Κοσμος

Νόαμ Κατς: Ο πρέσβης του Ισραήλ μιλάει στην Athens Voice

«Τη Χαμάς δεν την ενδιαφέρει καθόλου η ειρήνη. Τη συγκρίνω με τον ISIS»

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νόαμ Κατς: Ο πρέσβης του Ισραήλ μιλάει στην Athens Voice
© CHRISTOS KITAS / Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα

Νόαμ Κατς: Ο πρέσβης του Ισραήλ μιλάει στην Athens Voice για την επίθεση της Χαμάς

Σάββατο μεσημέρι. Λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ συνομίλησα με τον Ισραηλινό πρέσβη στη χώρα μας, τον κύριο Νόαμ Κατς.

«Είμαστε σε πόλεμο που θα είναι νικηφόρος»

Αυτή ήταν η πρώτη του φράση και την είπε αμέσως μόλις τον χαιρέτησα και πριν προλάβω να ρωτήσω οτιδήποτε.

Πρέπει να πω ότι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας η φωνή του είχε ένα παράξενο μείγμα, έβγαζε βαθιά θλίψη και ανησυχία, αλλά ακουγόταν εντελώς αποφασισμένος.

Κύριε Πρέσβη, σε μια τέτοια κατάσταση από πού θα θέλατε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση;
Είναι κρίσιμο το χρονικό της επίθεσης για να καταλάβει ολόκληρος ο κόσμος. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της γιορτής Σιμχάτ Τορά. Στις 6.30 σήμερα το πρωί, η Χαμάς ξεκίνησε μια ολοκληρωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Περιελάμβανε επιθέσεις από το έδαφος, θαλάσσιες ακόμα και παρασούτερς. Εκτοξεύτηκαν ρουκέτες σε χωριά και πόλεις και εξακολουθεί μέχρι αυτήν την στιγμή να υπάρχει ομοβροντία από χιλιάδες ρουκέτες. Μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι εκτοξεύτηκαν 2.500 χιλιάδες ρουκέτες και εξακολουθούν να εκτοξεύονται όλη την ημέρα. Διείσδυσαν σε δεκατέσσερα χωριά και πόλεις, σκότωσαν πολίτες και στρατιώτες που βρίσκονται τα σύνορα. Επίσης, κρατούν ομήρους. 

Ναι, έχουμε δει όλα αυτά τα τρομερά videos και φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο.
Τα πλάνα και οι φωτογραφίες είναι τρομερές. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων. Μέχρι αυτήν την στιγμή έχουν καταγραφεί οκτακόσιοι τραυματίες και πριν λίγο σαράντα ακόμη οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί από τους πυροβολισμούς αυτών των τρομοκρατών. Το λέω ξανά, αιφνιδιαστική επίθεση σε ιερή ημέρα για το Ισραήλ, σε χωριά, κοινότητες και πόλεις. Είναι κήρυξη πολέμου.

Η δημοκρατική Ελλάδα είναι στο πλευρό σας και τους περισσότερους Έλληνες μας εκφράζει απόλυτα η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος καταδίκασε «την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ» και είπε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».
Τον ευχαριστώ πραγματικά πολύ γι’ αυτό. Πιστεύω πως έχουμε την απόλυτη υποστήριξη. Το Ισραήλ το στηρίζουν όλες οι Δημοκρατίες. Οι Η.Π.Α και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο πλευρό μας, στηρίζουν το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τους πολίτες τους. Τώρα, ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι; Είναι οι στρατιωτικοί και αυτοί που διοικούν τη Χαμάς που έχουν πάρει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ένας ιδεολογικός οργανισμός που είναι ορκισμένοι στην μη ύπαρξη και στην καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ. Είναι ένας οργανισμός που συνδυάζει δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν και από άλλες ριζοσπαστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ανήκουν όλοι στο εξτρεμιστικό τόξο και θέλουν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να υπερασπιστούμε του πολίτες της χώρας μας, θα χτυπήσουμε πολύ σκληρά την Χαμάς και οποιονδήποτε είναι μαζί τους. Θα πάμε σε πλήρεις επιχειρήσεις για να υπερασπίσουμε τον λαό του Ισραήλ και να υπερασπιστούμε για όσα συμβαίνουν τώρα.

Έχουν περάσει μόνο εννέα ώρες από την πρώτη επίθεση. Τώρα σε ποια φάση είστε;
Στη φάση να καθαρίσουμε την περιοχή, αυτά τα 14 χωριά και πόλεις. Πρέπει να καταλάβουμε την εικόνα, να αποφύγουμε να προκαλέσουμε τραυματισμούς στους δικούς τους πολίτες. Είναι πολύπλοκη η κατάσταση αλλά θα την ολοκληρώσουμε.

Στην πραγματικότητα η Χαμάς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Κάθε φορά που γίνονται βήματα κάνει κάτι ενάντια στην ειρήνη.
Τη Χαμάς δεν την ενδιαφέρει καθόλου η ειρήνη. Ανήκουν σε ένα εξτρεμιστικό τόξο στη Μέση Ανατολή. Ξέρετε, έχουμε διαφορές με την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά κατά βάση είναι συνοδοιπόροι μας στην μελλοντική ειρήνη. Έχουμε διευρύνει τις ειρηνευτικές μας σχέσεις με άλλα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη στην περιοχή, κάτι που βοηθάει στη σταθεροποίηση και την ασφάλεια της περιοχής. Η Χαμάς αντιπροσωπεύει την άλλη πλευρά.

Αν σας ζητήσω να συγκρίνετε την Χαμάς και κάποια άλλη οργάνωση, με ποια θα ήταν;
Εάν πραγματικά θέλετε να την συγκρίνω με κάποιους, την συγκρίνω με τον ISIS.

Και μιας και λέτε αυτό, το Ισραήλ στην πραγματικότητα είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο του δυτικού πολιτισμού και της δυτικής δημοκρατίας. Τώρα υπερασπίζεστε τη δημοκρατία, για λογαριασμό όλων μας.
Θα το κάνουμε. Το Ισραήλ είναι δυνατό. Δεν εκπλαγήκαμε και θα έπρεπε να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Είμαι βέβαιος πως είμαστε πολύ δυνατοί και πολύ ικανοί και θα πράξουμε οτιδήποτε απαιτείται με επιτυχία.

Έχετε την υποστήριξη της Ελλάδας διότι ιστορικά η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό μέλλον. Συνδεόμαστε στενά.
Είμαστε δύο δημοκρατίες οι οποίες μοιραζόμαστε παρόμοια ενδιαφέροντα και αξίες. Λαμβάνω πολλή υποστήριξη και είμαι ευγνώμων για τον μεγάλο αριθμό των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων που έλαβα σήμερα το πρωί από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μου μετέφεραν την αμέριστη συμπάθειά τους και αλληλεγγύη τους για το Κράτος του Ισραήλ.

Ο κάθε πολιτισμένος άνθρωπος είναι σε σοκ σήμερα.
Νομίζω ότι όλα αυτά σοκάρουν. Είναι ένα παράδειγμα βαρβαρισμού και μίσους. Πρόκειται για μια φρικτή ιστορία που έρχεται από το Ισραήλ. Οι περισσότεροι δικοί μας άνθρωποι βρίσκονται στα καταφύγια, άλλοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν το καθήκον τους, και σύντομα θα επικρατήσουμε. Πιστεύω ότι θα νικήσουμε και πιστεύω ότι θα απωθήσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις του μίσους και ευχαριστώ τους φίλους μας Έλληνες.

Επειδή όλη αυτή την ώρα σας ακούω πολύ φορτισμένο συναισθηματικά, τι θα λέγατε αυτή τη στιγμή προς τον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο;
Θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας, εναντίον της βαρβαρότητας, εναντίον των ριζοσπαστικών δυνάμεων που επιθυμούν να καταστρέφουν και να αποσταθεροποιούν τις δημοκρατίες και είναι ενάντια στην ευημερία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ