Κοσμος

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για τoυς Στόχους της Παγκόσμιας Ανάπτυξης

«Η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσει αν δεν αναληφθεί δράση άμεσα»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΗΕ: Απειλείται η επίτευξη των στόχων για την Παγκόσμια Ανάπτυξη
ΟΗΕ: Απειλείται η επίτευξη των στόχων για την Παγκόσμια Ανάπτυξη © EPA

OHE: Απειλείται η επίτευξη των Στόχων για την Παγκόσμια Ανάπτυξη - «Η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσει αν δεν αναληφθεί δράση άμεσα»

Οι ηγέτες πολλών χωρών του κόσμου που συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησαν ότι ο πλανήτης θα κινδυνεύσει σοβαρά αν δεν αναληφθεί κατεπειγόντως δράση για να διασωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 όσον αφορά την ανάπτυξη και αφορούν την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας αλλά και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με τη διακήρυξή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη σημερινή σύνοδο πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στηρίζουν τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG) που υιοθετήθηκαν το 2015 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενεργειακά θέματα, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ισότητα των φύλων.

«Η υλοποίηση των SDG κινδυνεύει. Φοβόμαστε ότι η πρόοδος στους περισσότερους από τους στόχους είτε είναι υπερβολικά αργή είτε έχει υποχωρήσει, πίσω από εκεί που ήταν το 2015» αναφέρει η διακήρυξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στη σύνοδο των ηγετών ότι μόνο το 15% των στόχων είναι στη σωστή πορεία ενώ οι άλλοι ακολουθούν μια πορεία αντίθετη από την επιθυμητή. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τους ηγέτες της G20 να διασφαλίσουν ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον 500 δισεκ. δολάρια ετησίως για την επίτευξη των στόχων αυτών.

ΟΗΕ: Απειλείται η επίτευξη των στόχων για την Παγκόσμια Ανάπτυξη
ΟΗΕ: Απειλείται η επίτευξη των στόχων για την Παγκόσμια Ανάπτυξη © EPA

Η σύνοδος αυτή οργανώθηκε υπό τη σκιά γεωπολιτικών εντάσεων, που πυροδοτούνται κατά κύριο λόγο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να πάρουν με το μέρος τους τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτόν τον μήνα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 745 εκατομμύρια άνθρωποι που πεινούν ή λιμοκτονούν, πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με το 2015 και ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του να βάλει τέλος στην πείνα μέχρι το 2030. Παράλληλα, το κόστος για την επίτευξη των στόχων αυξήθηκε κατά 25%, φτάνοντας τα 176 τρισεκ. δολάρια, κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε πέρσι στη δημοσιότητα.

Στους δρόμους της Νέας Υόρκης χιλιάδες άνθρωποι - Διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Κυριακή, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ζητώντας περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη
Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη © ΕΡΑ/Justin Lane

Διαδηλωτές από περίπου 700 οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, κρατώντας πλακάτ τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων «Μπάιντεν, βάλε τέλος στα ορυκτά καύσιμα», «Τα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνουν» και «Δεν ψήφισα για πυρκαγιές και πλημμύρες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν μέρος στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», είπε η Αναλίλια Μεχία, επικεφαλής της οργάνωσης «Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία».

«Διακυβεύονται ζωές»

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, ειδικοί υπογράμμισαν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν το 2025 - προτού καταγράψουν σημαντική υποχώρηση - εφόσον η διεθνής κοινότητα θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε το 2015, περιλαμβάνει σχέδιο δράσης, αλλά «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε όλα τα μέτωπα», επισημαίνεται στην έκθεση ενόψει της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα φιλοξενηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του έτους.

Η Ναλέλι Κόμπο προσκαλεί τους ηγέτες στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια, για «να περάσουν μια νύχτα δίπλα σε γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η 22χρονη ακτιβίστρια, η οποία συνεργάστηκε με τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ σε εκστρατείες για το κλίμα, διαγνώστηκε σε ηλικία 19 ετών με καρκίνο των ωοθηκών. Τον αποδίδει στις τοξικές ουσίες στον αέρα της περιοχής όπου μεγάλωσε. «Διακυβεύονται οι ζωές μας», τονίζει.

Οι αρχές της Καλιφόρνιας κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά πέντε πετρελαϊκών κολοσσών για τον ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία.

«Η Ιστορία θα θυμάται την ανάληψη δράσης ή την αδράνειά τους», λέει η Μεχία και συμπληρώνει: «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται τι έκαναν (οι ηγέτες του κόσμου) σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ