Κοσμος

«Ήταν ένα τέρας»: Η ιστορία βασανισμού μαθητών από ναζί δάσκαλο στην Ιρλανδία

Διεκδικούν μια συγγνώμη από το σχολείο τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Ναζί δάσκαλος τον οποίο καταγγέλλουν για άσκηση βίας πρώην μαθητές σχολείου στο Δουβλίνο, Λουί Φετρέν
© Facebook / The Fountain Heritage

Δουβλίνο: Πρώην μαθητές ζητούν τη συγγνώμη σχολείου - Οι επιστολές τους για τα βασανιστήρια από δάσκαλο πρώην αξιωματικό των Ναζί

Πρώην μαθητές ενός σχολείου του Δουβλίνου ζητούν μια συγγνώμη από τη διεύθυνση του σχολείου τους όπου δίδασκε επί χρόνια ένας Γάλλος πρώην αξιωματικός των Ναζί, τον οποίο οι πρώην μαθητές του κατηγορούν ότι ασκούσε σωματική βία. 

Σύμφωνα με το Irish Times, ο Λουί Φετρέν, ο οποίος πέθανε το 2009, υπηρέτησε στα Waffen SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν μέλος της βρετονικής εθνικιστικής ομάδας "Bezen Perrot", η οποία κυνηγούσε Εβραίους και Γάλλους αντιστασιακούς.

Ο Φετρέν που γεννήθηκε το 1922, καταδικάστηκε σε θάνατο στη Γαλλία μετά τον πόλεμο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην Ιρλανδία το 1945. Εκεί απέκτησε πτυχίο πανεπιστημίου και δίδαξε από το 1957 έως το 1985 γαλλικά στο σχολείο St Conleth's College του Δουβλίνου.

Εκστρατεία από μαθητές για την «απολογία» του σχολείου

Ο Ούκι Γκόνι ήταν μαθητής στο St Conleth's τη δεκαετία του 1970 και συντονίζει μια εκστρατεία για να απολογηθεί το σχολείο. Σύμφωνα με τον Γκόνι, ο Φετρέν ήταν συχνά βίαιος με τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Σε μια επιστολή που έστειλε ο Γκόνι προς τη διεύθυνση του σχολείου, που επικαλείται η Irish Times, πολλοί πρώην μαθητές αφηγούνται περιστατικά κατά τα οποία ο Φετρέν άσκησε εις βάρος τους σωματική βία ακόμα και μετά την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα ιρλανδικά σχολεία το 1982.

Ένας μαθητής αφηγήθηκε ότι ο Φετρέν τού έδωσε εντολή να γδυθεί μπροστά στην τάξη επειδή είχε ξεχάσει γαλλικές λέξεις που περιγράφουν την ένδυση. Ο Γκόνι αποκαλεί τον Λουί Φετρέν ένα «τέρας», λέγοντας ότι αυτός ήταν «περήφανος και καυχιόταν ότι διετέλεσε αξιωματικός της πιο μοχθηρής και τυραννικής οργάνωσης του 20ου αιώνα, των ναζιστικών SS».

Για τον Γκόνι, αν και η σημερινή διεύθυνση του σχολείου δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη, οφείλει «να ζητήσει συγγνώμη για τις ενέργειες (...) που έγιναν στο σχολείο, το οποίο φέρει και σήμερα την ίδια ονομασία».

Τι υποστηρίζουν στις επιστολές τους οι πρώην μαθητές 

Σε επιστολή που έστειλε στο διοικητικό συμβούλιο του σχολείου, ο συγγραφέας και γιος ενός πρώην πρέσβη της Αργεντινής στην Ιρλανδία, Uki Goni, είπε: «Ήμουν παιδί, μόλις 14 ετών, όταν έφτασα στο St Conleth's. Δέχτηκα σωματική επίθεση από τον Feutren κατά τις πρώτες μέρες μου εκεί. Ήταν η αρχή πολλών ξυλοδαρμών που δέχτηκα ο ίδιος και είδα ότι ο Feutren προκάλεσε σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου του διεστραμμένου παιχνιδιού του να κάνει τους μαθητές να αφαιρούν οποιοδήποτε ρούχο που δεν μπορούσαν να ονομάσουν στα γαλλικά».

Η αμερικανικής καταγωγής δημοσιογράφος, που τώρα ζει στην Αργεντινή, πρόσθεσε: «Μπορώ να καταλάβω τη σωματική τιμωρία. Άλλες εποχές, άλλες νόρμες. Ο ξυλοδαρμός μαθητών παρέμεινε νόμιμος στην Ιρλανδία μέχρι το 1982. Αλλά ο ναζί ξεπέρασε τα όρια. Όσο αριστοτεχνικά κι αν δίδασκε γαλλικά, δεν χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι στη διάρκεια τριών δεκαετιών ο συγκεκριμένος δάσκαλος θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί με οποιονδήποτε άλλο εξίσου ταλαντούχο Γάλλο δάσκαλο».

Μια συγγνώμη από το σχολείο, υπογραμμίζουν, θα θεράπευε τις πληγές τους. «Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις, ειδικά αφού χρειάστηκε να αντιμετωπίσεις ένα τέρας όπως ο συγκεκριμένος δάσκαλος στην παιδική σου ηλικία, που έχει επηρεάσει τον εαυτό σου». Το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 3 Οκτωβρίου για να συζητήσει τις επιστολές που ελήφθησαν σε σχέση με το Feutren.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Irish Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ