Κοσμος

Πάνω από 1.000 Βρετανοί αστυνομικοί υπέστησαν κυρώσεις λόγω σκανδάλων

Τι ανέφερε η Σκότλαντ Γιαρντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη Βρετανία αστυνομία
© Unsplash

Βρετανία: Κυρώσεις σε πάνω από 1.000 αστυνομικούς λόγω σκανδάλων - Τι ανέφερε η Σκότλαντ Γιαρντ

Χίλιοι αστυνομικοί του Λονδίνου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή τοποθετήθηκαν σε άλλη θέση μέσα σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση κάθαρσης στις τάξεις της έπειτα από σειρά σκανδάλων.

«Θα χρειαστούν ένας χρόνος, δύο χρόνια ή περισσότερα για να εκριζωθούν οι διεφθαρμένοι (αστυνομικοί)», προειδοποίησε ο Στιούαρτ Κάντι, υπαρχηγός της αστυνομίας.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, δηλαδή η αστυνομία του Λονδίνου, που αριθμεί 34.000 μέλη, αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης μετά την αποκάλυψη των αδικημάτων που διέπραξαν αστυνομικοί.

Σειρά αδικημάτων - Η υπόθεση Σάρα Έβεραρντ - Παραπτώματα και αδικήματα

Τον Φεβρουάριο, ο αστυνομικός Ντέιβιντ Κάρικ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δεκάδες βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος δώδεκα γυναικών ενώ ήταν αστυνομικός. Η αστυνομία έχασε εννέα ευκαιρίες για να συλλάβει αυτόν τον κατά συρροή βιαστή που κατάφερε και δρούσε επί 17 χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2021, μια 33χρονη Λονδρέζα, η Σάρα Έβεραρντ, βιάστηκε και δολοφονήθηκε από αστυνομικό. Ο δράστης του εγκλήματος Γουέιν Κούζενς επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η αστυνομία δέχτηκε επικρίσεις επειδή αγνόησε τα ανησυχητικά σημάδια σχετικά με τη συμπεριφορά του.

Πέρα από αυτές τις προβεβλημένες υποθέσεις ωστόσο, υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για ρατσιστική, ομοφοβική και σεξιστική συμπεριφορά εντός της αστυνομίας και πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν μεταρρυθμίσεις.

Συνολικά, 201 αστυνομικοί τέθηκαν τον περασμένο χρόνο σε διαθεσιμότητα και περίπου 860 μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση, ανακοίνωσε η Mητροπολιτική Αστυνομία.

«Αν αθροίσουμε αυτούς τους δύο αριθμούς, έχουμε περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς, σχεδόν το μέγεθος μιας μικρής αστυνομικής δύναμης σε άλλα μέρη της χώρας. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός», παραδέχτηκε ο Κάντι. Ένας αστυνομικός στους 34 έχει υποστεί κυρώσεις.

Επιπλέον, 100 αστυνομικοί απολύθηκαν για σοβαρό παράπτωμα μέσα σε ένα χρόνο (66% περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια), ανακοίνωσε η Mητροπολιτική Αστυνομία, χωρίς να αναφέρει αναλυτικά τα λάθη που έγιναν.

Και 275 αναμένουν ακρόαση για σοβαρό παράπτωμα, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων αφορά κατηγορίες για βία κατά των γυναικών (έναντι 136 πέρυσι).

Επιπλέον, ο αριθμός των καταγγελιών από την πλευρά του κοινού και από αξιωματικούς για κατηγορίες που αφορούν ανάρμοστη συμπεριφορά διπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ