- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στους δρόμους ξανά οι Γάλλοι - Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό
Συντηρούν τις εντάσεις οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες
Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού - Παραμένουν οξυμένα τα πνεύματα τρεις μήνες μετά τον θάνατο του 17χρονου στη Ναντέρ.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε πολλές γαλλικές πόλεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, τρεις μήνες μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού και το πρωτοφανές κύμα ταραχών που ακολούθησε.
Στο περιθώριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, διαδηλωτές επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς σε όχημα της αστυνομίας, μετέδωσε το δίκτυο BFMTV κάνοντας λόγο για έναν τραυματισμό.
Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ με πηγή το dpa, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον συστημικό ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους κατοίκους υποβαθμισμένων προαστίων.
Ο φόνος του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ (προάστιο του Παρισιού) από αστυνομικό που τον σταμάτησε για έλεγχο, είχε προκαλέσει εκτεταμένες ταραχές.
Λεηλασίες και εμπρησμοί συγκλόνιζαν τα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας επί πολλές ημέρες.
Το ποτήρι της λαϊκής οργής ξεχείλισε κατόπιν δημοσιοποίησης βίντεο που έδειχνε ότι ο νεαρός δεν απείλησε τη σωματική ακεραιότητα αστυνομικών, όπως είχαν αρχικά ισχυριστεί.
Αποξενωμένοι οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων προαστίων του Παρισιού
Η γαλλική αστυνομία αποκατέστησε την τάξη εφαρμόζοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Έκτοτε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για τη βελτίωση της κατάστασης στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, των οποίων οι κάτοικοι αισθάνονται αποξενωμένοι και αποκλεισμένοι, ούτε έγιναν προσπάθειες για να περιοριστούν φαινόμενα αστυνομικής βίας.
Σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN), 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις το 2022, έναντι 37 θανάτων και 79 τραυματισμών που είχαν καταγραφεί το 2021.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xρησιμοποίησε πέντε πιστόλια που ανήκαν στον πατέρα του
Αυτό το φαινόμενο, που ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστο το 2024, διογκώθηκε το 2025
Δηλώνει ότι καμία εκεχειρία δεν πρέπει να επιτρέπει ελεύθερη κίνηση στο Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει πρόοδο, αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Η επίθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο κατεδάφισης της ιστορικής Ανατολικής Πτέρυγας
«Είμαστε κράτος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
Η μεσίτρια δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ είχε πάει να δείξει ένα διαμέρισμα σε υποψήφιους πελάτες
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.