Κοσμος

Αυτός είναι ο «Επισκέπτης» πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Η δράση, ο μέντορας και τα πιστεύω του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το μακάβριο τανγκό του «Σχεδιαστή» με τον «Επισκέπτη» στο σκηνικό θανάτου της Γάζας 

Ισραήλ: Ποιος είναι ο «Επισκέπτης» πίσω από την επίθεση της Χαμάς - Η δράση, ο μέντορας και τα πιστεύω του

Το πρόσωπο πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες. Το εν λόγω άτομο φαίνεται να εμφανίζεται μέσα από σκιές σε βίντεο που κυκλοφόρησε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η φωνή στο βίντεο που έχει διαρρεύσει ανήκει πιθανότατα στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

«Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντάει χωρίς να λογοδοτεί», ακούγεται να λέει.

Νεότερο ρεπορτάζ των Financial Times καταγράφουν την πορεία του Ντέιφ από τα χαμηλότερα στρώματα στις ηγετικές θέσεις της Χαμάς. Από τις ως τώρα λίγες πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές για τον ίδιο, τη δεκαετία του 1980 ονομαζόταν Ντέιφ αν και άλλοι αναφέρουν πως το πραγματικό του όνομα είναι Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι ενώ μέχρι τώρα υπάρχει μόνο μία φωτογραφία του στη δημοσιότητα.

Τα πρώτα χρόνια και η δράση του «Επισκέπτη»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 ενώ μέλη της οικογένειάς του είχαν πάρει μέρος στις επιδρομές της δεκαετίας του 1950 από ένοπλους Παλαιστίνιους.

Όταν ενηλικιώθηκε εντάχθηκε στη Χαμάς και φυλακίστηκε κατά διαστήματα. Ως «πιστό στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πατριώτη», τον περιγράφουν συγκρατούμενοί του, οι οποίοι αναφέρουν ότι χαρακτήριζε «προδοτικές» τις Συμφωνίες του Όσλο.

Το ψευδώνυμό του στις επιχειρήσεις είναι «Ο Επισκέπτης» ενώ το ο Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα, το 1996 «πήρε την ευθύνη» για επιθέσεις που σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους.

Ειδικεύεται στην κατασκευή βομβών ενώ ήταν εκείνος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Δάσκαλος και μέντοράς του υπήρξε ο Γιάχια Αγιάς, ένας βομβιστής με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ