Κοσμος

Το Al Jazeera αναλύει τον «πόλεμο στο Ισραήλ» - Γιατί και πώς συνέβη το χτύπημα της Χαμάς

Απαντήσεις στα πρώτα βασικά ερωτήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς
Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς © EPA

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η ανάλυση Al Jazeera - Απαντήσεις στα πρώτα βασικά ερωτήματα

Σε «πόλεμο» βρίσκεται το Ισραήλ και η Χαμάς, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το χτύπημα της παλαιστινιακής οργάνωσης από τη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του, το Ισραήλ απάντησε με σφοδρό βομβαρδισμό της Γάζας.

Εκτενή ανάλυση του Al Jazeera δίνει απαντήσεις σε όσα ερωτήματα προκύπτουν από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς και κυρίως για τους λόγους που ξέσπασαν οι αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις.

Τι ακριβώς συνέβη;

Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η επιχείρηση «Al-Aqsa Flood» της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Χαρακτηρίστηκε ως η πιο σοβαρή και εκτεταμμένη επίθεση από τον 11ήμερο πόλεμο των δύο πλευρών το 2021.

Σύμφωνα με την Χαμάς, εκτοξεύτηκαν συνολικά 5.000 ρουκέτες ενώ συνοδεύτηκαν με εισβολή μαχητών της στο Ισραήλ. Η επιχείρηση περιελάμβανε επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα σύμφωνα με τον Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.

Οι πρώτες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στις 06:30 π.μ. τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας). Μετά από λίγη ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Israel 'ready for war' after Hamas infiltration and 5,000 rockets in 20 minutes

Ποια σημεία είχαν στόχο οι επιθέσεις;

Κατά κύριο λόγο, στρατηγικής σημασίας στόχους του Ισραήλ. Σύμφωνα με αναφορές, οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν μέχρι το Τελ Αβίβ. Η Χαμάς έστειλε επίσης μαχητές στο νότιο Ισραήλ.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ, ένοπλοι μαχητές της Χαμάς πυροβόλησαν κατά περαστικών σε διάφορα σημεία της χώρας. Μάλιστα, εκπρόσωποι της Χαμάς αναφέρουν πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά ισραηλινά αστικά κέντρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται πως δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ως τώρα, οι μάχες περιορίζονται στις πόλεις Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be'eri και γύρω από αυτές.

Γιατί, όμως, η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ;

Η επιχείρηση της Χαμάς σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Khaled Qadomi, είναι μία «απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών».

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τόπων όπως η Al-Aqsa. Όλα αυτά τα πράγματα είναι ο λόγος για την έναρξη αυτής της μάχης», ανέφερε.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή στη γη», σημείωσε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς.

«Όποιος έχει όπλο πρέπει να το βγάλει. Έχει έρθει η ώρα», υποστήριξε ο Ντέιφ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε «τους μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη καθώς και τα αραβικά και ισλαμικά έθνη μας να συμμετάσχουν στη μάχη», σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.