Κοσμος

Στο σχολείο με αμπάγια 300 μαθήτριες - Οι περισσότερες πείσθηκαν να την βγάλουν

Σε εξέλιξη διάλογος για την εφαρμογή της απαγόρευσης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλία: Στο σχολείο με αμπάγια 300 μαθήτριες, αλλά οι περισσότερες την έβγαλαν τελικά. Οι υπόλοιπες επέστρεψαν σπίτι τους

Το νέο σχολικό έτος ξεκίνησε στη Γαλλία με απαγόρευση της αμπάγια στα σχολεία. Τη Δευτέρα σχεδόν 300 μαθήτριες έφτασαν στα σχολεία φορώντας το συγκεκριμένο ένδυμα. Όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, τα περισσότερα από τα κορίτσια συμφώνησαν να αλλάξουν ρούχα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια - κυρίως ηλικίας 15 ετών και άνω - εμφανίστηκαν στο σχολείο με το απαγορευμένο ένδυμα. Τα περισσότερα κορίτσια, μετά από συζήτηση με τους καθηγητές τους, συμφώνησαν να αλλάξουν ρούχα προκειμένου να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους. 67 μαθήτριες αρνήθηκαν να το πράξουν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθήσει διάλογος με τις οικογένειές τους και αν αυτός αποτύχει δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις. 

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτεί στις μαθήτριες να φορούν αμπάγια στα κρατικά σχολεία της Γαλλίας. Η χρήση μαντίλας έχει απαγορευτεί από το 2004 στα κρατικά σχολεία. Το 2010, η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση πέπλων που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, προκαλώντας οργή στη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα των πέντε εκατομμυρίων ατόμων.

Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων όπως μεγάλοι σταυροί, σε μια προσπάθεια να περιορίσει κάθε καθολική επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση.

Με πληροφορίες από BBC