- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές στη Σλοβακία: Οδεύει σε νίκη το λαϊκιστικό κόμμα - Στροφή στη Ρωσία
Δραματική εξέλιξη στην αναμέτρηση που έδινε αρχικό προβάδισμα στους κεντρώους
Εκλογές στη Σλοβακία: Ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο οδεύει σε νίκη με πάνω από το 98% των ψήφων καταμετρημένο - Διαψεύδονται τα έξιτ πολ.
Το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία»), του τρις πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, οδεύει σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στη Σλοβακία, με το 98,13% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.
Το Smer-SD εξασφαλίζει το 23,42% των ψήφων, μπροστά από το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), που συγκεντρώνει 16,75%, διαψεύδοντας τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν λίγο αφού έκλεισαν οι κάλπες.
Οι χθεσινές εκλογές στο κράτος 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.
Το κόμμα του κ. Φίκο έχει υποσχεθεί πως θα σταματήσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην γειτονική Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα, δεν αποκλείεται να αυξήσει το ποσοστό του, καθώς είναι πιο δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις, όπου η καταμέτρηση διαρκεί περισσότερο.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα το πρωί.
Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και ήταν θυελλώδης.
Χαρακτηρίστηκε από πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ενώ ο κ. Φίκο καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, όσο και κατά της μειονότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Ο πρώην πρωθυπουργός ψήφισε σε χωριό βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, συνοδευόμενος από τη μητέρα του.
Φίκο: Μας οδηγούν σε περιπέτειες, όπως η μετανάστευση και ο πόλεμος
«Μιλώντας με τη μητέρα μου, βρίσκω πως έχει πολλή εμπειρία και κοινή λογική και, ασφαλώς, κάνει τα καλύτερα εσκαλόπ», είπε ο κ. Φίκο σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Facebook.
Πρόσθεσε πως θέλει να μην κυβερνούν τη Σλοβακία «ερασιτέχνες και γκαφατζήδες χωρίς εμπειρία που μας οδηγούν σε περιπέτειες, όπως η μετανάστευση και ο πόλεμος».
«Και θα ήθελα τα εσκαλόπ στη Σλοβακία να είναι ολοένα μεγαλύτερα κι όχι ολοένα μικρότερα», πρόσθεσε.
Αφού ψήφισε στην Μπρατισλάβα, ο κ. Σιμέτσα είπε χθες πως «θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών», όποιο κι αν είναι, «με ταπεινότητα».
Το κόμμα που θα επικρατήσει θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα για να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο σλοβάκικο κοινοβούλιο των 150 εδρών.
Η επόμενη κυβέρνηση θα αντικαταστήσει συμμαχία της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από το 2020, που μεταβλήθηκε τρεις φορές σε τρία χρόνια, πάντως προσέφερε αξιόλογη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Δυνητικοί εταίροι της κυβέρνησης στη Σλοβακία
Η πρόεδρος Ζούζανα Τσαπούτοβα έχει δηλώσει πως θα αναθέσει στον νικητή των εκλογών να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Η δυνατότητα επιλογής εταίρων του αυριανού κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι ευρεία, καθώς κατά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο κοινοβούλιο αναμένεται να μπουν επτά παρατάξεις.
Πέρα από τις δύο επικρατέστερες, πρόκειται για τα κόμματα HLAS-SD (15,03%) του Πέτερ Πελεγκρίνι, του πρώην αντιπροέδρου του Smer-SD και διαδόχου του κ. Φίκο στην ηγεσία της κυβέρνησης το 2018, Oleno (9,05%, κέντρο), Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (KDH, 6,92%), Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS, φιλελεύθερο, 6,13%), Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS, 5,68%), ενώ εκτός μένει το κόμμα Δημοκρατία (άκρα δεξιά, 4,81%).
Το HLAS-SD γεννήθηκε το 2020, μετά τη διάσπαση του Smer-SD, δυο χρόνια μετά την αποχώρηση του κ. Φίκο από τον θώκο του πρωθυπουργού, μετά την πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του.
Ο εκλιπών είχε αποκαλύψει την ύπαρξη σχέσεων ανάμεσα στην ιταλική μαφία και την κυβέρνηση του κ. Φίκο σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε μεταθανάτια.
Η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητη το 1993, με το αναίμακτο διαζύγιο με την Τσεχία, αφού η Τσεχοσλοβακία έπαψε το 1989 να κυβερνάται από κομμουνιστική κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.