Κοσμος

Η Γερμανία απαγορεύει τους νεοναζί «Hammerskins»

Ακροδεξιά κοσμοθεωρία, ριζοσπαστικοποίηση και διασυνδέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Hammerskins»
«Hammerskins» © Twitter

Η Γερμανία απαγορεύει τους νεοναζί «Hammerskins» - Ακροδεξιά κοσμοθεωρία, ριζοσπαστικοποίηση και διασυνδέσεις

Το πρόβλημα είναι παλιό και γνωστό στη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες η δημοσκοπική άνοδος της ακροδεξιάς του προσδίδουν νέα διάσταση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία απαγορεύει νεοναζιστικές οργανώσεις, ομάδες, συσσωματώσεις που κινούνται στον απαγορευμένο χώρο της «εξτρεμιστικής δεξιάς», όπως αποκαλείται ή απλώς στον νεοναζιστικό χώρο.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση της ακροδεξιάς οργάνωσης-μουσικού συγκροτήματος Hammerskins Deutschland, αλλά και την υποομάδα του Crew 38, μετά από εφόδους και έρευνες σε σπίτια 28 υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση, σε δέκα ομόσπονδα κρατίδια. Εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων όπλα, όπως καραμπίνες και χειροβομβίδες, ναζιστικά σύμβολα όπως σβάστικες, αλλά και αντίτυπα του χιτλερικού βιβλίου «Ο Αγών μου». Πρόκειται για την εικοστή απαγόρευση ακροδεξιάς οργάνωσης από το υπ. Εσωτερικών, η οποία προέκυψε μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο ερευνών, σε συνεργασία και με αρχές των ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έκανε λόγο για ένα «σκληρό πλήγμα» στην «οργανωμένη ακροδεξιά» στέλνοντας «σαφές μήνυμα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού» και τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι θα η γερμανική κυβέρνηση θα επιδείξει «κάθε αποφασιστικότητα» για την εξάρθρωση ακροδεξιών δομών που δρουν στη χώρα. Διατυπώσεις βέβαια που έχουν ακουστεί συχνά στο παρελθόν, με πιο πρόσφατα την πολύκροτη υπόθεση των «Πολιτών του Ράιχ». Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις της υπ. Εσωτερικών και μετά τις αποκαλύψεις για τις απειλητικές επιστολές σε μουσουλμάνους της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU 2.0.

Ακροδεξιά κοσμοθεωρία, ριζοσπαστικοποίηση και διασυνδέσεις

Τα μέλη των Hammerskins φέρονται, σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ, να συνδέονται με την τέλεση εγκληματικών ενεργειών, όπως υποκίνηση σε μίσος, χρήση απαγορευμένων από το Σύνταγμα συμβόλων και διάδοση της ναζιστικής ιδεολογίας περί φυλετικής ανωτερότητας. Τόπος δράσης τους είναι κυρίως εκδηλώσεις και συναυλίες, όπου και λαμβάνει χώρα η προσέγγιση και σταδιακή ριζοσπαστικοποίηση νέων μελών, με τη μουσική να χρησιμοποιείται ως βασικό όχημα για τη διάδοση ακροδεξιών και αντισημιτικών ιδεολογημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τις πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, προκύπτει ότι μέλη των Hammerskins τάσσονταν ξεκάθαρα κατά της «συνταγματικής τάξης» με χρήση ακόμη και βίας. Η συγκεκριμένη μουσική σκηνή πάντως έχει ρίζες στις ΗΠΑ, όπου το 1988 ιδρύθηκαν οι Hammerskins Nation, μέλη της οποίας συμμετείχαν και σε δολοφονική επίθεση στο Ουισκόνσιν το 2021. Πάντως οι Hammerskins Deutschland ειδικότερα φέρονται να έχουν «εξέχουσα θέση», τόσο διεθνή ακροδεξιά «σκηνή» όσο και στην ευρωπαϊκή ως ένα είδος «ελίτ» του ακροδεξιού χώρου.

Τα γερμανικά «προπύργια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γερμανία τα τρία «προπύργια» των Hammerskins φαίνεται να είναι η Βαυαρία, η Σαξονία και η Βρέμη. Συγκεκριμένα στη Βαυαρία σύμφωνα με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία φέρονται πολλά νέα μέλη της οργάνωσης να προσεγγίστηκαν μέσω συναυλιών.

Στο ίδιο κρατίδιο φέρονται επίσης να συνδέονται και με άλλες ακροδεξιές ομάδες όπως ο «Τρίτος Δρόμος» (Der Dritte Weg) ή το «Νέο Δίκτυο Νότου» (Freies Netz Süd), το οποίο απαγορεύθηκε το 2014. Επίσης οι Hammerskins σύμφωνα με στοιχεία ήταν «δικτυωμένοι» στο παρελθόν και με την τρομοκρατική ακροδεξιά οργάνωση NSU, υπαίτια για σειρά στυγνών δολοφονιών σε βάρος μεταναστών, μεταξύ αυτών και ενός Έλληνα .

Οι Hammerskins ωστόσο μπορούν να προσφύγουν κατά της απόφασης για την απαγόρευσή τους στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας.

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ