Κοσμος

Στο πλευρό του Ισραήλ Μακρόν και Σολτς - Η αντίδραση της Δύσης

Συντονισμός με ΗΠΑ, Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στο Ισραήλ
Βομβαρδισμένο κτίριο στο Ισραήλ © AΠΕ

Στο πλευρό του Ισραήλ Μακρόν, Σολτς - Συντονισμός με ΗΠΑ και Βρετανία

Tην αντίδραση των ηγετών της Ευρώπης προκαλούν οι δραματικές εξελίξεις με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Αναλυτικά, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ – «τη μόνη δημοκρατία στην περιοχή» απέναντι στη «βάρβαρη τρομοκρατία της Χαμάς».

Ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία είναι σταθερά στο πλευρό του κράτους του ισραηλινού λαού», η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι «κοινή υπόθεση».

Σολτς και Μακρόν έχουν απόψε κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκρούσεις επισκιάζουν τη γαλλο-γερμανική, διυπουργική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα 9/10 και αύριο 10/10 στο Αμβούργο.

Στο πλευρό του Ισραήλ Μακρόν και Σολτς - Η αντίδραση της Δύσης
© EPA/MOHAMMED SABER

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει απογοήτευση για τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα «βαθύτατα αναστατωμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μετά την επίθεση της ισλαμιστικής, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, το Σαββατοκύριακο.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τη σημερινή ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ξεκινήσει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και δεν θα επιτρέπεται να περάσει τίποτα, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα» ανέφερε.

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε αποτρόπαιες τις επιθέσεις της Χαμάς από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Από παλαιστινιακής πλευράς, οι νεκροί ξεπερνούν τους 500 και οι τραυματίες τους 3.000, ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Κατεστραμμένο τέμενος στη Γάζα
Κατεστραμμένο τέμενος στη Γάζα © ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Ο Γκουτέρες είπε ότι η κατάσταση στη Γάζα ήταν «φρικτή» ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική επιχείρηση της Χαμάς, προσθέτοντας ότι πλέον «θα επιδεινωθεί εκθετικά». Σημείωσε ότι χρειάζονται ιατρικός εξοπλισμός, τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και προσωπικό, τονίζοντας ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας. «Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί και είναι αβοήθητοι στη Λωρίδα της Γάζας, είπε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί αμέσως.

Ισπανία και Ιρλανδία διαφωνούν με την αναστολή πληρωμών προς την Παλαιστίνη

Ισπανία και Ιρλανδία εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή. «Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο Επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αριστερή κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης. Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

Πόλεμος στο Ισραήλ
Πόλεμος στο Ισραήλ © ΑΠΕ

Ο Ούγγρος Επίτροπος, που είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναστέλλονται οι πληρωμές και θα επανεξεταστούν όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Η ΕΕ, που είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς των Παλαιστινίων, σκόπευε να δαπανήσει περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ μεταξύ 2021-24 για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί»

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται», υπογράμμισε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο κ. Λέναρσιτς ανέφερε: «Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ