Κοσμος

Λιβύη: «Βομβαρδισμένη» πόλη η Ντέρνα μετά τις πλημμύρες - Φόβοι για 20.000 νεκρούς

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 10.000 μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πόλη Ντέρνα της Λιβύης
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η πόλη Ντέρνα της Λιβύης © EPA/MOHAMED SHALASH

Λιβύη: Πολυώροφα σπίτια έχουν καταρρεύσει στη Ντέρνα, η παραλία είναι γεμάτη πτώματα, σκουπίδια και αντικείμενα που παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ άνθρωποι ψάχνουν αγωνιωδώς τους δικούς τους στα συντρίμμια.

Tον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel στη Ντέρνα της Λιβύης θα ξεπεράσει τις 20.000 εξέφρασε ο δήμαρχος της πόλης, Abdulmenam Al-Ghaithi.

Μέχρι χθες, με βάση τις επίσημες δηλώσεις, τουλάχιστον 5.300 σοροί ανθρώπων έχουν καταγραφεί στην παραθαλάσσια πόλη, μεγάλο μέρος της οποίας καταστράφηκε όταν υποχώρησαν τα φράγματα που συγκρατούσαν τα νερά του συνήθως ξεραμένου ποταμού που τη διαπερνά.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των αγνοούμενων έχει σκαρφαλώσει στις 10.000. 

Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στην πόλη αυτή των περίπου 125.000 κατοίκων είναι δύσκολη, η αβεβαιότητα παραμένει για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της καταστροφής.

Κομμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις και πλημμύρες εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν γρήγορα τους κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούν με πρωτόγονα μέσα να θάψουν σε κοινούς τάφους πτώματα ανά δεκάδες, σύμφωνα με εικόνες που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το τοπίο «θολώνουν» και οι δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης ανακοινώνουν η καθεμία δικούς τους απολογισμούς.

Βομβαρδισμένη πόλη η Ντέρνα

Ο δήμαρχος της Ντέρνα έκανε έκκληση για ειδικές ομάδες ανάσυρσης σορών: «Φοβάμαι ότι η πόλη θα χτυπηθεί από επιδημία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πτωμάτων στα συντρίμμια και στα νερά».

Η καφέ σαν τη λάσπη θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα, ενώ οι διασώστες ζητούν περισσότερους σάκους για την περισυλλογή θυμάτων.

Η Ντέρνα θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη: πολυώροφα σπίτια έχουν καταρρεύσει, η παραλία είναι γεμάτη πτώματα, σκουπίδια και αντικείμενα που παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ άνθρωποι ψάχνουν αγωνιωδώς τους δικούς τους στα συντρίμμια.

Οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με λάσπες, ξεριζωμένα δέντρα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Ενδεικτικό της θεομηνίας είναι ότι σε μια περιοχή ένα αυτοκίνητο σφήνωσε σε μπαλκόνι δεύτερου ορόφου.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα. Παράλληλα, 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις εστίες τους στην αλ Μπάιντα και περισσότεροι από 2.000 στη Βεγγάζη.

«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές», τόνισε η οργάνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόσβαση στη Ντέρνα γίνεται πλέον από δύο εισόδους στο νότιο τμήμα της χώρας, από τις επτά που υπήρχαν. Εξάλλου οι γενικευμένες διακοπές ρεύματος και τα προβλήματα στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών περιορίζουν τις επικοινωνίες.

Βοήθεια στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή βοήθειας από τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία στην λιβυκή πόλη Ντέρνα, οποία επλήγη από φονικές πλημμύρες, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

«Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί. Βρίσκεται καθ' οδόν βοήθεια από τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουζβάρι.

Μεταξύ άλλων στέλνονται σκηνές, ράντζα, κουβέρτες, 80 ηλεκτρικές γεννήτριες, τρόφιμα, σκηνές νοσοκομείων και δεξαμενές νερού, διευκρινίζει δελτίο τύπου της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη «να συντονίσει άλλες προσφορές βοήθειας».

Η Επιτροπή τόνισε επίσης ότι διέθεσε ένα αρχικό ποσό ύψους 500.000 ευρώ για να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες Λίβυων που επλήγησαν από την ισχυρή καταιγίδα Daniel.

«Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να εντείνει την ανταπόκρισή της σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο στη Λιβύη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Παράλληλα, ομάδες διασωστών από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φτάσει στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με τις αρχές. Η Ιορδανία έστειλε ένα αεροσκάφος γεμάτο ανθρωπιστική βοήθεια - σκηνές, κουβέρτες, στρώματα και πακέτα τροφίμων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή πλοίου και δύο μεταγωγικών αεροσκαφών του στρατού για τη μεταφορά ειδικών και επιμελητειακού υλικού πρώτης ανάγκης.

Η Αλγερία και η Αίγυπτος επεσήμαναν χθες ότι έστειλαν βοήθεια στη Λιβύη. Η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή ενός νοσοκομείου εκστρατείας, ενώ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν «πόρους στις οργανώσεις διάσωσης» και προβλέπουν να συντονιστούν με τις αρχές της Λιβύης και τον ΟΗΕ για την παροχή επιπλέον βοήθειας.

Mε πληροφορίες από Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ