Κοσμος

Έργα τέχνης κατασχέθηκαν από μουσεία γιατί τα είχαν κλέψει οι Ναζί από Εβραίο συλλέκτη

Η ιστορία πίσω από τον Fritz Grünbaum

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργα τέχνης κατασχέθηκαν από μουσεία γιατί τα είχαν κλέψει οι Ναζί από Εβραίο συλλέκτη
Έργα τέχνης κατασχέθηκαν από μουσεία γιατί τα είχαν κλέψει οι Ναζί από Εβραίο συλλέκτη © Manhattan District Attorney's Office

Ναζί: Έργα κατασχέθηκαν από μουσεία - Εκλάπησαν από Εβραίο συλλέκτη - Η ιστορία πίσω από τον Fritz Grünbaum

Αμερικανοί ερευνητές κατέσχεσαν έργα τέχνης του Αυστριακού ζωγράφου Έγκον Σίλε από τρία μουσεία εν μέσω ισχυρισμών ότι οι Ναζί τα έκλεψαν από έναν Εβραίο συλλέκτη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μουσεία στο Σικάγο, το Πίτσμπουργκ και το Όμπερλιν του Οχάιο συμπεριλήφθηκαν σε εντάλματα έρευνας που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το οποίο δήλωσε ότι έχει «εύλογη αιτία να πιστεύει ότι τα έργα στις συλλογές τους είναι κλεμμένα».

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν αρνήθηκε το αίτημα του CNN να σχολιάσει τη φύση της έρευνάς του, αν και τα τρία έργα τέχνης - το «Ρώσος αιχμάλωτος πολέμου» του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο, το «Πορτρέτο ενός άνδρα» του Μουσείου Carnegie του Πίτσμπουργκ και το «Κορίτσι με μαύρα μαλλιά» του Μουσείου Τέχνης Allen Memorial - αποτελούν επί του παρόντος μέρος αστικών αγωγών που έχουν καταθέσει οι κληρονόμοι του Fritz Grünbaum.

Πριν από τον πόλεμο, ο Grünbaum, γνωστός Αυστριακός κωμικός, αστέρας του καμπαρέ και τραγουδοποιός, συγκέντρωσε μια συλλογή έργων τέχνης σχεδόν 450 έργων, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν οι κληρονόμοι του. Μεταξύ αυτών ήταν 81 έργα του Σίλε, εξπρεσιονιστή ζωγράφου και προστατευόμενου του Γκουστάβ Κλιμτ.

Έργα τέχνης κατασχέθηκαν από μουσεία γιατί τα είχαν κλέψει οι Ναζί από Εβραίο συλλέκτη

Το πληρεξούσιο του Grünbaum και η λεηλασία των έργων του

Το 1938, ο Grünbaum στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου οι κληρονόμοι του λένε ότι βασανίστηκε και «υποχρεώθηκε ... να υπογράψει ένα παράνομο πληρεξούσιο» στη σύζυγό του πριν δολοφονηθεί το 1941. Τα δικαστικά έγγραφα υποστηρίζουν ότι η σύζυγός του, Elisabeth, στη συνέχεια «αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει» τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής έργων τέχνης του, η οποία λεηλατήθηκε και διασκορπίστηκε από τους Ναζί. Αργότερα και αυτή δολοφονήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα τρία κατασχεθέντα αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν έργα ακουαρέλας και μολυβιού σε χαρτί, δημιουργήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του Σίλε, μεταξύ 1911 και 1917. Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει το καθένα από αυτά σε 1 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο δήλωσε ότι το μουσείο είναι «σίγουρο» για τη «νόμιμη απόκτηση και τη νόμιμη κατοχή αυτού του έργου», προσθέτοντας ότι το θέμα «εκδικάζεται κανονικά» στο πλαίσιο της εν εξελίξει πολιτικής αγωγής.

Έργα τέχνης κατασχέθηκαν από μουσεία γιατί τα είχαν κλέψει οι Ναζί από Εβραίο συλλέκτη

Εκπρόσωπος των Μουσείων Carnegie του Πίτσμπουργκ δήλωσε εν τω μεταξύ στο CNN ότι το ίδρυμα είναι «βαθιά προσηλωμένο» στην «αποστολή του να διατηρεί τους πόρους της τέχνης και της επιστήμης ενεργώντας σύμφωνα με τις ηθικές, νομικές και επαγγελματικές απαιτήσεις και κανόνες».

«Φυσικά θα συνεργαστούμε πλήρως με τις έρευνες των αρμόδιων αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα εντάλματα έρευνας ορίζουν ότι τα τρία αντικείμενα πρέπει να κατασχεθούν «επιτόπου», πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν, προς το παρόν, να παραμείνουν στα μουσεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ