Κοσμος

Ο Μπάιντεν κατέθεσε για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα

Γιατί πραγματοποιείται έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν
© EPA/Shawn Thew

Μπάιντεν: Κατέθεσε για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα - Γιατί πραγματοποιείται έρευνα

Ο Τζο Μπάιντεν ανακρίθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για σειρά διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων που βρέθηκαν σε γραφείο που χρησιμοποιούσε καθώς και στην οικογενειακή του κατοικία, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Η ανάκριση, που χαρακτηρίστηκε «εθελοντική», έγινε προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, που διαβεβαίωσε ότι «ο πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος συνεργάζονται» στην έρευνα την οποία διενεργεί ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας.

Στα τέλη του 2022, σειρά διαβαθμισμένων εγγράφων –ο ακριβής αριθμός τους και το περιεχόμενό τους δεν έχουν αποκαλυφθεί– βρέθηκαν σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο κ. Μπάιντεν σε κέντρο μελετών της Ουάσιγκτον και στο σπίτι του στο Ουίλμιγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ (ανατολικά).

Τα έγγραφα αυτά ανάγονται στην περίοδο που ο Δημοκρατικός ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009-2017) και στις τρεις δεκαετίες της θητείας του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ασχοληθεί εκτενώς με την εξωτερική πολιτική.

Ο εντοπισμός των εγγράφων αυτών έφερε τον Λευκό Οίκο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η υπόθεση είναι συγκρίσιμη, παρά τις αρκετές διαφορές της, με την υπόθεση των επίσημων αρχείων που πήρε μαζί του στη Φλόριντα ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας από την προεδρία.

Η νομοθεσία στις ΗΠΑ υποχρεώνει τους προέδρους και τους αντιπροέδρους να παραδίδουν το σύνολο των επισήμων εγγράφων τους, των επικοινωνιών τους και άλλου υλικού στα Εθνικά Αρχεία.

Ο κ. Μπάιντεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, κατά την προεδρία. Ο κ. Χερ ονομάστηκε ανεξάρτητος ειδικός εισαγγελέας από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον Μέρικ Γκάρλαντ, τον Ιανουάριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ