Κοσμος

Βρετανός κολύμπησε 500 χλμ στον ποταμό Χάντσον για την ρύπανση των υδάτων

Λίγες ημέρες πριν από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανός κολύμπησε 500 χλμ στον ποταμό Χάντσον για την ρύπανση των υδάτων

Ρύπανση υδάτων: Βρετανός κολύμπησε 500 χλμ στον ποταμό Χάντσον - Λίγες ημέρες πριν από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Ενας Βρετανός κολυμβητής αντοχής, ολοκλήρωσε επιτυχώς το εγχείρημα να κολυμπήσει 500 χιλιόμετρα στον ποταμό Χάντσον στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα, σχετικά με την ρύπανση των υδάτων, λίγες ημέρες πριν από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Πριν από πενήντα χρόνια, αυτό ήταν ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια στον πλανήτη», είπε ο 53χρονος, Λιούϊς Πιού, φθάνοντας στο Battery Park, στο νότιο άκρο του Μανχάταν, όπου συναντώνται ο ποταμός Χάντσον, ο ποταμός Ιστ Ρίβερ και ο Ατλαντικός Ωκεανός.

«Πρέπει να έχουμε καθαρά και υγιή ποτάμια», είπε ο επικεφαλής του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ο Χάντσον έχει απολυμανθεί από τη δεκαετία του 1970. Αυτό του επέτρεψε να κολυμπήσει εκεί από την πηγή του, στα βουνά Aridonracks, μέχρι το σημείο όπου εκβάλλει στον κόλπο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μία διαδρομή 500 χιλιομέτρων, την οποία ο Πιού έφερε εις πέρας χωρίς βοήθεια για 32 ημέρες, με διαλείμματα για φαγητό και ύπνο.

Protecting waterways: Athlete takes historic swim in the Hudson River

«Πλέον κι άλλοι ακτιβιστές για το περιβάλλον και καταξιωμένοι αθλητές, θα μπορούν να πουν στον εαυτό τους «αφού το κάναμε για τον Χάντσον, μπορούμε να το κάνουμε για το ποτάμι μας και να το σώσουμε», εξήγησε ο Πιού μιλώντας στον Τύπο, τονίζοντας ότι πριν από την απορρύπανση του, ο μυθικός ποταμός της Νέας Υόρκης άλλαζε χρώμα καθημερινά ανάλογα με τα λύμματα που... δεχόταν στα νερά του.

Ο Βρετανός αθλητής, ο οποίος έχει και Νοτιοαφρικανική υπηκοότητα, έχει ήδη κολυμπήσει στα νερά της Ανταρκτικής, του Βόρειου Πόλου και της Ερυθράς Θάλασσας για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη διατήρησης των ποταμών, των θαλασσών και των ωκεανών του πλανήτη.

Το κατόρθωμα του Πιού ολοκληρώθηκε πριν από την έναρξη -την επόμενη εβδομάδα- της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την οποία θα ανοίξει προς υπογραφή από τα κράτη μέλη, η διεθνής συνθήκη για την προστασία της ανοιχτής θάλασσας. Αυτή η «ιστορική» συμφωνία εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

«Χχάρη στην δέσμευση και το πάθος του για τους ωκεανούς, ο Πιού, ονομάσθηκε το 2013 «νονός των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς», όπως υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ