς είναι πεσμένα στους δρόμους, ανάμεσα σε καμένα σπίτια, διαλυμένα έπιπλα και πυρπολημένα αυτοκίνητα. 

Η δυσοσμία από τα πτώματα ήταν χαρακτηριστική ενώ οι δημοσιογράφοι περιδιάβαιναν τους δρόμους του κιμπούτς. «Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατεράδες, στις κρεβατοκάμαρές τους, στα δωμάτια προστασίας, και πώς ο τρομοκράτης τους σκοτώνει. Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι μακελειό, είναι τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Ισραηλινός υποστράτηγος, Ιτάι Βερούβ, και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είναι κάτι που φανταζόμασταν από τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας στο πογκρόμ στην Ευρώπη και αλλού. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη ιστορία».

Έξω από ένα από τα μικρά σπίτια του κιμπούτς, το πτώμα ενός κατοίκου ήταν καλυμμένο με ένα μωβ σεντόνι και εξείχαν στα γυμνά του πόδια. Γύρω του βρίσκονταν διασκορπισμένα πράγματα από σπίτι του. Σε άλλα σημεία, τα πτώματα ενόπλων κείτονταν μπρούμυτα στο έδαφος. Μια κατεστραμμένη πύλη στην περίμετρο του κιμπούτς μαρτυρεί το σημείο εισόδου των ενόπλων. Οι μαχητές προκάλεσαν μακελειό, σκοτώνοντας εκατοντάδες Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ως ομήρους σε περιοχές όπως το Κφαρ Αζά, κοντά στη Σντερότ. Τα ισραηλινά στρατεύματα πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να περισυλλέξουν τους νεκρούς, κάτι που δεν είχαν καταφέρει έως τώρα καθώς ακόμα μάχονταν εναντίον ενόπλων και προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις παγίδες τους. Ένας στρατιώτης φώναξε: «Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ».

Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να ασφαλίσουν τα μονοπάτια τους κιμπούτς, ενώ στο βάθος ακούγονταν περιστασιακά πυρά και εκρήξεις. Μαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να διασχίζουν τον ουρανό, ενώ στο βάθος φαινόταν καπνός να υψώνεται πάνω από τη Γάζα. Οι σειρήνες προειδοποίησαν για ρουκέτες, οι οποίες αναχαιτίστηκαν στον ουρανό. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς αυξήθηκε σε 900 ανθρώπους, κυρίως αμάχους που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, σε δρόμους ή σε μουσικό φεστιβάλ. Η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα ότι ο αριθμός των Ισραηλινών νεκρών ξεπερνά τους 1.000.

Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν μεταφερθεί στη Γάζα ως όμηροι, με τους απαγωγείς τους να περιφέρουν κάποιους εξ αυτών στους δρόμους. Τουλάχιστον 770 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ολόκληρες περιοχές στο θύλακα έχουν ισοπεδωθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ