Κοσμος

Αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη αφού «κόλλησαν» στο διάστημα για 371 ημέρες

Τι συνέβη και παρέμειναν εκεί για περισσότερο από έναν χρόνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NASA: Επέστρεψαν στη Γη αστροναύτες μετά από 371 ημέρες
NASA: Επέστρεψαν στη Γη αστροναύτες μετά από 371 ημέρες © YouTube

Τι συνέβη και παρέμειναν εκεί για περισσότερο από έναν χρόνο 

Ένας αστροναύτης της Nasa και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες επέστρεψαν στη Γη την Τετάρτη μετά από έναν χρόνο παραμονής στο διάστημα. Ο Αμερικανός Φρανκ Ρούμπιο έθεσε το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαστημικής πτήσης των ΗΠΑ – αποτέλεσμα της παρατεταμένης παραμονής.

Οι τρεις τους προσγειώθηκαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Καζακστάν, κατεβαίνοντας με μια κάψουλα Σογιούζ, η οποία επιστρατεύτηκε εσπευσμένα ως αντικατάσταση, αφού το αρχικό τους όχημα χτυπήθηκε από διαστημικά σκουπίδια και έχασε όλο το ψυκτικό του υγρό, ενώ ήταν συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η αποστολή των 180 ημερών μετατράπηκε σε παραμονή 371 ημερών. Ο Ρούμπιο πέρασε περισσότερες από δύο εβδομάδες περισσότερο στο διάστημα από τον Μαρκ Βάντε Χέι, ο οποίος κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ της Nasa σε μία μόνο διαστημική πτήση.

Η Ρωσία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 437 ημερών, το οποίο σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Astronaut and cosmonauts return to Earth after getting stuck in space for 371 days

Τι συνέβη με την κάψουλα

Η κάψουλα Σογιούζ που έφερε πίσω τον Ρούμπιο και τους κοσμοναύτες, Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πετέλιν, ήταν μια αντικατάσταση που εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο. Οι Ρώσοι μηχανικοί υποψιάζονται ότι ένα κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού τρύπησε το ψυγείο της αρχικής κάψουλας στα τέλη του περασμένου έτους, στα μέσα της αποστολής που θα έπρεπε να διαρκεί έξι μήνες. Οι μηχανικοί ανησυχούσαν ότι χωρίς ψύξη, τα ηλεκτρονικά της κάψουλας και οι τυχόν επιβαίνοντες θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν σε επικίνδυνα επίπεδα, οπότε το σκάφος επέστρεψε άδειο.

Δεν υπήρχε άλλο Σογιούζ για την εκτόξευση νέου πληρώματος μέχρι αυτόν τον μήνα. Οι αντικαταστάτες τους έφτασαν τελικά πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Πηγή: The Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ