Κοσμος

Ντόναλντ Τραμπ, ο «έκπτωτος» του Forbes - Έχασε τη θέση του στη λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς

Η καθαρή περιουσία του μειώθηκε κατά 19%

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Αυτοκόλλητο με τον Ντόναλντ Τραμπ © Unsplash

Ντόναλντ Τραμπ: Εκτός λίστας Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς - Η καθαρή περιουσία του μειώθηκε κατά 19%

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να υπερασπιστεί την επιχειρηματική του αυτοκρατορία στο δικαστήριο, ο πρώην πρόεδρος υπέστη άλλο ένα πλήγμα: έπεσε από τη λίστα Forbes 400 των πλουσιότερων Αμερικανών.

Η καθαρή περιουσία του Τραμπ μειώθηκε κατά 19%, ή 600 εκατομμύρια δολάρια, σε ένα εκτιμώμενο συνολικό ποσό 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό τον άφησε 300 εκατομμύρια δολάρια μακριά από το όριο του Forbes, όταν το περιοδικό παρουσίασε τη λίστα την Τρίτη.

Αυτό σημαίνει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ο Τραμπ δεν κατάφερε να μπει στην ετήσια κατάταξη, με την οποία φαίνεται να έχει εμμονή εδώ και καιρό και μάλιστα έχει κατηγορηθεί ότι στο παρελθόν είχε καταφέρει να μπει με απάτες.

Σε αντίθεση με τις σταθερές ή αυξανόμενες περιουσίες των ηγετών του Forbes 400 Elon Musk, Jeff Bezos και Larry Ellison, η καθαρή αξία του Trump δέχθηκε διψήφιο πλήγμα. Αυτό συμβαίνει καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες νομικές «μάχες» για την καταπολέμηση αστικών και ποινικών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας εν εξελίξει δίκης για αστική απάτη στη Νέα Υόρκη και πολλαπλών δικών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Truth Social και άδεια γραφεία κοστίζουν στον Τραμπ

Η πτώση της καθαρής αξίας του Τραμπ οφείλεται σε δύο κεντρικούς παράγοντες: Τόσο η πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και τα κτίρια γραφείων του έχουν χάσει την αξία τους, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Τραμπ ξεκίνησε την Truth Social τον Φεβρουάριο του 2022, οραματιζόμενος την ως μια αξιόπιστη απειλή για το Facebook και το Twitter.

Αλλά το Truth Social δεν έχει ακόμη απογειωθεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Truth Social είχε περίπου 738.000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες των εφαρμογών iOS και Android τον Αύγουστο, από σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Similarweb. Αυτό είναι λιγότερο από το 1% των χρηστών iOS και Android που χρησιμοποιούσαν το X (πρώην Twitter).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Forbes μείωσε την εκτιμώμενη αξία του 90% του μεριδίου του Τραμπ στην Truth Social από 730 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο σε λιγότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια τώρα.

Το σχέδιο της Truth Social να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω συγχώνευσης έχει καθυστερήσει λόγω νομικού και ρυθμιστικού ελέγχου εδώ και δύο χρόνια.

Η αυτοκρατορία ακινήτων του Τραμπ -την οποία ένας δικαστής της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο πρώην πρόεδρος και οι ενήλικοι γιοι του διόγκωσαν την αξία της- πιέζεται επίσης.

Τα άδεια κτίρια έχουν προκαλέσει οικονομική πίεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Η τηλεργασία θα μπορούσε να εξανεμίσει 800 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των γραφείων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey.

Το Σαν Φρανσίσκο, όπου ο Τραμπ έχει ιδιοκτησίες ακινήτων, έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αναταραχή στα εμπορικά ακίνητα. Μια σειρά από αλυσίδες εγκατέλειψαν πρόσφατα το Σαν Φρανσίσκο, συμπεριλαμβανομένων των Whole Foods, Target, Nordstrom και πιο πρόσφατα των Starbucks.

Το Μανχάταν αντιμετωπίζει επίσης μια πληθώρα άδειων γραφείων, καθώς οι προϊστάμενοι αγωνίζονται να προσελκύσουν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο. Το ποσοστό του Τραμπ στο 1290 Avenue of the Americas, ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο του Μανχάταν, έχει χάσει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια σε αξία, σύμφωνα με το Forbes.

Τα οικονομικά νέα όμως δεν είναι μόνο άσχημα για τον Τραμπ.

Τα γήπεδα γκολφ του σημειώνουν καλές επιδόσεις. Και το περιοδικό εκτιμά ότι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Τραμπ -τα μετρητά του- ανέρχεται σε 426 εκατομμύρια δολάρια μετά την πώληση βιβλίων, τις ομιλίες και την ολοκλήρωση μιας σειράς συμφωνιών τα τελευταία χρόνια.

Καθόλου ακριβείς οι κατατάξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες κατατάξεις των δισεκατομμυριούχων δεν είναι καθόλου ακριβής αλλά βασίζονται σε εκτιμήσεις και προβλέψεις.

Όπως σημειώνει το Forbes, ο Τραμπ «είπε ψέματα» στο περιοδικό σε μια προσπάθεια να μπει στο Forbes 400.

«Εξαπάτησε για να μοιραστεί μια θέση στην εναρκτήρια λίστα το 1982 με τον πατέρα του, Φρεντ Τραμπ, πείθοντας έναν δημοσιογράφο ότι κατείχε μεγαλύτερο ποσοστό της περιουσίας του Φρεντ από ό,τι στην πραγματικότητα», έγραψε το Forbes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ