Κοσμος

Τέλος ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός το 2030 - Τον καταστρέφουν

Θα καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό έναν χρόνο μετά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός © EPA

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μετρά αντίστροφα για να σταματήσει να λειτουργεί. Το 2031 θα καταλήξει με ελεγχόμενη «βουτιά» στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2030, αλλά τον Ιανουάριο του 2031 προγραμματίζεται πλέον η «αποστρατεία» του.

Ειδικότερα, προβλέπεται η σταδιακή θέση του εκτός τροχιάς και στη συνέχεια η ελεγχόμενη «βουτιά» του σε μια απόμερη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, πέριξ του λεγόμενου Σημείου Νέμο.

Πρόκειται για το «διαστημικό κοιμητήριο», καθώς έχει υποδεχτεί κατά καιρούς και άλλες διαστημοσυσκευές που έφθασαν στο τέλος της ζωής τους. Αυτό περιλαμβάνει το ανανεωμένο σχέδιο για τον ISS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και ο... διάδοχος

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020 αναμένεται να έχει δημιουργηθεί ένας άλλος διαστημικός σταθμός -ή και δύο- με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ή και υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Η NASA σχεδιάζει να αγοράζει χρόνο σε αυτούς τους εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς,, προκειμένου να συνεχίσει τα πειράματα μικροβαρύτητας, βιοϊατρικής έρευνας, ανάπτυξης τεχνολογιών, εξοικείωσης των αστροναυτών της με το Διάστημα κ.α.

Η NASA έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες με τρεις αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI, για να αναπτύξουν τους νέους διαστημικούς σταθμούς. Πρόκειται για τις:

  • Blue Origin (συμβόλαιο 130 εκατ. δολ.),
  • Nanoracks (160 εκατ. δολ.) και
  • Northrop Grumman Systems (126 εκατ. δολ.).

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δημοσιευτεί στα social media μια φωτογραφία που έδειχνε πώς φαίνεται η Ελλάδα από το Διάστημα. Τη φωτογραφία είχε τραβήξει Ρώσος Αστροναύτης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ