Κοσμος

Κονγκό: Αντάρτες έδεσαν ζώνες με εκρηκτικά σε δίδυμα κορίτσια ενός έτους

Η χώρα βιώνει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κονγκό: Δίδυμα κορίτσια ενός έτους βρέθηκαν δεμένα με ζώνη με εκρηκτικά -  Αυξάνονται τα περιστατικά βίας με θύματα παιδιά, καταγγέλλει η UNICEF.
Αντάρτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έδεσαν ζώνες με εκρηκτικά γύρω από δίδυμα βρέφη © EPA/Kasereka Moise

Κονγκό: Δίδυμα κορίτσια ενός έτους βρέθηκαν δεμένα με ζώνη με εκρηκτικά -  Αυξάνονται τα περιστατικά βίας με θύματα παιδιά, καταγγέλλει η UNICEF.

Αντάρτες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έδεσαν ζώνες με εκρηκτικά γύρω από δίδυμα βρέφη σαν παγίδα για τις δυνάμεις ασφαλείας, σε ένα ακόμη περιστατικό που υπογραμμίζει την αύξηση των περιστατικών βίας εις βάρος παιδιών στη συγκεκριμένη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα δύο κορίτσια, ηλικίας ενός έτους, βρέθηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο Κίβου, μια περιοχή όπου η ένοπλη οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) έχει αυξήσει τις βομβιστικές επιθέσεις, ανακοίνωσε η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF.

Τα εκρηκτικά απομακρύνθηκαν από πυροτεχνουργούς χωρίς να ανατιναχθούν.

"Η πρόθεσή τους ήταν, με την άφιξη της αστυνομίας ή του κονγκολέζικου στρατού, να πυροδοτήσουν έκρηξη κατά των δυνάμεων ασφαλείας", δήλωσε ο Γκραντ Λίετι, εκπρόσωπος της UNICEF στο Κονγκό, στην διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην Γενεύη.

Η αυξημένη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών είναι μια μόνο από τις πολλές "αποτρόπαιες τάσεις" καθώς η βία κατά των παιδιών φθάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό, είπε ο ίδιος.

Κονγκό: Σε καθημερινή βάση παιδιά βιάζονται και δολοφονούνται

"Σε καθημερινή βάση παιδιά βιάζονται και δολοφονούνται. Πέφτουν θύματα απαγωγής, στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες και γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", είπε ο ίδιος.

Η βία στο Κονγκό έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως με περισσότερους από 27 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και σχεδόν 5,5 εκατομμύρια να έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται τα επακόλουθα της κρίσης.

Οι δίδυμες αδελφές, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αναρρώνουν τώρα από υποσιτισμό σε ένα κέντρο των Ηνωμένων Εθνών προτού δοθούν για αναδοχή.

Οι γονείς τους σκοτώθηκαν σε επίθεση που θεωρείται ότι πραγματοποίησε η ADF.

Παρότι είναι εύκολη η ανάρρωση από υποσιτισμό, τα ψυχικά τραύματα μπορεί να διαρκέσουν για μια ζωή, σχολίασε ο Λίετι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ