Κοσμος

Επίθεση στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 40 νεκροί - Στους 740 οι τραυματίες

Ανεβαίνει διαρκώς ο απολογισμός των θυμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί νεκροί και 740 τραυματίες - Νετανιάχου: «Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε» - Όλες οι εξελίξεις.
Ανεβαίνει διαρκώς ο απολογισμός των θυμάτων από τη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή Χαμάς εναντίον του Ισραήλ © EPA/Mohammed Saber

Επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 40 Ισραηλινοί νεκροί και 740 τραυματίες - Νετανιάχου: «Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε» - Όλες οι εξελίξεις.

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων της επίθεσης στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 40 είναι ο μέχρι στιγμής ο αριθμός των Ισραηλινών νεκρών, ενώ στους 740 ανέρχονται οι τραυματίες από την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η παλαιστινιακή Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS.

Το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς εξαπέλυσε σήμερα στο Ισραήλ τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και χρόνια, αιφνιδιάζοντας με ενόπλους που πέρασαν τα σύνορα, σε συνδυασμό με μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. 

«Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την ομοβροντία ρουκετών από τη Χαμάς που έπληξαν πολλά σημεία της χώρας.

Όπως είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ο εχθρός θα πληρώσει τέτοιο τίμημα που όμοιό του ποτέ δεν έχει γνωρίσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι «τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν χερσαίες μάχες σε πολλά σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας κατά των μαχητών που διείσδυσαν χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα, διά θαλάσσης και ξηράς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw24jfv5447l)

«Αυτή τη στιγμή πολεμούμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίχαρ Εχτ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Μαχόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι δυνάμεις μας μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος» δήλωσε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν απώλειες».

Σε ετοιμότητα πολέμου ο ισραηλινός στρατός - Αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα

Νωρίτερα, καθώς ηχούσαν οι προειδοποιητικές σειρήνες στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για πόλεμο, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αξιωματούχων ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός στρατός σε σύντομη ανακοίνωση, πολλές «δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν αυτή τη στιγμή αριθμό στόχων» της Χαμάς. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw28bm0ia529)

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε «πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

«Η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ», οι Ισραηλινοί στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία», δήλωσε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και δήλωσε: «Το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, ο υπουργός έχει εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων.

Το πιο σοβαρό επεισόδιο μετά τον πόλεμο των 10 ημερών

Το περιστατικό του Σαββάτου ήταν το πιο σοβαρό μετά τον πόλεμο των 10 ημερών το 2021, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας στο νότιο Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ένωσε τις δυνάμεις της με τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. 

«Αυτή είναι η μέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής στη γη», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν εκτοξευθεί 5.000 πύραυλοι.

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα ανάρτησε στο Χ και χάρτη με τις περιοχές που έχουν δεχθεί επίθεση.

«Πολλοί τρομοκράτες από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είχαν λάβει εντολή να μείνουν στα σπίτια τους.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον περαστικών στην πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, και πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης, καθώς και ενόπλους με τζιπ να περιφέρονται στην ύπαιθρο.

Επίσης, τα παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι αρκετοί Ισραηλινοί είχαν αιχμαλωτιστεί από μαχητές, κάτι που ωστόσο διέψευσε στη συνέχεια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ