Κοσμος

Η πρώτη απάντηση του Μενέντεζ μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

Οι ράβδοι χρυσού, τα μετρητά και το πολυτελές αυτοκίνητο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπομπ Μενέντεζ: Η πρώτη απάντησή του μετά τις κατηγορίες για διαφθορά
© Getty Images/ Kevin Dietsch

Μενέντεζ: Η απάντησή του μετά τις κατηγορίες για διαφθορά  

Την πρώτη του απάντηση, μετά τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον ίδιο και τη σύζυγό του για διαφθορά, έδωσε στη δημοσιότητα ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος κάνει λόγο για παρασκηνιακές δυνάμεις που προσπαθούν επανειλημμένα να τον φιμώσουν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Γερουσιαστής και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν 3 ομοσπονδιακές κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς, συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης και συνωμοσία για εκβίαση.

Αβάσιμες οι κατηγορίες, δεν θα με αποσπάσουν από το έργο μου, λέει ο Μενέντεζ

Πιο αναλυτικά, ο Μπομπ Μενέντεζ στην απάντηση του δηλώνει ότι «για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου.

»Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους.

»Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί.

»Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvpiv1hsktyp)

Οι κατηγορίες για δωροδοκία στον ζεύγος Μενέντεζ

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ και τη σύζυγό του για το αδίκημα της δωροληψίας, δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα γύρω από τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσι και να παράσχουν πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου «συνεχίζεται».

«Δεν έχουμε τελειώσει. Και θέλω να ενθαρρύνω όποιον διαθέτει πληροφορίες να εμφανιστεί – και γρήγορα», είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ως γερουσιαστής, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Σε αυτά τα δώρα περιλαμβάνονταν μετρητά, χρυσός, η πληρωμή των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου, ένα πολυτελές όχημα, αποζημίωση για εργασία με ελάχιστες απαιτήσεις και άλλα αντικείμενα αξίας.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία με ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του Μενέντεζ, καθώς επίσης και φάκελοι με μετρητά που βρέθηκαν σε τζάκετ, στην ντουλάπα του. Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά.

Μενέντεζ: Το παρασκήνιο της υπόθεσης διαφθοράς

Ο Μενέντεζ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία στις εκλογές του 2024 και μια έρευνα σε βάρος του θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διευρύνουν την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτουν σήμερα στο Σώμα αυτό.

Συγκατηγορούμενοι του ζεύγους είναι οι επιχειρηματίες Ουαέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπς. Ο Χάνα, που κατάγεται από την Αίγυπτο, φέρεται ότι οργάνωνε δείπνα και συναντήσεις μεταξύ του Μενέντεζ και Αιγύπτιων αξιωματούχων το 2018, κατά τις οποίες οι αξιωματούχοι πίεζαν τον γερουσιαστή για το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κάιρο.

Σε αντάλλαγμα, ο Χάνα συμπεριέλαβε τη Ναντίν Μενέντεζ στη λίστα της μισθοδοσίας της εταιρείας του, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς.

Την εποχή εκείνη η Αίγυπτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέστειλε μια καταβολή 195 εκατ. δολαρίων το 2017 και ακύρωσε μια δεύτερη, ύψους 65,7 εκατ. δολαρίων, μέχρι να αποδείξει η χώρα ότι βελτιώνει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 2018, σε μια συνάντηση που είχε με τον Χάνα ο Μενέντεζ, μοιράστηκε μαζί του μη δημόσιες πληροφορίες για την κατάσταση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας.

Ο επιχειρηματίας έστειλε τότε ένα sms σε Αιγύπτιο αξιωματούχο, αναφέροντας ότι «η απαγόρευση όπλων και πυρομαχικών στην Αίγυπτο αίρεται».

Τον επόμενο χρόνο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε σε μια εταιρεία του Χάνα το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει τρόφιμα χαλάλ από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, παρά την απειρία της στην πιστοποίηση αυτών των τροφίμων.

Ο Χάνα, υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε τα έσοδα από τις εξαγωγές για δωροδοκίες.

Όταν το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για το μονοπώλιο του Χάνα, ο Μενέντεζ ζήτησε από ένα στέλεχός του να επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει αυτό το καθεστώς.

Το στέλεχος δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση του γερουσιαστή, ωστόσο η εταιρεία διατήρησε το μονοπώλιό της.

Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ