Κοσμος

Πάνω από 5.000 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Λιβύη - Εξαφανίστηκε το 25% της πόλης Ντέρνα

Απίστευτες εικόνες από το πριν και το μετά της τραγωδίας

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λιβύη: Βιβλική καταστροφή στην πόλη Ντέρνα από την κακοκαιρία Daniel - Έσπασαν τα φράγματα, με αποτέλεσμα δρόμοι και γέφυρες να κοπούν στη μέση και τα νερά να φτάνουν μέχρι τον τρίτο όροφο των κτιρίων

Σε πάνω από 5.300 υπολογίζονται οι νεκροί από τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη, με το συντριπτικό ποσοστό των θυμάτων να βρίσκεται στην πόλη Ντέρνα, η οποία «πνίγηκε» κυριολεκτικά.

Μάλιστα, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και να διπλασιαστεί, δήλωσε σήμερα υπουργός των αρχών της ανατολικής Λιβύης.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1/4 της πόλης έχει εξαφανιστεί, ενω αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από το πριν και το μετά της καταστροφικής πλημμύρας.

 Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 5.000, ενώ τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα, την πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από την καταιγίδα Daniel. Παράλληλα, 6.085 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης,

«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές», τονίζεται.

Σε άλλες πόλεις και κοινότητες της ανατολικής Λιβύης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Ουσάμα Άλι, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Διάσωσης και Επειγόντων Περιστατικών που εξαρτάται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης

Έσπασαν τα φράγματα στη Ντέρνα - Φόβοι για 10.000 νεκρούς

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με την Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος», θα μπορούσε να ανέλθει σε «χιλιάδες», καθώς οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 10.000.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», είπε ο Τάμερ Ραμαντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Τρείς εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Εικόνα Αποκάλυψης

Τα ερασιτεχνικά βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μια εικόνα Αποκάλυψης. Καθώς δρόμοι κόπηκαν στη μέση και το έδαφος υποχώρησε, οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στους εγκλωβισμένους οι οποίοι, με αυτοσχέδια μέσα, ανασύρουν πτώματα και βγάζουν επιζώντες που κινδυνεύουν να πνιγούν.

Η Ντέρνα και άλλες πόλεις έχουν αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποκαταστήσουν την τηλεφωνική σύνδεση και το Ίντερνετ.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Από τις φωτογραφίες που αναπαράγονται περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένες δείχνουν δεκάδες σορούς, τυλιγμένες σε κουβέρτες ή σεντόνια, στην κεντρική πλατεία της Ντέρνα, κάτω από δέντρα. Στους δρόμους έχουν σχηματιστεί λοφίσκοι από λάσπη, στις προσόψεις των κτιρίων έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και ανατράπηκαν.

Αυτοκινητοπομπές με είδη πρώτης ανάγκης οδεύουν από την Τριπολίτιδα στη Ντέρνα. Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε ότι στέλνει επίσης δύο ειδικά αεροσκάφη-ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο, 87 γιατρούς, μια ομάδα διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τεχνικούς της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Απίστευτες μαρτυρίες επιζώντων

Επιζώντες από τις πλημμύρες στη Λιβύη περιέγραψαν ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα στην Ντέρνα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων. Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.

Στην είσοδο της Ντέρνα, μια ομάδα διασωθέντων αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Πολλοί φορούσαν πιτζάμες και παντόφλες, αφού δεν πρόλαβαν να αλλάξουν ρούχα, αλλά έφυγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να σωθούν.

Ο Ράτζα Σάσι, 39 ετών, έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους όταν το νερό έφτασε στον επάνω όροφο του σπιτιού τους. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας χάθηκαν.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μονάχα έντονη βροχή, αλλά τα μεσάνυχτα ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε», είπε περιγράφοντας ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν σπαρμένοι με νεκρούς.

Η σύζυγός του, η 31χρονη Νουρίγια αλ Χασάντι, που κρατούσε σφιχτά τη μικρή κόρη τους κατά τη διαφυγή τους, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι σώθηκαν.

Η Σαφία Μουστάφα, 41 ετών, μητέρα δύο αγοριών, είπε ότι πρόλαβαν να φύγουν από το σπίτι προτού καταρρεύσει το κτίριο. Ανέβηκαν στην ταράτσα και γλίτωσαν πηδώντας στις ταράτσες γειτονικών κτιρίων. Ο γιος της, ο Ομπάι, 10 ετών, είπε ότι προσευχόταν στον Θεό να τους σώσει.

Η Σαλίχα Άμπου Μπαρκ, μια 46χρονη δικηγόρος, είπε ότι η ίδια και οι δύο αδελφές της σώθηκαν αλλά η μητέρα τους σκοτώθηκε. Το νερό κατέκλυσε το κτίριο όπου έμεναν, φτάνοντας μέχρι και τον τρίτο όροφο. Το διαμέρισμα γέμισε με νερό μέχρι το ταβάνι και επί τρεις ώρες εκείνη κρατιόταν από ένα έπιπλο, προσπαθώντας να παραμείνει στην επιφάνεια.

«Ξέρω κολύμπι αλλά όταν προσπάθησα να σώσω την οικογένειά μου δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», εξήγησε. Το νερό κάποια στιγμή υποχώρησε και κατάφεραν να φύγουν, λίγο προτού να καταρρεύσει το κτίριο, μέσα στο οποίο βρισκόταν ακόμη η μητέρα τους.

Διεθνής βοήθεια

Ομάδες διασωστών που στάλθηκαν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν επίσης στην ανατολική Λιβύη.

Η Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές και ρουχισμό για τους πληγέντες, με οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Αίγυπτος και η Ιταλία ανακοίνωσαν επίσης την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.